nieuw zeeland cultuur

De cultuur van Nieuw-Zeeland. Lees hier alles over de maori’s geschiedenis, eten, tradities en geloof

Als je naar Nieuw-Zeeland gaat maak je kennis met de mooiste landschappen en is er volop gelegenheid om te rusten en te ontspannen. Een bezoek aan Nieuw-Zeeland is echter meer dan enkel een vakantie. Gedurende een rondreis in dit land leer je meer over de geschiedenis, cultuur en natuur van Nieuw-Zeeland. Als je reist naar Nieuw-Zeeland, dan is het interessant om van te voren meer te leren over de cultuur van dit bijzondere land. Op deze manier is het leuker om een bezoek te brengen aan dit land omdat je alles beter begrijpt. Ik vertel je graag alles over de cultuur van Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland cultuur: de bevolking

In Nieuw-Zeeland wonen circa 4,2 miljoen mensen. De meeste mensen komen uit Europa, dit gaat om ongeveer 80 procent. Deze mensen komen vooral uit Groot-Brittannië, Italië, voormalig Joegoslavië en Nederland. De Nederlanders die er wonen, die zijn er gekomen na de Tweede Wereldoorlog. Dit gaat om circa 35.000 Nederlanders die op zoek waren naar een veilige omgeving en een beter leven. Tegenwoordig zie je nog steeds dat veel mensen willen verhuizen naar dit mooie land. Veel mensen uit Hongkong en Polynesië willen er alles aan doen om in Nieuw-Zeeland te wonen. Ongeveer 14 % van de bevolking is Maori.

Nieuw-Zeeland cultuur: Maori-cultuur en godsdienst in Nieuw-Zeeland

Toen de Europeanen Nieuw-Zeeland ontdekten woonden hier al mensen. De Moari bewoonden dit gebied destijds. De Maori-cultuur is tot op de dag van vandaag nog belangrijk in Nieuw-Zeeland. Je ziet dit veel terugkomen in de kunst en taal, maar ook kom je de Maori-cultuur veel tegen in plaatsnamen. In de traditionele Maori religie, zijn mythes en legendes erg belangrijk. De meeste Moari’s wonen op het Noordeneiland. Als je hier meer van wilt zien gedurende een reis, dan is het zeker aan te raden om hier eens een kijkje te nemen. Je ziet hier namelijk ontzettend veel van de Maori-cultuur. De godsdienst in Nieuw-Zeeland is vooral het Christendom, circa 67% van de Nieuw-Zeelanders is christelijk.

Nieuw-Zeeland cultuur: Welke taal wordt gesproken in Nieuw-Zeeland?

In Nieuw-Zeeland heb je twee officiële talen. Dit gaat om het Engels en Maori. In de praktijk merk je al gauw dat vooral het Engels ontzettend populair is. Ik heb zelf gemerkt dat het erg belangrijk is om de Engelse taal goed onder de knie te hebben als je van plan bent om rond te reizen door Nieuw-Zeeland. Het reizen zal dan een stuk efficiënter gaan. Ze gebruiken het Engels wel met een eigen accent, vaak spreken ze de klinkers een stuk platter uit. Als ze bijvoorbeeld ‘chips’ zeggen, spreken ze dit uit als ‘chups’.

Nieuw-Zeeland cultuur: welke feestdagen worden er gevierd?

In Nieuw-Zeeland, heb je net als in Nederland en België feestdagen waarop de meeste winkels en bedrijven dicht zijn. Hieronder kun je een overzicht vinden van deze dagen:

Feestdag Datum
Nieuwjaarsdag 1 januari
Dag na Nieuwjaarsdag 2 januari
Waitangi Day 6 februari
Goede Vrijdag 2 april
Pasen 4 en 5 april
Anzac Day 25 april
Queen’s Birthday De eerste maandag van juni
Labour Day De vierde maandag van oktober
Kerstmis 25 en 26 december

Nieuw-Zeeland cultuur: Het eten in Nieuw-Zeeland

Het eten dat populair is in Nieuw-Zeeland, is vooral afkomstig van de Engelsen. Denk hierbij aan de Engelse High Tea en het stevige Engelse ontbijt. Vaak gaat dit om witte bonen in tomatensaus met gebakken eieren en bacon. Op het gebied van vlees, wordt er vooral veel schapenvlees gegeten. Ook vis en schelpdieren worden graag gegeten. Dit is ook volop te verkrijgen in Nieuw-Zeeland. Omdat er veel immigranten zijn, wordt het eten ook steeds internationaler. Dit komt vooral door de mensen die vanuit Azië komen. De Maori mensen die bereiden hun eten nog steeds op een hele traditionele manier. Ze hebben een oven die onder de grond zit die verwarmd wordt door vulkanische warmte. Een erg bijzondere, maar handige manier om te koken.

Nieuw-Zeeland cultuur: Kunst in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is kunst erg populair. Dit komt voornamelijk ook door de Moari. Veel reizigers zijn om deze reden erg geïnteresseerd naar de kunst in Nieuw-Zeeland. Omdat de Maori mensen niet konden schrijven, gingen ze op zoek naar andere manieren om hun belangrijke boodschappen toch door te geven aan hun kinderen. Dit gebeurde vaak op een hele kunstzinnige manier. Als je nu naar Nieuw-Zeeland gaat, kun je dagelijks wel genieten van een culturele activiteit. Vooral in de grotere steden wordt dit actief gedaan. Als je een echte kunstliefhebber bent, is het zeker aan te raden om eens een bezoek te brengen aan de stad Wellington. Dit is de enige echte culturele hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Hier kun jij je namelijk als kunstliefhebber uren vermaken bij de galerieën, musea en diverse festivals.

Nieuw-Zeeland cultuur: tips voor jouw culturele reis naar Nieuw-Zeeland

  • Als je een grote cultuurliefhebber bent, dan is het verstandig om al op tijd een planning te maken met de mooiste bezienswaardigheden die jij tijdens je reis wilt zien.
  • Nieuw-Zeeland is in 1642 door Abel Tasman ontdekt.
  • De Maori noemen Nieuw-Zeeland Aotearoa
  • ‘Tena koe’ betekent in het Maori ‘Hallo’
  • Boek je reis naar Nieuw-Zeeland op tijd, door aanbiedingen en acties in de gaten te houden kun je een stuk goedkoper reizen naar je bestemming in Nieuw-Zeeland.
  • Als je naar Nieuw-Zeeland gaat, moet je eens op zoek gaan naar prachtige sier en snijwerken van de Moari. Deze zijn gemaakt in hout en steen en zijn oogverblindend mooi.
  • Er bestaan kant en klare reisroutes die je de mooiste plekjes van Nieuw-Zeeland laten zien. Op deze manier hoef je niet meer zelf op zoek te gaan naar de mooiste bezienswaardigheden en plekjes van Nieuw-Zeeland.

Dit artikel heeft je meer geleerd over de cultuur in Nieuw-Zeeland. Bekijk de informatie goed zodat jij gedurende je reis alles in het land beter kan begrijpen. Je reis naar Nieuw-Zeeland zal in ieder geval erg leerzaam zijn.

 

Plaats een reactie