berlijn bezienswaardigheden

De top 8 bezienswaardigheden in Berlijn die je niet mag missen

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en al vele jaren een populaire reisbestemming in Europa. De stad heeft een rijke geschiedenis en staat vooral bekend om de Berlijnse Muur die je hier kunt vinden. In de stad kun je veel historische elementen vinden die zelfs stammen uit de tijd voor de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast kun je er ook veel moderne invloeden terugvinden. Berlijn is een geweldige bestemming voor een stedentrip. Omdat er ontzettend veel te zien valt, hebben wij voor je een top 8 bezienswaardigheden opgesteld die je zeker niet mag missen tijdens je reis.

Kaiser Wilhelm gedachtniskirche: een kerk met bijzondere betekenis

De Kaiser Wilhelm gedachtniskirche is een schitterende kerk in Berlijn. Deze kerk bestaat uit meerdere gebouwen die je kunt bewonderen. De kerk heeft vroeger altijd gediend als herdenkingslocatie aan Wilhelm I. Tegenwoordig is het een plek waar vooral teruggedacht wordt aan de Tweede Wereldoorlog. In 1943 werd de kerk zwaar beschadigd door bomaanslagen in Berlijn. 11 jaar later werd er weer aandacht gegeven aan de kerk en stond wederopbouw van de kerk op de planning. Er werd een spannende wedstrijd gehouden en architect Egon Eiermann heeft deze gewonnen. Hij heeft er een moderne nieuwbouw kerk van gemaakt. Je kunt deze kerk vinden in West Berlijn, in Charlottenburg.

De Berlijnse Muur: een indrukwekkend stukje geschiedenis

De meesten toeristen komen naar Berlijn toe omdat ze benieuwd zijn naar de Berlijnse Muur. Deze muur was maar liefst 45 kilometer lang en zelfs 3,6 meter hoog. In 1989 heeft de val van de muur plaatsgevonden. Dit heeft ervoor gezorgd dat er bijna geen muur meer te bewonderen valt. Als je de muur voor een deel wilt bekijken, dan kun je hiervoor het beste naar de East Side Gallery gaan. Je kunt hier nog ruim 1.300 meter muur zien. Een bijzonder stukje geschiedenis van Berlijn die je zeker niet mag missen gedurende een stedentrip.

Brandenburger Tor: de populaire toegangspoort

De Brandenburger Tor is de populaire toegangspoort van Berlijn. Deze bijzondere locatie wordt dagelijks door ontzettend veel toeristen bezocht. Dit is zelfs de plek waar toeristen de meeste foto’s nemen. Je kunt deze poort bewonderen aan het eind van de Praalweg Unter den Linden.

Checkpoint Charlie: de derde doorgang van Oost- naar West-Berlijn

Toen Berlijn vroeger gesplitst was, waren er bepaalde doorgangen die ervoor zorgden dat beide delen toegankelijk waren. Checkpoint Charlie was de derde doorgang die zorgde voor een verbinding tussen Oost- en West-Berlijn. Als je hier komt is het ook zeker een aanrader om een bezoek te brengen aan het Mauermuseum die je vlakbij kunt vinden. Hier kun je veel informatie krijgen over de Berlijnse Muur.

DDR Museum: dagelijks leven in de Duitse Democratische Republiek

Het DDR Museum opende in 2006 de deuren voor het groot publiek. In dit museum kun je veel informatie krijgen en beelden zien van het dagelijkse leven in de Duitse Democratische Republiek. Als toerist is het zeker bijzonder om hier eens een kijkje te nemen. Het DDR Museum is opgedeeld in verschillende thema’s. Denk hierbij aan thema’s zoals wonen, onderwijs, milieu en werk. In totaal zijn er maar liefst 17 thema’s die worden behandeld in het museum. Dit is zeker geen museum waar je alleen maar gaat rondlopen. In het museum kun je namelijk ook veel voorwerpen vinden die je mag aanraken, aantrekken en van dichtbij kunt bekijken.

East Side Gallery: langste openbare kunstwerk wereldwijd

East Side Gallery is een bijzonder stukje kunst in Berlijn. Het bestaat uit schitterende graffiti kunstwerken. Deze kunstwerken kun je vinden op de laatste stukken van de Berlijnse Muur. In totaal is er maar liefst 1,3 kilometer aan kunst wat je hier kunt bewonderen. In totaal hebben er maar liefst 118 kunstenaars gewerkt aan de schilderingen die je hier op de muur kunt vinden. Nergens ter wereld kun je een langer stukje openbare kunst vinden. Als je in Berlijn bent is het daarom zeker leuk om hier eens een kijkje te nemen.

Filmmuseum: de geschiedenis van de Duitse Film

Als je een liefhebber bent van Film, dan is het erg leuk om eens een bezoek te brengen aan het Filmmuseum in Berlijn. Dit museum staat stil bij de geschiedenis van de Duitse Film. Je kunt hier een enorme verzameling aan boeken en tijdschriften vinden die erg indrukwekkend zijn om te bekijken. In de filmgeschiedenis was Marlene Dietrich een hele populaire actrice. In dit museum wordt er ook aandacht gegeven aan haar leven en filmcarrière. Als je een bezoek brengt aan dit museum in Berlijn, dan stap je voor even terug in de tijd.

Slot Charlottenburg: het grootste paleis van Berlijn

Slot Charlottenburg is het grootste paleis die je in Berlijn kunt vinden. Slot Charlottenburg is een paleis uit de 17de eeuw. Helaas is het originele gebouw in het verleden erg beschadigd. Hierna heeft er een verbouwing plaatsgevonden en dat is nu ook het paleis dat je kunt bewonderen. Als je in Berlijn bent, is deze paleis dan ook zeker een bezoekje waard. Helaas is Slot Charlottenburg niet gemakkelijk te bereiken. Er stopt geen metro in de buurt en ook is de ligging niet centraal in Berlijn. Laat je hierdoor zeker niet tegenhouden om het paleis te bezoeken, het is zeker de moeite waard.

In dit artikel heb je meer gelezen over de top 8 bezienswaardigheden van Berlijn. Ben je benieuwd naar meer interessante bezienswaardigheden die je in andere steden van Duitsland kunt bezoeken? Bekijk dan ook eens de top 10 bezienswaardigheden van Duitsland. Op deze manier zorg je voor een goede voorbereiding zodat je een zorgeloze en onvergetelijke reis kunt ervaren.

Plaats een reactie