cultuur australie

Alles over de cultuur, inwoners & geschiedenis van Australië

Cultuurliefhebbers kunnen zich in Australië goed vermaken. Er is namelijk ontzettend veel te zien en te beleven. De basis van de Australische cultuur is sinds 1788 sterk beïnvloed door de Anglo-Keltische westerse cultuur. De culturele hoofdstad van Australië is Melbourne. Deze stad is groen en zit bomvol met leuke culturele hoogtepunten. Als je veel van de cultuur wilt leren en zien, is het zeker een aanrader om een bezoekje te brengen aan deze wereldstad. In dit artikel neem ik je mee terug in de tijd en vertel ik je alles over de cultuur in Australië.

Cultuur Australië: oorspronkelijke bewoners

Australië heeft een eeuwenoude geschiedenis. De oorspronkelijke bewoners van Australië zijn de Aboriginals. Hiervan leven er echter niet meer veel in Australië. Van oorsprong zijn de meeste van de 21 miljoen inwoners van dit prachtige land Brits. Ook heb je er veel Europeanen en Aziaten wonen. Na de tweede Wereldoorlog waren er ook veel Nederlanders die trokken naar andere landen. Circa 120.000 Nederlanders vertrokken toen naar Perth, Sydney en Melbourne. Je kunt dus zien dat de bewoners van Australië voornamelijk bestaat uit immigranten. De Aboriginals die tegenwoordig nog leven in Australië houden veel rituelen van vroeger in leven. Zo is er een speciaal geboorteritueel die nog steeds wordt uitgevoerd om een kind gezondheid en liefde mee te geven in zijn of haar leven. In de huidige Australische cultuur kun je ook nog veel symbolen vinden van de Aboriginals. Denk bijvoorbeeld aan het muziekinstrument didgeridoo en boemerangs. Deze zijn inmiddels een populair symbool voor Australië.

Cultuur Australië: hoe zit het nu met de bewoners?

Als je kijkt naar de mensen in Australië, dan wonen ze vooral in de stad. 70% van de gehele bevolking woont in de steden. Dit heeft als gevolg dat de Australische steden overvol zitten. In het noorden en midden heb je ook mensen wonen, maar dit zijn er niet veel. In Australië heb je veel diversiteit. De meeste mensen zijn christelijk, maar daarnaast heb je ook genoeg joden, moslims en boeddhisten. Omdat de meeste mensen immigranten zijn, zorgt dit bij de bewoners van Australië wel voor een gevoel van eenheid. De inwoners zijn er trots op dat ze zich Australiër mogen noemen.

Cultuur Australië: media in Australië

De media in Australië leeft volop. Elke stad in Australië heeft ten minste één dagelijkse krant en daarnaast zijn er twee landelijke dagbladen. Dit gaat om The Australian en The Financial Review. Australië heeft ook een filmindustrie die niet stil staat. Deze Australische filmindustrie begon in 1906 met de film ‘The Story of the Kelly Gang’. Ter wereld werd dit beschouwd als de eerste langere speelfilm.

Cultuur Australië: kunst in Australië

De kunst van Australië begint al een hele tijd geleden met de inheemse volkeren. Zij hielden zich bezig met bodypainting, grotschilderingen en bijzondere rotstekeningen. De tradities van deze mensen leefden nog een hele tijd voort. Dit werd vooral mondeling overgebracht aan anderen, maar ook via ceremonies en spannende Droomtijdverhalen. Het thema in de kunst is vooral het landschap. Natuur en landschap blijft ook in de moderne kunst nog een belangrijke inspiratiebron. Een voorbeeld van een kunstenaar die zich hiermee bezig houdt is bijvoorbeeld Sidney Nolan. Australië heeft ook een levendige literatuur. Ook de Australische literatuur is beïnvloed door landschap en natuur. Het werk van Patrick White is zelfs bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur.

Cultuur Australië: de Australische keuken

Wat de inheemse Australiërs vroeger aten, werd sterk beïnvloed door hun omgeving. De stammen aten vroeger niet meer dan de planten en fruit die ze verzamelden of de dieren waar ze zelf op jaagden zoals klein wild en vis. Dit noemden ze ook wel bush tucker, dat is de benaming die wordt gebruikt als de flora en fauna van Australië als voedselbron wordt gebruikt. Lekkere gerechten werden vooral door de eerste kolonisten het land in gebracht. Deze gerechten worden tegenwoordig gezien als typisch Australisch eten. Door immigranten is sinds het begin van de 20ste eeuw het eten sterk beïnvloed. Dit gaat vooral om invloeden vanuit Europa en Azië. De wijn in Australië is erg populair en wordt in maar liefst 60 diverse productiegebieden geproduceerd.

Cultuur Australië: sport in Australië

In Australië is sport erg populair. Het land heeft hele sterke en goede internationale teams in onder andere hockey, korfbal, rugby en cricket.  De mannen en vrouwen zijn de afgelopen 25 jaar binnen elke sport wel een keer olympisch of wereldkampioen geworden. Zwemmen is in Australië erg populair, ook internationaal doen ze het erg goed. In de olympische geschiedenis hebben zij de meeste medailles binnengehaald op dit gebied. Boven de 15 jaar van de mensen in Australië, neemt circa 24% regelmatig deel aan de sportactiviteiten die in Australië wordt georganiseerd. Daarnaast houden de meeste Australiërs ook erg van het buitenleven. Ze houden zich regelmatig bezig met wandelen en fietsen door de prachtige landschappen en natuur die ze tot hun beschikking hebben.

Interessante cultuur Australië weetjes:

Hieronder kun je veel leuke weetjes vinden die gaan over de cultuur in Australië. Als je namelijk op reis gaat naar Australië, is het goed om wat achtergrond kennis te hebben over de cultuur. Dit zorgt ervoor dat je de huidige cultuur een stuk beter kunt begrijpen.

  • De taal die vooral wordt gesproken in Australië is Engels. Australië was namelijk een kolonie van het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben wel veel eigen woorden en afkortingen toegevoegd aan de taal. Breakfast noemen ze Breakie en barbecue wordt volop barbie genoemd. Natuurlijk hebben ze ook het typische Australische accent die veel mensen aanspreekt.
  • Australiërs zijn echte vleeseters. De traditionele Kangoeroebiefstuk is erg populair.
  • Bier is onder de mensen buiten de stad erg populair. In de stad wordt er meer wijn gedronken.
  • Thee is erg populair omdat veel mensen een Britse achtergrond hebben in Australië. Britse thee wordt erg veel gedronken.
  • Zie je ergens BYO staan in een restaurant in Australië? Dat betekent ‘Bring Your Own’ en houdt in dat je bij het eten van een maaltijd je eigen alcohol mag meenemen. Een heel leuk en uniek concept (en goedkoper natuurlijk!)
  • De mensen in Australië zijn erg gastvrij. Je kunt ze altijd wat vragen en ze staan al gauw klaar om je verder te helpen.

Dankzij dit artikel hoop ik dat je beter op de hoogte bent van de cultuur van Australië. Als je op reis gaat naar Australië dan is het fijn om zoveel mogelijk kennis te hebben van de cultuur en gewoontes van het land. Dit zorgt ervoor dat je de mensen in Australië een stuk beter kunt begrijpen en zal uiteindelijk je reis door het land ook een stuk succesvoller maken.

Plaats een reactie