hoofdstad australie

De hoofdstad van Australië? Dat is Canberra!

De meeste mensen denken dat Sydney de hoofdstad van Australië is. De officiële hoofdstad van Australië is echter Canberra. Deze stad ligt tussen de twee grotere steden van Australië.  De twee grotere steden, Melbourne en Sydney wilden beide graag de hoofdstad worden van Australië, toen bleek dat ze hier niet uitkwamen, is besloten om zelf een nieuwe hoofdstad op te richten. Ik heb voor jullie uitgezocht hoe het nu precies in elkaar zit. In dit artikel lees je alles over Canberra, de hoofdstad die speciaal is opgericht voor Australië.

Hoofdstad van Australië: niet zonder slag en stoot

Canberra is niet op een gemakkelijke manier de hoofdstad geworden van het wereldberoemde Australië. Al jarenlang was er een grote strijd tussen de twee grote steden Sydney en Melbourne. In 1901 kreeg Australië een federale grondwet en dat had als gevolg dat er een hoofdstad gekozen moest worden. Het parlement moest immers ergens zetelen. Op dat moment werd Melbourne gekozen, maar zij kreeg enkel de titel ‘tijdelijke regeringszetel’. 10 jaar later werd er een wedstrijd gehouden om een nieuwe hoofdstad te ontwerpen. De architect Walter Burley Griffin werd de winnaar en 2 jaar later, in 2013, begon de bouw van deze bijzondere stad. In 1927 was Canberra af en klaar om als hoofdstad gebruikt te worden.

Hoofdstad van Australië: bewoners niet tevreden

De regering was inmiddels in Canberra gezeteld. Alles was volgens de regering goed geregeld, maar het tegendeel bleek op dat moment. Er kwamen namelijk veel klachten binnen over de stad. De bewoners schaamden zich voor de stad en wilden geen gasten uit het buitenland ontvangen. De stad werd namelijk door veel mensen beschouwd als een dorpje. Toen de Tweede Wereldoorlog voorbij was, werd er volledig aandacht gegeven aan de ontwikkeling van deze stad. Er kwam bijvoorbeeld een grote nationale bibliotheek bij en ook werden er extra monumenten geplaatst. De bevolking nam vanaf de jaren zestig weer toe omdat ook steeds meer bekende bedrijven en media zich in de stad begonnen te vestigen. Momenteel is de stad al erg verbeterd, maar het is nog steeds voor veel mensen een onbekende stad. De meeste mensen denken zelfs dat Sydney de hoofdstad is van Australië.

Hoofdstad van Australië: wat kun je doen in Canberra?

Als reiziger wil je graag weten of Canberra een interessante stad is om te bezoeken. Canberra is zeker de moeite waard. Er zijn namelijk veel leuke activiteiten en trips die je hier kunt ondernemen.

 • Maak een ballonvaart in Canberra
  Het is een grote aanrader om een ballonnenvaart te maken over de hoofdstad van Australië. Je hebt dan een prachtig en uniek uitzicht over Canberra en kunt op deze manier de stad goed zien.
 • Australian War Memorial
  Als je geïnteresseerd bent in de militaire geschiedenis van Australië, dan is het zeker aan te raden om eens een bezoekje te brengen aan de Australian War Memorial. Deze kun je vinden in het centrum van Canberra. Dit is het meest bezochte museum van Australië en herdenkt alle oorlogsslachtoffers van Australië. Je kunt hier onder andere geweren, tanks en vliegtuigen bekijken. Een leuk weetje is dat je hier ook een mooie gouden koepel kunt bekijken die is versierd door oorlogsweduwen. Erg bijzonder om eens te zien.
 • Parliament House   
  Sinds 1988 is het Senaat hier gezeteld. Dit is het indrukwekkende centrum van de politiek en democratie in Australië. Het gebouw is toegankelijk voor iedereen en zeker een bezoekje waard. Het is zeker interessant om eens een debat bij te wonen om te zien hoe dat in
 • Australië National Library of Australia     
  De grootste bibliotheek Australië kun je vinden in Canberra. Hier kun je zelfs meer dan 5 miljoen boeken, kranten, tijdschriften, kaarten en films vinden. Dit is één van de belangrijkste instituten die Australië heeft.
 • National Gallery of Australi
  Echte kunstliefhebbers kunnen zich uren vermaken in dit belangrijke kunstmuseum. Dit is de ideale plek om nader kennis te maken met diverse culturen en invloed in dit mooie land. Je kunt in dit museum maar liefst 100.000 werken bewonderen.
 • High Court of Australia
  De hoogste rechtsorde van Australië kun je vinden in het centrum van Canberra. Het is gebouwd rond een openbare hal van glas. Het is erg leuk om hier een zitting bij te wonen zodat je kennis kunt maken met het Australische recht.
 • Canberra Space Centre   
  Als echte ruimtefan dien je rechtstreeks naar Canberra te gaan. Hier kun je namelijk één van de drie deep space-volgstations ter wereld vinden. Dit is een samenwerking tussen de Australische Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization en de Amerikaanse NASA. Wat erg bijzonder is, is dat je een stuk maansteen kunt bekijken in dit complex dat wel 3,8 miljard jaar oud is. Bekijk hier satellietschotels van enorme formaat. De grootste schotel heeft een doorsnee van maar liefst 70 meter. Wat het gewicht is van deze enorme schotel? Maar liefst 3000 ton! Je zal je ogen uit kijken.

Zoals je kunt lezen is er ook in Canberra genoeg leuks te vinden om als reiziger te zien, ondernemen of te ervaren. Als je naar Australië reist, is het dus zeker aan te raden om eens een kijkje te nemen in de hoofdstad van Australië om dit eens te ervaren.

Plaats een reactie