kaiser wilhelm gedachtniskirche

Kaiser wilhelm gedachtniskirche in Berlijn bezoeken

Aan de Breitscheidplatz in Berlijn kun je de Kaiser Wilhelm Gedachtniskirche vinden. Dit is een evangelische kerk die vaak ook kortweg de Gedächtniskirche wordt genoemd. De kerk is een hele populaire bezienswaardigheid in Berlijn en bestaat uit meerdere bouwwerken. Tegenwoordig zijn deze bouwwerken zelfs een beschermd monument. De kerk dient als belangrijke herdenkingslocatie, tegenwoordig vaak aan de Tweede Wereldoorlog. Vroeger was de Gedachtniskirche een plek waar Wilhelm 1 werd herdacht. Wil je een bezoek brengen aan de Kaiser wilhelm gedachtniskirche in Berlijn? In dit artikel lees je er alles over.

Kaiser wilhelm gedachtniskirche: de bouw

Het idee om Kaiser Wilhelm Gedachtniskirche te bouwen kwam van Kaiser Wilhelm II. De kerk is bedoeld als herdenking aan de belangrijke oprichter van het Duitse Rijk. Dit ging om Wilhelm I en was de grootvader van Wilhelm II. Wilhelm II kreeg het idee om een wedstrijd te houden. Architecten mochten hieraan deelnemen en hun idee insturen. Ze kregen erg veel ideeën ingestuurd en uiteindelijk was het architect Franz Schwechten die de wedstrijd had gewonnen. De keizer vond het belangrijk om zelf ook invloed te hebben op het ontwerp en samen zette ze een geweldig plan op papier. Uiteindelijk zijn ze in maart 1891 daadwerkelijk begonnen aan de bouw. De kerk heeft uiteindelijk meer dan 6,8 miljoen mark gekost.

Kaiser wilhelm gedachtniskirche: de opening

De kerk is uiteindelijk in 1895 geopend voor het groot publiek. De kerk trok ontzettend veel aandacht. Het gebouw had namelijk maar liefst 5 hoge torens. De hoofdtoren van 113 meter was zelfs de hoogte die je in de stad Berlijn kon vinden. Vanaf dat moment is de kerk razend populair. De bewoners van Duitsland, maar ook toeristen komen massaal op de kerk af.

Kaiser wilhelm gedachtniskirche: verwoest

Tijden de Tweede Wereldoorlog had de kerk een zware tijd. In 1943 werd de kerk namelijk verwoest door enorme bomaanslagen in Berlijn. Van de prachtige kerk was er bijna niks meer over. Er bleef maar een enkele toren achter van circa 68 meter hoog. Tot aan 1956 bleef een renovatie uit. Pas 11 jaar na de verwoesting kwam er pas een plan om de kerk weer op te bouwen. Wat bijzonder is om te weten, is dat er in de ruïnes van de kerk in de tussenliggende periode gewoon diensten werden gehouden. Ook deze keer werd er een wedstrijd gehouden, ditmaal georganiseerd door de gemeente. Ze kregen ontzettend veel ideeën ingestuurd, maar kozen uiteindelijk voor het ontwerp van architect Egon Eiermann. Hij had een schitterende moderne kerk voor ogen. De overgebleven toren mocht wel blijven en werd opgeknapt.

Kaiser wilhelm gedachtniskirche: een moderne kerk

De nieuwe kerk was modern en schitterend qua ontwerp. In december 1961 werd deze kerk geopend voor het publiek. De nieuwe kerk bestond uit drie delen:

  1. Een hoofgebouw (achthoekig)
  2. Een toren (achthoekig)
  3. Een kapel

In het nieuwe ontwerp bleef de oude toren wel centraal staan. Deze toren mocht in het midden van de nieuwe gebouwen blijven staan. Op deze manier zijn het oude en nieuwe ontwerp wel met elkaar verbonden. In deze nieuwe kerk heb je tegenwoordig ook de kans om een dienst bij te wonen.

Kaiser wilhelm gedachtniskirche bezoeken

Als je een bezoek wilt brengen aan de kerk, dan staat je een bijzondere ervaring te wachten. In de kerk valt er genoeg te beleven. De oude toren van de kerk kun je een bezoek brengen en zelfs daadwerkelijk betreden. Eerdere bezoekers die in de kerk zijn geweest, spreken van een hele bijzondere sfeer in de kerk. Dit komt voornamelijk door de ramen van gebrandschilderd glas. De acht muren van de kerk heeft maar liefst 20.000 ramen waar je dit bijzondere glas kunt bewonderen. In de kerk zelf kun je ook terecht voor meer informatie over de geschiedenis van de kerk. Ook kun je in de kerk veel oude foto’s bekijken. Een bezoek aan de kerk zal zorgen voor een bijzondere én leerzame ervaring.

Kaiser wilhelm gedachtniskirche: ticket kopen

Als je een bezoek wilt brengen aan de kerk, dan is het goed om te weten dat je geen ticket hoeft te kopen om de kerk te betreden. Het is echter wel heel erg gewenst om een gift te geven tijdens je bezoek. Op deze manier kun je de kerk steunen. De kerk wordt namelijk onderhouden door deze inkomsten.

Kaiser wilhelm gedachtniskirche: praktische zaken

De kerk kun je gemakkelijk bereiken met het openbaar vervoer. Het adres van de kerk is Breitscheidplatz, 10789 Berlin (Charlottenburg). Dit adres kun je onder andere bereiken met bus 100. De kerk is elke dag te bezoeken van 9.00 uur tot en met 19.00 uur. Wil je na dit kerkbezoek nog een andere activiteit doen in de omgeving? Dan is het goed om te weten dat winkelen op de Kurfürstendamm erg populair is onder toeristen. Het is dan ook zeker een aanrader om hier eens een kijkje te nemen.

In dit artikel heb je meer gelezen over de Kaiser Wilhelm Gedachtniskirche in Berlijn. Wil je meer interessante bezienswaardigheden in Berlijn bezoeken? Bekijk dan onze Top 8 bezienswaardigheden in Berlijn. Op deze manier kun je een onvergetelijke reis ervaren.

Plaats een reactie