internationaal rijbewijs australie

Heb je een internationaal rijbewijs nodig als je wilt rijden in Australië?

Als je wilt reizen door Australië met een auto of camper, dan is de kans groot dat de verhuurmaatschappij vraagt naar je internationaal rijbewijs. Een Nederlandse rijbewijs is in dit geval alleen niet voldoende. Omdat je op dat moment niet voor ongewenste verrassingen wilt komen te staan, is het verstandig om je van te voren al goed voor te breiden. Door je goed voor te bereiden kun je zorgen voor een soepele en succesvolle reis door Australië. Een internationale rijbewijs is in principe gewoon een officiële vertaling van je rijbewijs, het is dus wel een aanvulling op de Nederlandse rijbewijs. Heb je een internationaal rijbewijs nodig als je als Nederlander wilt rijden in Australië? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Rijden in Australië: wat heb ik nodig?

Als je wilt rijden gedurende je reis in Australië, is je Nederlandse rijbewijs gewoon geldig. Sommige staten vragen echter behalve naar je Nederlandse rijbewijs, ook naar het internationaal rijbewijs. Het is verstandig om de verschillende regels per staat hierover goed door te nemen. De meeste staten achten het rijbewijs namelijk alleen geldig als je een gelegaliseerde vertaling in het Engels kan laten zien. Als je niet voldoet aan deze voorwaarde, dan is het IRB (model 1949), oftewel het internationaal rijbewijs vereist.

Internationaal rijbewijs Australië: wat is dat?

Een internationaal rijbewijs kunt je als ingezetene van Nederland krijgen bij elke ANWB-winkel. Ook niet-leden kunnen hun internationaal rijbewijs dus hier ophalen. Als je een internationaal rijbewijs wilt ophalen, dan moet je dit altijd persoonlijk doen. Je moet bij het aanvragen een pasfoto en je Nederlandse rijbewijs meenemen. Je hoeft niet enkele dagen op je internationaal rijbewijs te wachten, je krijgt deze namelijk gelijk mee. Het internationaal dat je krijgt van het ANWB is vervolgens een heel jaar geldig. Binnen de Europese Unie heb je niks aan het internationaal rijbewijs, voor een reis buiten de EU, zoals Australië, kan het wel vereist zijn.

Internationaal rijbewijs Australië: kosten

Als je een internationaal rijbewijs nodig hebt voor je reis naar Australië, dan ben je waarschijnlijk benieuwd naar de kosten. Als je lid bent van de ANWB dan betaal je op dit moment € 17,95. Aanvragers die geen lid zijn van de ANWB betalen € 18,95. Het aanvragen kan alleen persoonlijk bij een ANWB-winkel. Het is dus niet mogelijk om een internationaal rijbewijs aan te vragen via de website of telefoon. Probeer dit niet te vergeten voordat je op reis gaat. Het is namelijk regel dat je een internationaal rijbewijs kunt aanvragen in het land waar ook je rijbewijs is uitgegeven.

Zoals je kunt lezen is een internationaal rijbewijs handig als je op reis gaat naar Australië. In Australië zijn er namelijk verhuurmaatschappijen van auto’s en campers die hiernaar zullen vragen naast je Nederlandse rijbewijs. In sommige staten is het ook verplicht om het internationaal rijbewijs bij je te hebben als je aan het rijden bent.  Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het uiteindelijk gedurende je reis aan niemand hoeft te laten zien, maar het zou erg jammer zijn als je hierdoor geen handige huurcamper of huurauto mee kan krijgen. Neem daarom het zekere voor het onzekere en schaf een internationaal rijbewijs aan voordat je naar Australië vertrekt.

reactie

  • Hallo
    Ik heb een vraag onze dochter is al in australie, kan ze in australie een internationaal rijbewijs aanvragen. Ze verblijft in Brisbane .

    Groetjes Vera