ayers rock

Ayers rock: het kloppende hart van Australië

Deze geweldige rotsformatie in Australië wordt ook vaak Uluru genoemd. Je kunt het ongeveer in het midden van Australië vinden in een gebied dat bekend staat als het Rode Centrum. De Ayers rock kun je vinden in het Nationaal park Uluru-Kata Tjuta. Sinds 1987 staat Uluru opgenomen in de werelderfgoedlijst. Dit gebied wordt zo genoemd omdat de grond een ronde kleur heeft. Ayers rock is om diverse redenen een bijzondere rotsformatie die je kunt bezoeken in Australië. Ik vertel je alles wat je moet weten over het kloppend hart van Australia.

Ayers Rock

De rotsformatie Ulura is erg oud, maar liefst 400 miljoen jaar. De rots steekt 348 meter uit de grond en ziet er behoorlijk groot uit als je er naartoe wandelt. De prachtige vormen van de rots zijn ontstaan door wind en water. In 1873 hebben pioniers de rots Ayers Rock genoemd. Tegenwoordig hoor je echter steeds vaker Ulura. Uit respect wordt deze Aboriginal naam gebruikt als er gesproken wordt over deze rotsformatie. Ayers Rock is erg bijzonder omdat het maar uit één stuk bestaat. De steen gaat tot zelfs 6 kilometer in de grond. Als je om de rots heen loopt, dan zal je verbaasd zijn over haar schoonheid. Van elke hoek lijkt Ulura namelijk weer geheel anders. Fotograven zijn er dol op om deze rots op diverse manieren vast te leggen.

Ayers Rock: beste reistijd

Gedurende het hele jaar is Ayers Rock goed te bezoeken. In de zomer is het echter goed om rekening te houden met hete temperaturen, het kan behoorlijk warm worden gedurende deze periode. Hierbij is het goed om rekening te houden met circa 40 graden. Het is verstandig om bedekkende kleding of een hoed mee te nemen waarmee jij je huid kan beschermen tegen de hete zon. In de winter is het wat fijner om deze rotsen te bezoeken. Een nadeel hieraan is dat het in de winter wel een stuk drukker is dan in de zomer.

Ayers rock een belangrijke religieuze plaats

Voor de Aboriginals is Uluru meer dan enkel een schitterend rotsformatie. Deze rotsen hebben namelijk op religieus gebied ook een belangrijke betekenis. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied zijn ervan overtuigd dat deze rotsformatie is ontstaan door twee jongens die met modder aan het spelen waren. Dit gebeurde in de periode dat de aarde is ontstaan. Tjukurpa, oftewel Droomtijd, is als mythologie verbonden aan deze bijzondere rotsen in Australië. Ze geloven dat de Ayers Rock bepaalde scheuren hebben die ontstaan zijn door een strijd tussen twee mythologische wezens uit Tjukurpa. De kleine gaten die je kunt vinden in deze rotsen zijn gegraven door allerlei mysterieuze mollen uit deze mythe. In de omgeving van de Ayers Rock kun je daarnaast ook verschillende locaties vinden die belangrijk zijn voor de rituelen van de mannen en vrouwen. Personen die hier niet bij horen, weten veel over de rots niet. De mannen mogen bijvoorbeeld zelfs niet bepaalde delen van de rotsen zien omdat deze speciaal zijn voor de Aboriginals vrouwen.

Ayers rock: schitterende trekpleister voor toeristen

Als toeristen reizen naar Australië, dan is de kans groot dat Ayers Rock op hun lijstje staat om te bezoeken. Het is namelijk een populaire bezienswaardigheid voor toeristen gedurende hun tijd in Australia. Elke jaar komen er weer circa 400.000 mensen kijken naar deze bijzondere rots. Als je als toerist een bezoek wilt brengen aan Ayers rock, dan is het aan te raden om dit bezoek te brengen gedurende zonsopgang of zonsondergang. Gedurende deze tijdstippen zal Ayers rock namelijk schitterend zijn en dat wil je absoluut niet missen. De verschillende invalshoeken van het licht zal de indruk geven dat de rots steeds van kleur veranderd. Denk hierbij aan gele tinten, maar ook bruine en oranje tinten.

Ayers rock: geniet op Yulura

Als je een bezoek brengt aan het park waar je de Ayers Rock kunt vinden, dan hoef jij je verder zeker niet te vervelen. Door een bezoekje te brengen aan de nederzetting Yulura, kun je hier een gezellige tijd beleven. De meeste toeristen verblijven hier omdat je hier leuke restaurantjes en hotels kunt vinden. Er is hier zelfs een vliegveldje. Indien je wilt kamperen, heb je hier ook de kans om dit te doen. Yulura heeft namelijk ook een camping.

Ayers rock: mag je deze rotsen beklimmen?

Het antwoord op deze vraag verschilt. Allereerst is het wel goed om te weten dat het niet gemakkelijk is om de Ayers Rock te beklimmen. Het vereist veel ervaring met het klimmen en zal dus lichamelijk ook veel van je vragen. Daarnaast is het ook goed om te weten dat het beklimmen van de Ayers Rock in de Anangureligie niet mag worden gedaan. Omdat het taboe is om deze rots te beklimmen, zijn er steeds meer toeristen die begrip hiervoor tonen en uit respect deze klim ook niet maken. Andere toeristen kiezen er ook vanwege de zware inspanning voor om deze klim niet te maken. Deze klim is enkele toeristen fataal geworden. Zonder enige klimervaring is het niet verstandig om je hier überhaupt aan te wagen. Je hebt veel andere manieren om de rots toch goed van dichtbij te bekijken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een mooie wandeling waarbij je ook genoeg kunt zien van de rotsen. Je kunt op eigen initiatief een wandeling maken, maar er zijn ook bestaande wandelroutes waar je gebruik van kunt maken. Er zijn ook diverse tours door dit gebied die je kunt maken. Op dit moment is er ook nieuwe informatie over het beklimmen van de Ayers Rock. Vanaf oktober 2019 is het verboden om deze rotsformatie te beklimmen. Dit is besloten door het bestuur van het Ulura-Kata Tjuta National park.

Zoals je hierboven kunt lezen is een bezoekje aan de Ayers Rock het zeker waard. Bekijk deze bijzondere rotsformatie en ga heerlijk eten en overnachten in Yulura. Voor een unieke ervaring is het aan te raden om vroeg op te staan zodat je de prachtige kleuren van de zon ziet veranderen op de rots. Of je de Ayers Rock alleen van een afstand gaat bekijken of van heel dichtbij, het zal een onvergetelijke ervaring worden in het hart van Australia.

Plaats een reactie