beste reistijd IJsland

Wat is de beste reistijd IJsland? Alles over het klimaat, vliegtijd en beste periode

IJsland heeft je interesse gewekt en je bent op zoek naar informatie voor een succesvolle reis. Als je van plan bent om te reizen naar IJsland, dan zal jij je op een gegeven moment ook afvragen wanneer je het beste hier naartoe kunt reizen.De beste tijd om naar IJsland te gaan, is gedurende de maanden juni, juli en augustus.Tijdens deze maanden heb je namelijk te maken met de meeste zonuren, hoogste temperaturen overdag en is er weinig neerslag in het land. De beste reistijd voor IJsland hoeft echter niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Dit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Een van de belangrijkste factoren die de beste reistijd voor IJsland bepalen, is onder andere wat het doel is van je vakantie. Wil je graag zoveel mogelijk van dit land zien en rondreizen, of ga je enkel voor avontuurlijke sportactiviteiten die hier te doen zijn? De beste tijd om naar IJsland te gaan, kan dus voor iedereen wat anders zijn. In dit artikel lees je alles over het klimaat, beste reistijd en vliegtijd naar IJsland.

Het klimaat van IJsland

Om de beste reistijd naar IJsland te kunnen bepalen, is het allereerst goed om meer te weten over het klimaat van dit mooie land en de IJsland seizoenen. Je kunt IJsland vinden tussen de Noordelijke IJszee, de Atlantische Oceaan en de Straat van Denemarken. IJsland kun je dus niet geheel vinden in de poolcirkel, enkel het noordelijkste puntje tref je hier. Gedurende het hele jaar is het hier koud, er heerst in IJsland namelijk een toendra-klimaat en koud zee-klimaat. Om een beeld te hebben van de temperaturen in IJsland, kun je hieronder een schema vinden met de gemiddelde temperaturen:

Wanneer/waar in IJsland Gemiddelde temperaturen in IJsland
De zomer in IJsland Gemiddeld 10℃ en 14℃
De winter in IJsland Gemiddeld 0℃
Nabij vulkanische gebergte Tot circa -30℃

Beste tijd om IJsland te bezoeken : ideaal weer

Als je op vakantie gaat naar IJsland, dan is het aan te raden om te boeken gedurende de beste periode. Het weer in IJsland is koud en kan behoorlijk ruig worden. Een ander kenmerk van het weer in dit land, is dat het erg snel kan omslaan. Het ene moment schijnt het zonnetje nog en al snel kan het weer helemaal omslaan met regen en sneeuw.

Vaak is er sprake van neerslag in combinatie met een hele harde wind. Als toerist is het niet fijn als je de omgeving verkent en je plotseling in een dergelijke bui terechtkomt. In het noorden van IJsland valt minder neerslag dan in de rest van het land. Als je dus graag rustig de omgeving wilt verkennen, dan zijn de zomermaanden aan te merken als beste reistijd van IJsland.

Gedurende de maanden juni, juli en augustus kun je overdag genieten van relatief hogere temperaturen ten opzichte van de andere maanden in het jaar. Ook regent het in de zomer een stuk minder. De beste reistijd naar Reykjavik is als je kijkt naar het klimaat, gedurende de maanden mei t/m september. Ook gedurende de maanden juni, juli en augustus is het erg druk in de hoofdstad van IJsland. Dit is het echte toeristenseizoen van IJsland.

Zonlicht in IJsland

Tijdens de verschillende seizoenen kan het aantal zonuren per dag erg verschillen in IJsland. In de winter heb je enkele dagen met maar vier zonuren en in de zomer (vaak in de maand juni) komt het zelfs voor dat er dagen zijn met 21 zonuren per dag. De meeste bewoners van IJsland zijn gedurende de winter bezig met therapieën tegen depressies. Er is één dag per jaar dat de zon zelfs niet onder gaat, dit wordt ook wel de midzomernachtzon genoemd. Dit komt vaak voor rond 21 juni en zorgt voor een bijzondere ervaring.

Beste periode noorderlicht in IJsland

Veel toeristen komen speciaal naar IJsland om hier het noorderlicht eens te ervaren. Wat is het noorderlicht? Als je dit niet weet, dan is het zeker relevant dat je hier van op de hoogte bent. Als je de kans hebt om het noorderlicht te zien in IJsland, dan mag je dit natuurlijk niet missen. Het noorderlicht is een bijzonder natuurverschijnsel. Op de zon vinden er allemaal kleine uitbarstingen plaats, deze geladen deeltjes bewegen zich in de richting onze planeet. Op het moment dat deze delen de gassen in onze dampkring raken, gebeurd er iets bijzonders. Er ontstaat een reactie waarbij een bijzonder soort energie vrijkomt. Deze energie die vrijkomt zien wij vanaf de aarde in de vorm van schitterende golven aan de hemel. Als je naar IJsland gaat, dan kun je geen garantie krijgen dat je het noorderlicht gaat zien. Er zijn echter welk bepaalde periodes waarbij de kans groter is dat je deze bijzondere golven kunt bewonderen. De beste reistijd naar IJsland voor het Noorderlicht is gedurende de maanden oktober tot en met maart en september tot en met april. Het is aan te raden om te kijken naar het noorderlicht vanaf een vulkaan of berg. Het mooiste uitzicht heb je tussen 21.00 uur en 1.00 uur voor een onvergetelijke ervaring.

Beste periode walvissen in IJsland spotten

Wereldwijd kun je op maar enkele plekken wilde walvissen spotten. Als je dit gedurende je reis in IJsland graag wilt, dan is het aan te raden om rekening te houden met de beste reistijd walvissen spotten in IJsland. Tijdens de andere maanden zijn de walvissen niet of nauwelijks te spotten. Gedurende deze maanden zijn ze namelijk onderweg naar Zuid-Afrika. Dit doen ze om te paren. Het spotten van deze walvissen tijdens de zomermaanden zijn echter wel de moeite waard.

Vliegtijd IJsland en kosten ticket IJsland

Als je gaat reizen naar IJsland, dan is het goed om meer te weten over de vliegtijd die je zal moeten afleggen om hier te komen. Indien je van onze hoofdstad, Amsterdam, gaat reizen naar de hoofdstad van IJsland, Reykjavik, dan is het goed om rekening te houden met circa 2.000 km die je zal moeten afleggen voordat je bij je bestemming bent. Als je aankomt in de hoofdstad, kun je verder met de bus of vliegtuig naar andere bestemmingen in IJsland vliegen.

Als je een vakantie naar IJsland wilt boeken, dan kun je dit gemakkelijk doen bij WOW air en Icelandair. Dit zijn betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Als je in de zomer reist naar IJsland, dan moet je rekening houden met duurdere ticketprijzen. Deze periode is namelijk erg populair. Indien je niet gedurende de winter in IJsland wilt zijn, dan zijn de volgende maanden ook geschikte maanden waarin je kunt profiteren van mooie ticketprijzen:

  • maart
  • april
  • september
  • oktober

In dit artikel heb je meer gelezen over de beste reistijd naar IJsland. Dit bijzondere land heeft je veel te bieden en het zou jammer zijn als het klimaat of de actuele weersomstandigheden je vakantieplannen in IJsland belemmeren. De beste reistijd om naar IJsland te gaan, is gedurende de maanden juni, juli en augustus. Als je tijdens deze maanden in IJsland bent, dan kun je rekenen op geweldige weersomstandigheden voor een schitterende vakantie in IJsland. Bekijk ook de populaire bezienswaardigheden in IJsland die je gedurende je reis niet mag missen.

Plaats een reactie