munteenheid australie

Hoe kan ik betalen in Australië? Informatie en tips

Als je naar Australië wilt reizen, dan is de kans groot dat jij je afvraagt hoe de betalingen in Australië gedurende je vakantie gedaan moeten worden. De officiële munteenheid in Australië is de Australische dollar. Hoe kan ik betalen in Australië? In dit artikel vertel ik je er alles over. Het artikel zit ook vol handige tips die je gedurende je tijd in Australië goed kunnen helpen.

Munteenheid Australië

De officiële munteenheid die in Australië gebruikt wordt is de Australische dollar (AUD). Het symbool hiervoor is $. Soms wordt dit symbool gebruikt als A$ of AU$ om te laten zien dat we te maken hebben met Australische dollars. Behalve in Australië, is dit ook een munteenheid waar mee je in Kiribati, Tuvalu en Nauru kunt betalen. Voor veel mensen is het interessant om te weten hoeveel een Australische Dollar waard is in euro’s. Op september 2018 is een euro 1,3884 AUD waard. Deze koers kan uiteraard steeds anders zijn. Je kunt de Australische dollar verdelen in 100 cent. De beschikbare biljetten en munten kun je hier onder vinden in een handig overzicht.

Overzicht Australische dollar: beschikbare biljetten en munten

Beschikbare biljetten Beschikbare munten
Biljet 5 Dollar 5 Dollarcent
Biljet 10 Dollar 10 Dollarcent
Biljet 20 Dollar 20 Dollarcent
Biljet 50 Dollar 50 Dollarcent
Biljet 100 Dollar 1 Dollar en 2 Dollar

Munteenheid Australië: een creditcard is handig

Als je op vakantie gaat naar Australië, is het aan te raden om een creditcard aan te schaffen. Wist je bijvoorbeeld dat bij het huren van een auto of het betalen van sommige hotelkamers niet is toegestaan om contant te betalen? Een creditcard heeft als groot voordeel namelijk dat de meeste grote steden en andere toeristische gebieden dit als geldig betaalmiddel accepteren. Op deze manier kun je een stuk gemakkelijker betalen bij een hotel, restaurant of tankstation. Om deze reden heb je altijd een gerust gevoel omdat je weet dat je kunt betalen als je iets nodig blijkt te hebben. Er zijn veel diverse soorten creditcards die geschikt zijn voor gebruik in Australië. Bekijk de aanbieders en kies voor een creditcard die goed past bij jouw persoonlijke situatie. Al met al brengt een creditcard veel voordelen met zich mee:

  • Je kunt wereldwijd betalen. Ook handig als je een wereldreis maakt en dus overal de mogelijkheid om te betalen wilt hebben.
  • Je betaalt achteraf. Aan het eind van de maand hoef je de betalingen pas te voldoen.
  • Je kunt ook kiezen voor flexibel terugbetalen. Bekijk de mogelijkheden van de bank goed, omdat de regels per aanbieder kunnen verschillen. Vaak moet je dan wel rente betalen.
  • Het is fijn om op deze manier een klantenservice bij de hand te hebben indien je een probleem hebt met een betaling. Deze klantenservice is vaak 24 uur per dag per week beschikbaar om je te helpen als je vragen hebt.

Munteenheid Australië: geld pinnen

Als je naar Australië gaat, kan ik mij voorstellen dat je niet rond wilt lopen met een stapel geld. Dit hoeft ook niet. In Australië kun je namelijk genoeg pinautomaten vinden waar je op de normale manier geld kunt pinnen. Als je geld opneemt met je creditcard, dan is dit niet kosteloos. Per creditcard en bank, heb je weer te maken met andere kosten. Als je per transactie moet betalen, is het af te raden om elke keer kleinere bedragen te pinnen. Op deze manier moet je namelijk onnodig veel geld betalen. Als je gewoon met je pinpas wilt pinnen, dan bestaat de kans dat je te maken krijgt met een maximum bedrag dat je per dag kunt opnemen. Bij veel banken zoals Rabobank en ABN Amro is dan een maximum bedrag van 500 euro per dag. De kans bestaat dat dit bedrag nog lager is. Het is aan te raden om dit van te voren goed in beeld te brengen zodat je gedurende je vakantie niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Tip: machtig iemand voor je bankzaken in Nederland

De kans bestaat dat je gedurende je tijd in Australië problemen krijgt met betalingen. Een handige tip is ook om iemand thuis in Nederland te machtigen om je bankzaken te regelen. Als er gedurende je tijd toch een probleem ontstaat waardoor je geen gebruik kunt maken van je bankpas of creditcard, dan kan iemand thuis dit probleem oppakken en dit voor je regelen. Vooral als je voor langere tijd in het buitenland bent, kan dit goed van pas komen.

Munteenheid Australië: geld meenemen

Het kan zijn dat je geld wilt meenemen op reis. In Australië geldt er niet echt een limiet aan het geld dat je het land in mag nemen. Indien je meer dan AU $ 10.000 bij je hebt, dan dien je dit wel door te geven aan de duano. Het beste is om geld de wisselen op het vliegveld of bij banken die je kunt vinden in de stad. Hier kun je namelijk profiteren van de beste koersen. Het is verstandig om wel wat contant geld bij te hebben, vooral als je reist naar afgelegen bestemmingen. De kans bestaat dat je in zulke steden en dorpjes geen pinautomaten hebt.

Munteenheid Australië: het geven van fooi

Ga je lekker eten in een Australische restaurant? Dan hoef je geen fooi te geven als je klaar bent. Er wordt namelijk al een service charge in rekening gebracht. Indien je te maken hebt met een luxe restaurant, dan wordt dit vaak wel gedaan. Het is niet gemakkelijk om een fooibedrag te bedenken op dat moment. Vaak wordt 10% van het totaalbedrag van de rekening aangehouden als fooi. Indien je een betaling doet in een hotel of als je gebruik maakt van een taxi, dan wordt er ook niet per se een fooibedrag van je verwacht. Moet je 149,80 betalen? Dan wordt wel vaak het bedrag afgerond naar boven. Het is dan normaal dat je 150 euro afrekent.

In dit artikel kon je alles lezen wat je moet weten over betalen en de munteenheid in Australië. Als je op reis gaat, is het aan te raden om je goed voor te bereiden. Breng je bestemmingen in beeld en bekijk of je hier mogelijkheden hebt om te pinnen. Hierop kun je de hoeveelheid contant geld dat je bij je hebt op aan passen. Op deze manier kun je zonder stress beginnen aan een ontspannen vakantie waarbij je altijd de mogelijkheid hebt om te kunnen betalen voor diensten en producten in Australië.

Plaats een reactie