temperatuur Australie

Alles of het klimaat & weer in Australië

Reizigers die wonen in een land zoals Nederland, willen het liefst reizen naar een warme bestemming. Als je op vakantie gaat naar Australië, dan wil je graag weten hoe warm het hier is. Als je bijvoorbeeld gaat backpacken, is het natuurlijk gunstiger dat je niet drijfnat met een paraplu hoeft rond te reizen. Omdat je in Australië te maken hebt met diverse klimaten, is het voor reizigers en met name backpackers zeer interessant om te reizen door Australië. In korte tijd kun je namelijk ontzettend veel zien. Ben jij benieuwd naar de temperatuur van Australië? In dit artikel vertel je meer over hoe warm het is in Australië.

Klimaat Australië

In Australië kun je meerdere klimaatzones vinden. Dit houdt in dat het temperatuur in Australië dus niet overal ongeveer hetzelfde is. In het centrum van Australië kun je het warme woestijnklimaat vinden. Dit centrum is weer omringd door een gebied waar je het steppeklimaat hebt. Dit is ook een klimaat waarbij het erg warm is. Als je naar het noorden van Australië reist, dan kun je het subtropische klimaat vinden. Dit wordt ook wel het tropische savanneklimaat genoemd. Ga je naar het oosten en zuiden? Dan heb je te maken met een zeeklimaat.

Zoals je kunt zien hangt het van je bestemming in Australië af met wat voor klimaat je te maken krijgt. Hieronder kun je nog even in een handig overzicht bepalen met welk klimaat jij gedurende je vakantie te maken krijgt.

Bepaal klimaat van je bestemming in Australië

Centrum Australië Woestijnklimaat
Zone om het centrum heen Steppeklimaat
Noorden Australië Tropische Savanneklimaat
Oosten en zuiden Australië Zeeklimaat

Australië ligt op het zuidelijk halfrond. Om deze reden krijg je te maken met seizoenen die precies het tegenovergestelde zijn aan die van Nederland. Als je in Nederland rondlopen met dikke winterjassen, kun je voor je reis naar Australië al je zomerkleding meenemen.

Temperatuur Australië algemeen

In Australië heb je over het algemeen te maken met warme temperaturen. Dit komt omdat je Australië dicht bij de evenaar kunt vinden. Als je naar het noorden gaat, dan heb je zelfs in de wintermaanden temperaturen die liggen rondom de 20 graden. In Australië heb je weinig gebieden waar je echt veel kans hebt op sneeuw, slechts in enkele gebieden die je kunt vinden in het zuiden. Het land is over het algemeen droog. In het Noorden en Oosten is de hoeveelheid neerslag die hier valt goed te vergelijken met Nederland. In Nederland hebben we namelijk een gematigd zeeklimaat, in het oosten en zuiden heb je ook een zeeklimaat.

Zomer en winter in Australië

Als je van plan bent om te reizen naar Australië, dan is het handig om te weten wat je precies kunt verwachten in de zomer en winter van Australië. Hieronder lees je meer over de temperatuur in Australië gedurende de zomer en winter maanden.

Zomer in Australië

Als je in december, januari en februari in Australië aankomt voor een vakantie, dan kun je warme en zelfs hete temperaturen verwachten. In de zomer is de kans groot dat je te maken krijgt met temperaturen die boven de 40 graden komen. Een hittegolf komt in Australië vaak voor, dus kijk ook zeker niet raar op als je hier gedurende je vakantie in Australië mee te maken krijgt als je in de zomer gaat. Het noordoosten en noorden krijgt gedurende de maanden januari, februari en maart te maken met orkanen. Deze komen dan vanuit het oosten. De orkanen worden in Australië vaak tropische cyclonen of Willy-Willy genoemd.

Winter in Australië

In de winter krijg je te maken met een grote variatie aan temperaturen in Australië. Als je bestemming in het noorden van Australië is, dan krijg je gedurende de winter te maken met droog en warm weer. In het zuiden is het al iets kouder. Op sommige plekken kun je zelfs genieten van een mooie witte sneeuwdeken. De staat Tasmanië is het kouds in de winter. In de nacht heb je te maken met temperaturen rond de 0 graden. Overdag heb je te maken met circa 10 graden. Ga je de naar de woestijn? Dan is het daar ook iets koeler. Overdag heb je een aangename temperatuur van 20 graden en in de nacht heb je te maken met temperaturen net boven het vriespunt.

Klimaat Melbourne

Ga je naar Melbourne op vakantie? Dan is het handig om meer te weten over het weer in deze grote stad in het zuiden van de staat Victoria. Melbourne is de culturele hoofdstad van Australië en heeft een diverse bevolking. Hier kunnen natuurliefhebbers zich goed vermaken want de stad heeft een mooie groene karakter. In Melbourne heb je te maken met een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn warm en de winters zijn zacht. De kans dat er in Melbourne sprake is van een hittegolf is zeker niet vreemd, hier komt dit namelijk erg vaak voor. Indien er sprake is van een hittegolf, dan heb je meerdere dagen temperaturen die hoger liggen dan de 40 graden. De stad Melbourne heeft alles in huis om een heerlijke aangename vakantie te hebben in Australië.

Klimaat Perth

Als je graag naar een afgelegen stad wilt in Australië, dan is Perth zeer geschikt. Dit is namelijk de grootste stad die afgelegen ligt in Australië. Perth is zeker de moeite waard, omdat het tegenwoordig zelfs een stempel opgedrukt heeft gekregen van één van de mooiste steden in Australië. De ligging van de stad is helemaal perfect: aan de ene kant heb je een prachtige rivier, de Swan, aan de andere kant heb je de prachtige witte stranden van de grote Oceaan. Als je weer reist naar de andere kant krijg je weer te maken met veel groen. Zo kun je in één stad veel diverse zaken bekijken. Het is een romantische plek waar je de mooiste zonsondergangen kunt bekijken. In Perth heb je ook genoeg activiteiten waaraan je kunt deelnemen, hier kun je namelijk prachtig zwemmen met haaien en de mooiste zeedieren bekijken. In Perth heb je te maken met een mediterraan klimaat. Je hebt hier veel zeewind en de zomers zijn lekker warm. Ook in de winter kun je genieten van lekkere temperaturen. Het is er nooit echt koud. In de winter kun je wel te maken hebben met veel regen.

Klimaat Brisbane

Aan de oostkust van Australië kun je in de provincie Queensland de stad Brisbane vinden. Aan deze stad kun je de prachtige Brisbane rivier vinden. Diepzeeduikers zijn erg enthousiast over deze plek en is daarom ook een populaire plek voor deze groep reizigers. In de buurt van deze stad kun je ook Mount Coot-Tha vinden. De omgeving hierom heen is schitterend. Hier kun je even ontsnappen aan de bruisende binnenstad van Brisbane. Deze stad heeft een warm zeeklimaat. In de zomer heb je heet en vocht weer en in de winter is het er juist weer droog en mild. In de zomer heb je er veel neerslag. Vaak gaat het om veel regen, maar ook hagel is hier vrij veel te vinden in deze periode. Vaak heb je in deze periode te maken met temperaturen die liggen rond de 30 graden Celsius. Soms stijgt dit ook wel naar de 40 graden Celsius.

Nu je meer weet over het klimaat in Australië, weet je precies wat je kunt verwachten van het weer als je daar op reis gaat. Bekijk goed gedurende welke maanden jij naar Australië gaat zodat je kunt genieten van temperaturen die goed bij je passen. Een succesvolle vakantie in Australië is dan zeker gegarandeerd!

Plaats een reactie