inentingen australie

Heb ik inentingen nodig voor mijn vakantie naar Australië? Alles over vaccinaties & tips

Australië is een populaire vakantiebestemming. Vooral veel avonturiers willen een keer naar dit bijzondere land van de koala’s, Aboriginals en bijzondere natuur. Als je op vakantie gaat naar Australië, dan kan het zijn dat je diverse vragen hebt met betrekking tot je gezondheid. Toen ik zelf de eerste keer naar Australië ging, vroeg ik mij bijvoorbeeld af of ik bepaalde vaccinaties nodig had. Als je naar Australië gaat, dan worden bepaalde inentingen aangeraden. De meeste inentingen zijn niet verplicht en hoef je dus niet per se te nemen. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Inentingen Australië: waarom vaccinaties nemen?

Als je op vakantie gaat naar een ander land, dan kan het zijn dat je besmet wordt met infectieziekten die hier voorkomen. Dit is erg vervelend omdat je vakantie hierdoor onderbroken zal moeten worden en daarnaast kan het ook na je vakantie nog gevolgen hebben. Als je op vakantie gaat naar het buitenland, is het om deze reden dan ook verstandig om altijd te bekijken of er vaccinaties worden geadviseerd.

Inentingen Australië: voor wie vaccinaties?

Voor elk land die je bezoekt, kun je nagaan of er inentingen worden geadviseerd. Voor Australië kan je huidige gezondheid, verblijfsduur en je bestemming invloed hebben op de keuze om een bepaalde inenting wel of niet te nemen. Het is daarom aan te raden om je vakantiesituatie al in beeld te brengen zodat je een goed overzicht hebt van je vakantie. Aan de hand van deze informatie kan besloten worden om je te laten inenten.

Inentingen Australië: aanbevolen vaccinaties en meer over Japanse Encefalitis

Over het algemeen worden er voor je reis naar Australië geen inentingen aanbevolen. In enkele gevallen wordt een vaccinatie tegen Japanse Encefalitis aangeraden. Deze ziekte komt vooral voor in Zuid en Zuid-Oost Azie. In Australië komt het voor, maar niet overal. Enkel vlak bij Straat Torres komt dit voor. Dit is echter wel een zeldzame situatie en zal niet vaak voorkomen. Voor veel mensen klinkt de ziekte Japanse Encefalitis niet bekend in de oren. Het is een hersenontsteking die door een mug kan worden overgebracht. Hier hebben mensen die vaak op het platteland zijn bij rijstvelden in de buurt grote kans op infectie. Ben je een landbouwdeskundige of een bioloog en ben je van plan een hele tijd in een bepaald risicogebied te gaan werken? Dan kan het handig zijn om toch een vaccinatie te nemen. Als je bent geïnfecteerd zal je niks merken van de ziekte. De meeste mensen merken pas na 15 dagen dat er iets mis is. Ze krijgen gedragsveranderingen, stuipen en krachtsverlies. Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.

Inentingen Australië: bescherm jezelf tegen muggen

Daarnaast komen in Australië ook andere ziektes en gezondheidsrisico’s voor die vooral overgedragen worden door muggenbeten. In Australië komt namelijk soms Ckikungunya, Dengue en de Zikavirus voor. Een muggenbeet is verantwoordelijk voor de infectie. Om deze reden is het aan te raden om je ontzettend goed te beschermen tegen muggenbeten. Hiervoor kun je speciale middeltjes in huis halen die muggen op afstand houden.

Inentingen Australië: hoe zit het met gele koorts?

Waarschijnlijk heb je al een keer gehoord over de gehele koorts in Australië. Een vaccinatie tegen gele koorts in Australië is niet altijd verplicht. Dit is alleen verplicht als je 7 dagen voorafgaand dat je Australië binnen bent gekomen in een gele koorts land bent geweest. Ook als je een bepaalde overstap hebt gemaakt voor je reis naar Australië in een gele koorts land, en als de overstap langer duurde dan 12 uur, is het aan te raden om een vaccinatie tegen de gele koorts te nemen. Gele koorts kun je vinden in Zuid-Amerika en Afrika. Denk bijvoorbeeld aan onder andere Angola, Ethiopië, Gambia, Kameroen, Kenia, Liberia, Nigeria en Suriname.

Inentingen Australië: langer verblijf in het land

Ook als je van plan bent om langere tijd in Australië te verblijven, zijn er geen inentingen aanbevolen. Je hoeft je hier dus in ieder geval geen zorgen over te maken.

Handige tips voor een gezonde reis in Australië:

Niets is vervelender dan ziek worden op vakantie. Hieronder kun je nog enkele handige tips waardoor je de kans om ziek te worden zo veel mogelijk kunt beperken gedurende je tijd in Australië.

  • De zon schijnt volop in Australië, probeer de warme zon tussen 11.00 uur en 15.00 uur wel zoveel mogelijk te vermijden.
  • Het is belangrijk om de hele dag goed te blijven drinken. Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij je hebt. Gedurende een wandeling, op het strand of tijdens andere activiteiten.
  • Het is ook handig om een hoed of een pet mee te nemen om je hoofd te beschermen tegen de warme zon.
  • Zonnebrandcrème is zeker geen overbodige luxe gedurende je vakantie in Australië. Het is belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon. Kinderen hebben een zonnebrandcrème nodig met een extra hoge beschermingsfactor.
  • Ga je naar het strand of is het erg warm? Probeer dan zo min mogelijk op blote voeten te lopen. Je kunt je voet namelijk gemakkelijk verbranden. Als je hier last van krijgt, dan zal je vakantie al een stuk minder leuk zijn omdat je veel moet lopen om de mooiste plekjes van Australië te kunnen zien.
  • Vergeet niet om een insecten werende middel mee te nemen. Om ziektes te voorkomen is het belangrijk om muggenbeten geen kans te geven. Kies voor een middel waar DEET in zit. Ga voor een percentage Deet van 30 tot 50%. Als je gaat slapen is het goed om eerst je kamer goed te controleren op muggen.
  • Voedselvergiftiging komt veel voor in het buitenland, dit noemen ze ook wel reizigersdiarree. Als deze diarree niet binnen paar dagen over is, is het aan te raden om een dokter te bezoeken. Je hebt dan een verhoogde kans op uitdroging.
  • Neem voldoende medicatie mee. In het buitenland kan het zijn dat je namelijk niet gemakkelijk aan medicijnen komen of dat het andere medicijnen zijn dan dat je gewend bent. Neem ook een EHBO-kit mee waar je onder andere pleisters en verband in hebt zitten.

Dankzij dit artikel ben je op de hoogte van alles omtrent inentingen in Australië. Door je van te voren al goed voor te bereiden, kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan. 

 

Plaats een reactie