reisverzekering voor backpacken

Ontdek de wereld met je backpack én een goede reisverzekering

Een goede reisverzekering is onmisbaar als je gaat backpacken. Vooral als je van plan bent om langer in het buitenland te verblijven is het verstandig om een verzekering af te sluiten. Op deze manier ben je altijd voorbereidt op ongewenst verrassingen. Wat is de beste reisverzekering voor backpacken? In dit artikel informeer ik je over alles omtrent reisverzekeringen voor backpacken.

Voorbereiding: voordelen reisverzekering voor backpacken

Een goede voorbereiding voor je backpackreis begint met het afsluiten van een goede reisverzekering. Vooral als je een verre reis gaat maken, is het verstandig om een reisverzekering te nemen. Je loopt in het buitenland namelijk meer risico’s. Je hebt te maken met bijvoorbeeld ander soort voeding en daarnaast zijn er ook andere regels van toepassing. Denk bijvoorbeeld aan de regels die in het verkeer gelden, waardoor de kans op een verkeersongeluk ook aanzienlijk groter is. Materiele schade, maar ook letselschade is op deze manier verzekerd. Waarom is een goede reisverzekering onmisbaar als je naar het buitenland gaat? Hieronder informeer ik je over alle voordelen van het afsluiten van een goede reisverzekering voor backpacken:

 • Je hebt bagagedekking
  Niet alleen je bagage met kleding is tegenwoordig belangrijk, tijdens het backpacken heb je ook nog eens een mooie smartphone en geweldige camera bij je. Wat gebeurd er als deze onderweg worden gestolen of kapot gaan? Een reisverzekering kan op zo’n moment erg goed van pas komen.
 • Medische kosten die worden gemaakt zijn gedekt
  Stel je bent op backpackreis en plotseling krijg je te maken met een of andere infectie. In dat geval zal je naar het ziekenhuis moeten, maar hoe weet je zeker dat alles op de juiste manier gaat? Ook heb je als backpacker een grotere kans op voedselvergiftiging en allerlei andere ziektes die met hygiëne te maken hebben omdat je constant in beweging bent en van plek naar plek gaat. Niet overal is het namelijk even schoon en netjes. Zonder reisverzekering kan het zo dat je te maken krijgt met een extreem hoge rekening. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van een helikopter die je van een berghelling heeft gered. Dit zal zeker geen leuk grapje zijn. Met een reisverzekering komen dergelijke kosten voor een vergoeding in aanmerking.
 • De kosten voor SOS de alarmcentrale zijn gedekt
  Als je een reisverzekering hebt, dan kun je 24 uur per dag bij een alarmcentrale om hulp vragen indien er bijzonderheden zijn. De mensen die je aan de telefoon krijgt zijn ervaren hulpverleners. Wat er ook aan de hand is, zij kunnen je hierbij bijstaan en voorzien van tips of hulp inschakelen. Soms kan dat gaan om een simpele vraag, maar in bepaalde situaties heeft het zelfs levens gered. Je hebt namelijk ook Nederlandse artsen die je kunt spreken voor eventuele medisch advies.
 • Terugkeer naar Nederland is verzekerd, ook wel repatriëring genoemd
  Terugkeren naar Nederland kan om meerdere redenen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat plotseling een familielid ernstig ziek is en jij je avontuurlijke backpackreis moet afbreken. Ook als je een verkeersongeluk krijgt en bijvoorbeeld gewond raakt, heb je de mogelijkheid om weer terug te keren naar Nederland. Vooral als backpacker kun jij je reis moeilijk voortzetten als je bijvoorbeeld een gebroken been hebt.

Reisverzekering voor backpacken: breng je persoonlijke situatie in beeld

Omdat de beste verzekering niet voor iedereen hetzelfde betekent, is het van belang dat jij je persoonlijke reissituatie en andere zaken zoals het budget in beeld brengt. Op deze manier is het gemakkelijker om een goede reisverzekering te vinden voor jouw situatie. Probeer onderstaande vragen eerst te beantwoorden zodat ik je daarna kan helpen met goede reis- en verzekeradviezen voor jouw reissituatie:

 • Ga je korter of langer dan een jaar reizen?
 • Ga je betaald werken of niet?

De beste reisverzekering kan voor iedereen wat anders betekenen. Bepaal hieronder welke reis je gaat maken, zodat je op zoek kan naar een passende reisverzekering voor je reis.

Korter dan één jaar zonder betaald werk

Wat leuk, je gaat backpacken! Om een zorgeloze reis te hebben, is het verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten. Als je korter reist dan één jaar en geen betaald werk gaat doen, is het niet moeilijk om een geschikte reisverzekering te vinden. Er zijn wel bepaalde punten waar je rekening mee moet houden. Ik ben op zoek gegaan naar de beste tips zodat je zonder enige problemen kunt genieten van een avontuurlijke backpackreis.

Redenen reisverzekering voor backpacken

Een reisverzekering is altijd handig omdat je niet te maken wilt hebben met ongewenste verrassingen. Denk bijvoorbeeld aan onderstaande zaken:

 • Je krijgt voedselvergiftiging
 • Je mobiel wordt gestolen
 • Familieleden in Nederland worden ziek of overlijden
 • Tijdens je reis raak je gewond of ziek
 • Je komt gedurende je reis te overlijden

Duur reisverzekering voor backpacken

Allereerst is het relevant om in beeld te brengen hoelang je gaat reizen. Over het algemeen mag je met de meeste doorlopende reisverzekering ongeveer 45 tot 60 dagen in het buitenland zijn. Als je van plan bent om meerdere maanden te gaan backpacken, dan is een dergelijke reisverzekering dus niet voldoende. Er zijn daarom reisverzekeringen die hier aan hebben gedacht. Bij sommige reisverzekeringen mag je dan 180 dagen reizen en bij bepaalde verzekeringen zelfs 365 dagen. De duur van je reis bepaalt dus welke reisverzekering voldoende dekking biedt.

Mag je in Nederland nog wel een zorgverzekering hebben?

Als je naar het buitenland gaat voor langere tijd, dan bestaat de kans dat jij je Nederlandse zorgverzekering moet stopzetten. In deze situatie, als je korter dan één jaar naar het buitenland gaat en hier niet gaat werken, is de kans groot dat je dit mag laten doorlopen. Informeer bij je zorgverzekeraar hoe dit zit. Dit kan namelijk per zorgverzekeraar verschillen.

Reisverzekering voor backpacken: welke dekkingen moet je nemen?

Als je kiest voor een reisverzekering, dan kun je kiezen voor diverse soorten dekkingen. Hieronder kun je de relevantste zaken omtrent de diverse dekkingen vinden:

 • Bij vrijwel alle reisverzekeringen zitten de SOS kosten in het standaard pakket.
 • Verzeker medische kosten zodat je niet met torenhoge kosten zit. Ook als je nog een zorgverzekering hebt in Nederland, is het verstandig om toch te kiezen voor een aanvullende medische verzekering. Je zorgverzekering in Nederland vergoedt namelijk lang niet alle kosten die je maakt in het buitenland.
 • Verzeker je bagage goed. Let wel goed op dat de voorwaarden die hierop van toepassing kunnen zijn sterk kunnen verschillen per verzekeraar. Dit geldt vooral voor zaken als een camera of mobiele telefoon. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld sprake is van een maximale vergoeding per onderdeel.
 • Ga je deelnemen aan allerlei avontuurlijke activiteiten of sporten? Dan kun je hier ook een speciale dekking voor kiezen.

Hoe maak je een goede keuze voor een reisverzekering backpacken?

Als je een reisverzekering voor backpacken wilt, dan zijn er diverse zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het verstandig om de maximale looptijd van de verzekering in de gaten te houden. Er zijn speciale reisverzekeringen waarmee je verzekerd bent voor langere tijd in het buitenland. Daarnaast is het ook verstandig om dus goed rekening te houden met je eigen zorgverzekering in Nederland. Je kunt kiezen voor een doorlopende reisverzekering als je nog in Nederland een zorgverzekering hebt en je daarnaast ook nog binnen het maximum aantal dagen blijft. Als je helemaal geen lopende zorgverzekering hebt, dan kom je wellicht in aanmerking voor een speciale reisverzekering voor backpackers. Ook is het verstandig om te bekijken wat het eigen risico is bij je eigen zorgverzekeraar. Sommige reisverzekeringen vergoeden deze eigen risico ook. Bekijk goed welke reisverzekeringen dit wel en welke dit niet doen, dit kan je namelijk erg veel geld schelen.

Aanbieders reisverzekeringen voor backpackers

Hieronder kun je aanbieders vinden van reisverzekeringen die passen bij jouw situatie. Per verzekeraar kun je bekijken voor welke reissoorten ze reisverzekeringen aanbieden:

Langer dan één jaar of je gaat werken: wereldreisverzekering

Als je van plan bent om langer dan één jaar te gaan reizen of van plan bent om te gaan werken gedurende je reis, dan zal een normale reisverzekering niet voldoende zijn om zorgeloos te verblijven in het buitenland. Je kunt hier een speciale reisverzekering voor afsluiten die je voldoende dekkingen biedt gedurende je verblijf in het buitenland. Hieronder informeer ik je graag over de wereldreisverzekering.

Wanneer is een wereldreisverzekering handig?

Allereerst is het aan te raden om te bekijken of de wereldreisverzekering handig is in jouw situatie. De wereldreisverzekering kosten ook wel iets meer, dan in sommige gevallen is dat ook zeker wel aan te raden. Je verblijft namelijk in een vreemde land en je wilt goed verzekerd zijn in het geval dat er sprake is van een ongewenste verrassing. Een wereldreisverzekering is handig als:

 • Je gedurende je reis van plan bent om aan avontuurlijke activiteiten en sport deel te nemen
 • Je waarschijnlijk gaat werken in het buitenland
 • Je langer gaat reizen dan één jaar
 • Je tijdens je reis de zorgverzekering in Nederland moet stopzetten

Je gaat werken/reizen naar het buitenland: handige tips voor backpackers

Als je naar het buitenland gaat, dan zijn er veel zaken waar je aan moet denken. Als je van plan bent om langer dan 8 maanden in het buitenland te verblijven, ben je verplicht om je officieel uit te schrijven bij de gemeente. Dit gaat dan om een periode binnen 12 maanden. Daarnaast is het relevant om te regels omtrent je zorgverzekering nader te onderzoeken. De kans bestaat namelijk dat je recht op een zorgverzekering vervalt als je naar het buitenland vertrekt voor langere tijd om te reizen en/of werken. In dit geval is het ook niet verstandig meer om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Een wereldreisverzekering is in een dergelijk geval passender.

Hoe kan ik een wereldreisverzekering afsluiten?

Als je een wereldreisverzekering wilt afsluiten, dan kun je in Nederland kiezen uit drie opties. Bij deze verzekeraars is het toegestaan om langer dan één jaar te reizen en ook nog eens te werken. Ik heb deze wereldreisverzekeringen nader onderzocht en even de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet:

Special ISIS van de Goudse: voor reizen tot 4 jaar

 • De dekking bij deze wereldreisverzekering is op basis van een pakket. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen uit een standaarddekking of een superdekking.
 • De meeste risicovolle sporten en activiteiten zijn hierbij gedekt.
 • Je hoeft geen extra toeslagen te betalen om ook verzekerd te zijn gedurende werk, studie of stage, cursussen of vrijwilligerswerk.

Tasman backpack voor reizen tot 2 jaar

 • Je kunt bij deze wereldreisverzekering zelf kiezen welke zaken je verzekert.
 • De meeste risicovolle sporten en activiteiten zijn hierbij gedekt.
 • Moet je gebruik maken van spoedeisende medische zorg? Dan kom je in aanmerking voor 100 % vergoeding als je geen lopende zorgverzekering meer hebt in Nederland.

Globetrotter van Allianz: voor reizen tot 2 jaar

 • Je kunt bij deze wereldreisverzekering zelf kiezen welke zaken je verzekert.
 • Je mag een wereldreisverzekering afsluiten bij Globetrotter van Allianz voor reizen tot twee jaar. Kom je tijdelijk terug naar Nederland, om bijvoorbeeld de feestdagen met je familie door te brengen? Dan ben je ook in Nederland verzekerd.
 • Als jij je zorgverzekering in Nederland met stoppen, is dit een zeer geschikte optie
 • Je betaalt een toeslag als je werkzaamheden verricht die extra risico’s met zich meebrengen. Verder heb je dekking als je werkt, vrijwilligerswerk doet, bezig gaat met een cursus of studie of stage loopt. De meeste risicovolle sporten en activiteiten zijn hierbij gedekt.
 • Je kunt gebruik maken van een mooie jongerenkorting als je de leeftijd van 27 jaar nog niet hebt bereikt. Deze korting kan soms oplopen tot maar liefst 15 %.
 • Je kunt profiteren van een goede bagagedekking

Om een keuze te maken voor de beste reisverzekering voor backpacken, is het aan te raden om de bovenstaande wereldreisverzekeringen goed door te nemen. Zo heb je een goede voorbereiding en kun je met een goed passende wereldreisverzekering het vliegtuig instappen om te beginnen aan een geweldige reis.

Plaats een reactie