aboriginals

Alles over de rituelen, tradities en herkomst van de Aboriginals

Waarschijnlijk heb jij ook wel eens van deze eerste menselijke bewoners van het Australische continent gehoord, de Aboriginals. Toen ik mijn eerste reis naar Australië maakte, heb ik veel geleerd over de theorieën omtrent deze stam. Omdat de Aboriginals al een hele tijd mijn aandacht trekken, ben ik op zoek gegaan naar alles omtrent deze bijzondere eerste bewoners van Australië. In dit artikel informeer ik je over deze interessante stam en de theorieën die hierover bestaan.

Aboriginals: waar komt deze naam vandaan?

Allereerst is het fijn om te weten waar de naam vandaan komt. Het woord Aborigines stamt af van het Latijns. ‘Ab origine’ is Latijns voor ‘vanaf de oorsprong’. De Aborigines worden door veel mensen ook ‘Aboriginals’ of vroeger zelfs ‘Austraalnegers’ in het Nederlands. Dit zijn drie verschillende benamingen die worden gebruikt voor de eerste menselijke bewoners van Australië. De Aboriginals noemen zich echter niet zelf zo. Ze hebben veel verschillende eigen benamingen, er zijn namelijk meerdere soorten Aboriginals. Voor de stammen die zich bevinden in de noordelijke kustgebieden bestaat er de naam ‘Tiwis’. In het zuidoosten noemen ze zichzelf ‘Koories’ en in het Ulurugebied heten ze volgens zichzelf ‘Mutijulu’. Zo worden er veel verschillende benamingen gebruikt.

Aboriginals: hoelang bestaan ze al?

Er zijn verschillende theorieën over hoelang de Aboriginals al bestaan in Australië. Al met al komt het er op neer dat de Aboriginals circa 50.000 tot 65.000 jaar geleden in Australië zijn gekomen. De zee spiegel lag toen 150 meter lager dan nu. De zee tussen Zuidoost-Azië en Australië lag toen voor een groot gedeelte droog waardoor ze Australië gemakkelijk konden bereiken. De kans is ook groot dat ze op sommige plekken wel gebruik hebben gemaakt van schepen om Australië te bereiken.

Aboriginals: een simpele levenswijze

Kenmerkend voor de Aboriginals is dat ze erg simpel en traditioneel leven. De eerste mensen die in Australië leefden waren nomaden, verzamelden voedsel en waren goed in jagen. Vroeger leefden ze in groepen van circa 40 man. Elke groep had een eigen gebied. De groepen in het land hadden onderling regelmatig contact. Eén keer per jaar vierden de Aboriginals in Nieuw-Zuid-Wales groot feest. Dit gebeurde gedurende de tijd dat de motten uitvlogen. Deze motten vonden ze lekker en aten ze als een heerlijk lekkernijtje op. Dit moment van het jaar was bijzonder: er werden huwelijken gesloten, ceremonies gehouden en ritualen uitgevoerd.

Aboriginals: hoe gaat dat nu?

Waar ik zelf erg benieuwd naar ben, is of er momenteel nog Aboriginals zijn en hoe deze stam dan leeft? Op deze vragen heb ik antwoorden gevonden. In de laatste decennia zijn er weer meer Aboriginals, maar deze leven niet meer zo traditioneel als oorspronkelijk. Veel Aboriginals leven nu zelfs in diverse steden. Er zijn nog wel enkele groepen die wonen in afgelegen nederzettingen en natuurgebieden. Over het algemeen hebben Aboriginals geen hoge levensverwachting en zijn ze vaak ook niet welvarend. De levensverwachting ligt zelfs 20 jaar lager dan Australiërs.

Aboriginals: hoe gaan Australiërs hier mee om?

Een hele tijd heeft de blanke bevolking minachting gehad voor de Aboriginals. Ze vonden het maar achterlijk hoe ze leefden. Tegenwoordig is daar veel verandering in gekomen. Er is veel meer waardering voor hun manier van leven, mythologie en kunst. De Australische overheid vind het ook goed dat er een zwarte wet wordt toegepast in gebieden waar veel Aboriginals wonen. Dit betekent dat daders van misdrijven binnen de Aboriginals ook op een eigen manier worden afgestraft. Vaak zijn deze wetten en regels een stuk strenger dan de ‘witte wet’.

Aboriginals: veel verstand van kunst en cultuur

Aboriginal art ontstond rond 1972. Dit is in principe een mix van westerse schilderkunst, etnografie en Aborigines symbolen. De Aboriginals gebruiken symbolen als communicatiemiddel. Deze zijn voor het dan ook erg relevant in het dagelijkse leven. Kunst, dans en muziek staan centraal bij de Aboriginals.

Aboriginals: zelfs een eigen Aboriginevlag

De Aborigine Harold Thomas had een goed idee. Hij hield zich namelijk bezig met het ontwerpen van een eigen Aboriginevlag. De vlag bevat de kleuren zwart, rood en geel. Aan de bovenkant is de vlag zwart, dit staat voor het volk. De aarde staat gesymboliseerd als rood. In het midden kun je een gele cirkel vinden. Dit is de zon, de bron van het leven.

Dankzij deze tekst weet je nu de belangrijkste zaken omtrent de Aboriginals. Het blijf een hele interessante volk en als je een bezoek brengt aan Australië, dan is het zeker een grote aanrader om daar zoveel mogelijk te ervaren hoe dit volk leeft.

Plaats een reactie