palace of west minster en big ben

Palace of Westminster en Big Ben in Londen bezoeken

Als je in Londen bent, dan kun je er eigenlijk niet om heen. Het parlementsgebouw Palace of Westminster kun je van een afstand al zien als je in Londen bent. Het gebouw heeft een centrale ligging en kun je vinden aan de rivier Theems. Als je door de stad loopt, dan zal je hier op een gegeven moment vanzelf uitkomen. Big Ben is de grootste klokkentoren van Palace of Westminster. Wil jij ook een bezoek brengen aan deze twee bijzondere bezienswaardigheden in Londen? In dit artikel lees je er alles over.

Palace of Westminster: geschiedenis en zetel Britse parlement

Palace of Westminster kun je vinden aan de oever van de Theems. Zoals de naam je al doet vermoeden, kun je het gebouw vinden in de wijk Westminster. In de elfde eeuw werd dit gebouw opgezet. Het was bedoeld als paleis voor de koninklijke familie van destijds. Tot 1512 heeft Palace of Westminster ook deze functie gehad. In 1512 brak er helaas een grote brand uit. Deze brand heeft een groot deel van het paleis destijds verwoest. De periode hierna stond in het teken van herbouwen. Hierna werd het gebouw in gebruik genomen als parlementsgebouw. Het gebouw staat sinds 1987 zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Palace of Westminster wordt tegenwoordig ook wel Houses of Parliament genoemd in Londen. In dit schitterende paleis kun je momenteel de zetel vinden van het Britse Parlement, deze bestaat uit het Lagerhuis en het Hogerhuis. In Londen worden deze kamer House of Commons en House of Lords genoemd.

Palace of Westminster: het gebouw

Dit paleis is indrukwekkend en schitterend om te zien. Het paleis heeft ongeveer 100 trappen die lopen naar meer dan 1.000 kamers. In totaal is er maar liefst 3 km aan gangen die door het gebouw lopen. In 1834 is er nogmaals een brand geweest waardoor sommige delen van het oude gebouw zijn verwoest. Er zijn echter ook veel delen van het gebouw intact gebleven. Het paleis heeft een grote hal, ook wel bekend als de Westminster Hall. De oudste delen die je in deze hal kunt vinden komen uit de Normandische tijd. De Westminster hal heeft een indrukwekkende plafond van hout. Als je bekend bent met de Harry Potter films, dan zal deze hal je bekend voorkomen. De ‘grote’ zaal van Zweinstein is normaal gebaseerd op de Palace of Westminster hal. Hieronder kun je meer weetjes lezen over het prachtige gebouw Palace of Westminster:

  • Er zijn vier verdiepingen
  • Er zijn 11 binnenplaatsen
  • Er zijn ongeveer 1.000 kamers
  • Drie km aan gangen

In totaal heeft Palace of Westminster drie torens. De hoogste toren is de Victoria Tower. Deze toren is maar liefst 98,5 meter hoog. De Vicotoria Toren is bekend vanwege haar vierkante vorm. De toren wordt ook wel vaak Kings Tower genoemd. Daarnaast heb je de Central Tower. Deze toren is achthoekig en is circa 91 meter hoog. De populairste toren van Palace of Westminster is toch wel de Elizabeth Tower. Hieronder kun je meer lezen over de Elizabeth Tower.

Big Ben: bijnaam van de Elizabeth Tower

Palace of Westminster heeft een enorme klokkentoren. De Elizabeth Tower is een klokkentoren van 96 meter hoog. In 2012 is deze klokkentoren vernoemd naar Elizabeth II. Voor 2012 stond de klokkentoren bekend onder de naam Clock Tower. In de volksmond wordt de Elizabeth Tower Big Ben genoemd. Big Ben is echter de naam die gegeven is aan de enorme slagklok die je op de toren kunt vinden.

Palace of Westminister en Big Ben bezoeken

Als je in Londen bent, dan is het zeker een aanrader om een bezoek te brengen aan dit schitterende paleis in Westminster. Een deel van het gebouw is opengesteld voor bezoekers. Als je een rondleiding krijgt, dan krijg je onder andere ook de enorme Westminster Hall te zien. De Westminster Hal is het oudste gedeelte van het paleis. Je zal tijdens deze rondleiding ook een kijkje nemen bij de Hogere en Lagere kamer en de koninklijke kleedkamers mogen bewonderen. Kies voor een georganiseerde tour als je ook meer bezienswaardigheden in de omgeving wilt bekijken tijdens dit bezoek. Dit is aan te raden omdat je op deze manier veel geld kunt besparen. Je hoeft geen losse tickets te kopen per bezienswaardigheid en kunt op deze manier veel zien in korte tijd. Koop je ticket online om te profiteren van de laagste prijs.

In dit artikel heb je meer gelezen over Palace of Westminster en Big Ben in Londen. Plan deze interessante bezienswaardigheid gedurende de dagen dat je in Londen bent. Bekijk de Top 14 bezienswaardigheden in Londen die de moeite waard zijn om de rest van je reis in te plannen. St. Paul’s Cathedral en Hamleys zijn grote aanraders.

Plaats een reactie