sydney opera house

Alle informatie over de Sydney Opera House

Als ik aan Sydney denk, dan denk ik direct aan een prachtig gebouw met schelpenpatroon dat staat in de Australische stad Sydney. Ik heb het natuurlijk over het inmiddels wereldberoemde Sydney Opera House. Met meer dan 40 shows per week is er voor iedereen wel een geschikte voorstelling te vinden in het Sydney Opera House. Als je op vakantie gaat naar Australië, dan is het zeker een aanrader om een bezoek te brengen aan dit schitterende gebouw. Hier kun je terecht voor opera en andere muziek, dans en theater. Ik vertel je graag over dit indrukwekkende stuk cultuur in Sydney.

Sydney Opera House: het gebouw

Vanaf 1973 konden musical- en operaliefhebbers genieten van het Sydney Opera House, toen werd dit concerthal namelijk officieel geopend. Het Sydney Opera House is ontworpen door de architect Jorn Utzon. Hij is Deens en zijn gebouw staat zelfs sinds 2007 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit is een hele bijzondere prestatie, omdat er maar één andere architect ooit is geweest die gedurende zijn leven dit heeft moment meemaken. Het gebouw is wereldberoemd en kun je al veel vinden op ansichtkaarten en souvenirtjes die worden meegenomen vanuit Australië. Het is inmiddels echt een trekpleister geworden voor toeristen. Wat het gebouw van de buitenkant zo bijzonder maakt, zijn de 1.056.000 tegeltjes die verwerkt zijn in het dak van het gebouw. Deze tegeltjes zijn speciaal voor dit gebouw geïmporteerd vanuit Zweden. Het project heeft in totaal 102 miljoen dollar gekost. Het project kon niet worden afgerond zonder een inzamelactie. Het ontwerp zorgde er namelijk voor dat het budget niet voldoende was. Met een inzamelactie werd de benodigde 900.000 dollar opgehaald om het gebouw verder af te maken.

Sydney Opera House: indrukwekkend van binnen

Niet alleen van buiten is het Sydney Opera House prachtig, ook van binnen kijk jij je ogen uit. De eerste keer toen ik het zag was ik erg onder de indruk van de grootte. De Concert hall is voorzien van maar liefst 2.679 plekken. Hier kunnen bezoekers onder andere terecht voor modeshows, opera en popconcerten. Een leuk weetje is dat je hier de grootste orgel ter wereld kunt vinden, The Grand Organ. Deze orgel is maar liefst voorzien van meer dan 10.000 pijpen. Daarnaast heb je de Opera Theatre. Deze theater heeft plek voor 1.547 personen en wordt vaak gebruikt voor diverse ballet- en operashows. De Drama Theatre heeft plek voor 544 personen en er is een kleinere speelzaal voor 398 personen. Dat is nog niet alles. Daarnaast is het Sydney Opera House ook voorzien van een expositieruimte waar mensen kunnen rondlopen en is er ook een plek waar spelers kunnen oefenen met hun muziek. Al met al kijk je echt je ogen uit als je dit gebouw binnenstapt.

Sydney Opera House: ook als je eens een kijkje wilt nemen

Voor mensen die houden van muziek en theater, is het hartstikke leuk om hier eens een musical of optreden bij te wonen. Ben je geen muziekliefhebber, maar ben je vooral geïnteresseerd in het gebouw? Dan heb je zeker de mogelijkheid om hier eens een kijkje te nemen. Er worden namelijk ook rondleidingen gegeven door het gebouw zodat je nader kunt kennis maken met dit bijzondere gebouw in Sydney. Als je een rondleiding boekt, dan zal een ervaren gids je alles vertellen over het Sydney Opera House. Je krijgt een kijkje achter de schermen en achteraf kun je heerlijk dineren in het restaurant.

Zoals je kunt lezen is het Sydney Opera House zeker een bezoekje waard. Je kunt het Sydney Opera House vinden in het centrum van Sydney. Het ligt op Bennelong Point. Het gebouw is zeker niet te missen😉!

Plaats een reactie