de berlijnse muur

De Berlijnse Muur in Berlijn: een bijzonder stukje geschiedenis

Als je een bezoek brengt aan Berlijn, dan mag een trip naar de Berlijnse Muur niet ontbreken. Wereldwijd komen toeristen naar deze wereldstad om dit bijzonder stukje geschiedenis met eigen ogen te bewonderen. Vroeger zorgde de DDR in Berlijn ervoor dat de Berlijnse Muur om West-Berlijn heen werd gebouwd. Op deze manier konden de inwoners niet meer gemakkelijk vluchten naar het westen. Tegenwoordig is de Berlijnse muur het bekendste symbool van de Koude Oorlog. Wil jij een bezoek brengen aan de Berlijnse Muur in Berlijn? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten.

De Berlijnse Muur: de geschiedenis

De Berlijnse Muur werd gebouwd in 1961. De brede muur zorgde ervoor dat West-Berlijn helemaal was omringd. Op deze manier werd Berlijn letterlijk in twee stukken gedeeld. Dit is ruim 28 jaar zo gebleven. De Berlijnse muur was de grens tussen het communistische oosten en het kapitalistische westen. De Berlijnse Muur is pas gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. De hoofdstad Berlijn kwam in handen van verschillende machten en dat zorgde voor verdeeldheid. Veel mensen wilden vanuit het communistische oosten vluchten naar het vrije westen. Dit zorgde ervoor dat er allereerst een grens kwam dit voortdurend streng bewaakt werd. Er werd in augustus 1961 besloten om letterlijk een zwaar bewaakte muur te bouwen waardoor vluchten naar een ander deel van Berlijn erg moeilijk werd. Je zou denken dat de bouw van de Berlijnse Muur maandenlang zou duren, maar in dit praktijk viel dit erg mee. Binnen enkele weken stond de betonnen muur.

De Berlijnse muur: de val

In 1989 kwam er een eind aan deze verdeling. De DDR kondigde in 1989 aan dat elke burger van de DDR zonder problemen de grens mocht passeren. Dit was voor de burgers een bijzonder moment dat groots gevierd moest worden. Dit was dan ook de aanleiding om het symbool van de verdeling, de Berlijnse Muur, grotendeels af te breken. Veel bewoners genoten er ontzetten van om met bijlen enorme stukken uit de muur te hakken. Destijds stond er nog een groot deel van de Berlijnse Muur. Pas in 1991 was de muur grotendeels echt afgebroken. In dit jaar kwam ook de Koude Oorlog officieel ten einde en keerde de rust weer langzaamaan terug in de stad. Deze periode was Duitsland voornamelijk druk met het herstellen van Duitsland. Er werd volop aandacht geschonken aan de politiek en economie van het land zodat de inwoners het normale leven weer op konden pakken.

De Berlijnse muur: hoe zit het tegenwoordig?

Als je een bezoek brengt aan Berlijn, dan zal je helaas niet meer de gehele betonnen muur kunnen bewonderen. Als je de muur wilt bewonderen, dan is het een aanrader om een bezoek te brengen aan Mühlenstrasse in Friedrichshain. Hier kun je namelijk de grootste oorspronkelijke stuk vinden van de Berlijnse Muur. Circa 1316 meter aan muur kun je hier van dichtbij bekijken. Het deel wat tegenwoordig nog te bewonderen is in Berlijn, wordt voornamelijk gezien als symbool van de Koude Oorlog en trekt daarom enorm veel toeristen naar deze locatie. Naast deze locatie, zijn er meerdere plekken waar je een deel van de muur kunt zien. Aan de Niederkircherstrasse kun je nog een stukje van de Berlijnse Muur zien, en ook op Potsdamer Platz.

De Berlijnse muur: herinneringscentrum en wachttorens

Heb je enorm veel interesse in de Berlijnse Muur en wil je er graag meer over weten? Dan kun je een bezoek brengen aan de Bernauer Strasse. Hier kun je een herinneringscentrum vinden waar je erg veel informatie kunt krijgen. Hier krijg je veel achtergrondinformatie over de muur en heb je de mogelijkheid om interessante foto’s te bewonderen. Daarnaast is het ook leuk om te weten dat je in de stad ook meerdere wachttorens kunt bekijken. Er zijn nog circa 5 wachttorens in Berlijn die je kunt bewonderen. Helaas zijn er ook veel wachttorens verdwenen. Vroeger waren er namelijk circa 302 wachttorens die gebruikt werden om de grenzen te bewaken.

De Berlijnse muur: bezoeken

Als je een bezoek wilt brengen aan de Berlijnse Muur in Berlijn, dan moet je naar de Mühlenstrasse in Friedrichshain. Hier kun jij een bezoek brengen aan een deel van de Berlijnse Muur. Maar liefst 1316 meter aan muur kun jij als toerist bewonderen. Dit gebied staat tegenwoordig bekend als East Side Gallery, omdat de muur is beschilderd door kunstenaars. Meer dan honderd kunstenaars zijn druk bezig geweest om hier een bijzonder kunstwerk van te maken. Het is zeker een aanrader om hier eens rond te lopen. In de buurt kun je ook meerdere winkels vinden waar je leuke souverniers en onder andere stukjes van de Berlijnse Muur kunt kopen. Jaarlijks komen er ontzettend veel historie- en kunstliefhebbers op de East Side Gallery af.

De Berlijnse Muur: ontdek de geschiedenis via andere bezienswaardigheden

Helaas is de Berlijnse Muur grotendeels verdwenen, maar in de stad kun je nog van alles doen en bekijken om de locatie van de populaire muur weer terug te vinden. Er is onder andere een populaire wandel- en looproute die loopt langs de vroegere locatie van de Berlijnse Muur. Hiervoor wordt de Berliner Mauerweg gebruikt. Op deze manier ben je bezig met een ontzettende leuke activiteit én leer je de vroegere locatie van de Berlijnse Muur beter kennen. Daarnaast hebben we natuurlijk ook de populaire Checkpoint Charlie. Checkpoint Charlie is een ontzettend populair onderdeel van de Berlijnse Muur. Het was namelijk de grensovergang die gebruikt werd om te reizen tussen West-Berlijn en Oost-Berlijn. Helaas kun je niet meer de oorspronkelijke Checkpoint vinden, maar er is een hele goede replica te bewonderen in Berlijn. In de buurt kun je ook een bezoek brengen aan de Mauermuseum waar je veel informatie kunt vinden over de Berlijnse Muur en kun je meer verhalen te horen over de mensen die probeerden te vluchten naar een ander deel van Berlijn destijds. Een hele goede manier om meer te leren over de geschiedenis van de Berlijnse Muur.

In dit artikel heb je meer gelezen over de Berlijnse muur in Berlijn. Wil je meer interessante bezienswaardigheden in Berlijn bezoeken? Bekijk dan onze Top 8 bezienswaardigheden in Berlijn. Op deze manier kun je een onvergetelijke reis ervaren.

Plaats een reactie