Wombat: een vegetarische buideldier in Australië

Je hebt er vast wel eens van gehoord, de wombat. Dit dier dat voorkomt in Australië lijkt op een beertje en heeft een buidel naar achteren. Dit heeft als reden dat het jong dat in de buidel zit, niet bedolven raakt tijdens het graven. Dit doen deze dieren namelijk maar al te graag. Als dit dier een buidel had naar voren, dan zou dat het graven flink belemmeren. Ik vertel je graag meer over de wombat, een vegetarische buideldier dat voorkomt in Australië.

Hoe ziet een wombat eruit?

Een wombat is ongeveer 70 tot 120 cm groot. Dit is een dier dat redelijk zwaar kan worden, denk hierbij aan 25 tot 40 kilo. Ze zijn voorzien van een klein staartje en hebben een onbehaarde, vaak zwarte neus. De vacht van een wombat is vaak grijsbruin en ze hebben een dichte vacht. Ze hebben korte poten waar ze erg goed mee kunnen graven in het zand. De mannen en vrouwen van de wombat kun je niet gemakkelijk van elkaar scheiden door enkel te kijken. Het is goed om te weten dat de wombat erg snel is. Ze zijn een stuk sneller dan de mens. Daarnaast zijn het ook sterke dieren waardoor ze vaak gemakkelijk andere wilde dieren aankunnen.

De wombat en voortplanting

Per worp zal een wombat slechts één jong kunnen krijgen. Vaak zie je dat de wombat hun jong zes tot zeven maanden lang in de buidel draagt. Als de jong klaar is om de buidel te verlaten, dan gaan ze eerst nog naar een soort nestkamer. Deze kun je vaak ondergronds vinden. Vaak is dit een lekkere warme plaats met droog gras en grote bladeren. In de buidel drinken ze nog melk en warmen ze zich op als het koud is. Als ze 15 maanden zijn geweest, dan stoppen ze met het drinken van moedermelk en zijn ze zelf klaar voor de grote wereld. De wombat kan zich op deze manier voortplanten tot een grote groep wombats in een gebied. Dit kunnen ze zelf bereiken als ze zich bevinden in een gebied dat niet zo vruchtbaar is. Wombats hebben namelijk maar weinig nodig om te leven. Ze hebben een hele lage energiebehoefte en een voedselvertering dat erg traag werkt. Op deze manier kunnen ze erg lang leven met weinig voedsel. Een wombat kan circa 10-15 jaar oud worden.

Een enthousiaste graver en hun leefgebied

De wombat dat leeft in Australië is een enthousiaste graver. Ze houden zich fanatiek bezig met het bouwen van een gangenstelsel. De gangenstelsel van een wombat kan soms tot wel drie meter diep zijn en maar liefst 50 meter lang. De wombat komt voor in Australië. Hier bevinden zij zich vooral in Tasmanië en in Oost-Australië. Ze vinden het fijn om te wonen in gebieden met bergen. Ze graven vaak in hellingen die je kunt vinden bij bergdalen. In de avond zijn ze vaak op zoek naar voedsel. Wombats zijn vegetarisch en gaan dan op zoek naar knollen, wortels of gras. Ze willen weinig te maken hebben met andere dieren, en deze worden dan ook verjaagd uit hun woongebied. Ze leven niet graag samen met andere dieren. Als het winter is, dan vinden de wombats het ook fijn om in de zon te liggen. Op deze manier kunnen ze zich lekker opwarmen.

Een wombat spotten in Australië

Zoals je kunt lezen is de wombat een interessante dier dat voorkomt in Australië. Als je Tasmanië of Oost-Australië bezoekt, dan is het aan te raden om je ogen goed open te houden in de buurt van de bergen. Het zou namelijk erg bijzonder zijn als je een wombat tegenkomt. Vooral in de winter heb je grote kans om er eentje te spotten. Ze vinden het dan fijn om de zon op te zoeken en dat betekent dat ze zichtbaar zijn voor toeristen.

Wombat: een vegetarische buideldier in Australië
5 (100%) 23 votes

Plaats een reactie