hoofdstad van nieuw-zeeland

Hoofdstad van Nieuw-Zeeland? Alles over Wellington!

Nieuw-Zeeland is een land dat je kunt vinden in het zuidwesten van de Grote Oceaan. Nieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden, namelijk het Noordereiland en het Zuidereiland. De hoofdstad van Nieuw-Zeeland is Wellington. Wellington is een interessante stad en heeft alles in huis voor een onvergetelijke vakantie. Ik informeer je graag over alles wat je moet weten over de hoofdstad van Nieuw-Zeeland.

Hoofdstad van Nieuw-Zeeland: de stad Wellington

De stad Wellington kun je vinden in het zuiden van het Noordereiland. De stad is vernoemd naar de hertog van Wellington. De hoofdstad van Nieuw-Zeeland heeft circa 178.000 inwoners. Je kunt de grootste financiële instellingen vinden in Wellington en Auckland, wat deze maken tot bijzondere steden. Het is ook de politieke hoofdstad van het bijzondere Nieuw-Zeeland, je kunt hier namelijk ook het parlement en de hoofdkantoren van alle ministeries en departementen vinden.

Hoofstad van Nieuw -Zeeland: locatie

Wellington is met een breedtegraad van 41⁰ zuiderbreedte de zuidelijkste hoofdstad die je kunt vinden ter wereld. Je kunt de hoofdstad van Nieuw-Zeeland vinden op het zuidpunt van het Noordereiland.

Hoofstad van Nieuw-Zeeland: cultuur in Wellington

Cultuurliefhebbers zullen erg geïnteresseerd zijn in de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Wellington wordt namelijk vaak het culturele centrum van Nieuw-Zeeland genoemd. Je kunt hier geweldige film- en theaterindustrie vinden en het nationaal museum, Te Papa, is hier gevestigd. Als je door Wellington loopt, dan kun je in diverse barretjes terecht voor live muziek. Ook kun je in de hoofdstad veel theaters en orkesten vinden. Als je uit wilt gaan in de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, dan kun je leuke plekken vinden rondom Cuba Street en Courteny Place.

Hoofdstad van Nieuw-Zeeland: het weer

Als je naar de hoofdstad van Nieuw-Zeeland gaat, dan is het goed om te weten dat je hier niet goed kunt genieten van tropisch weer. De stad Wellington wordt vanwege het winderige weer, ook wel ‘Windy City’ genoemd. Dit moet je echter niet weerhouden om een bezoek te brengen aan de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. In de stad kun je namelijk van alles doen en je prima vermaken. Als het helder weer is, dan is de gebergte van het Zuidereiland zelfs zichtbaar als je goed kijkt. Op een gemiddelde zomerdag kun je genieten van temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius. Wellington heeft meestal zachte winters.

Hoofdstad van Nieuw-Zeeland: de haven Port Nicholson in Wellington

Wellington kun je vinden aan de haven Port Nicholson. Dit is een bijzondere haven die gelegen is aan het water dat je kunt vinden tussen het Noordereiland en het Zuidereiland. Deze haven figureert ook als begin en eindpunt van de veerschepen die het Noorder- en Zuidereiland met elkaar verbinden. Dit is een prachtige haven waar je kunt genieten van een ontzettend mooi uitzicht.

Hoofdstad van Nieuw-Zeeland: bezienswaardigheden Wellington

Als je een bezoek brengt aan de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, dan valt er ontzettend veel te doen. Hieronder vertel ik je meer over de populairste bezienswaardigheden van de stad Wellington.

 • Old St Pail’s Cathedral
  Deze kerk is gebouwd in 1864. Dit maakt deze kerk tot één van de oudste kerken van Nieuw-Zeeland. De kerk is helemaal van hout en heeft een Engels gotisch uiterlijk. In de kerk heb je nog steeds de mogelijkheid om diensten bij te wonen en daarnaast trouwen veel Kiwi’s hier. Er worden hier ook geregeld allerlei evenementen georganiseerd.
 • City Gallery
  Breng een bezoek aan de City Gallery. Deze kun je vinden op de Civic Square. Je kunt hier genieten van mooie tentoonstellingen met moderne en hele innovatieve kunst. Je kunt hier onder andere schilderijen, architectuur en films vinden.
 • Karori Wildlife Sanctuary
  Als je de stad even zat bent, is het tijd om hier te genieten van een schitterend natuurgebied. Bekijk hier zeldzame dieren zoals de Kiwi, de Kaka en de Tuatara. Je kunt dit natuurgebied ten westen van het centrum van Wellington vinden. Je hebt hier ook de mogelijkheid om een goudmijn uit de 19de eeuw te bekijken.
 • Ga varen op de Ara Kawau
  Op de Ara Kawau kun je een boottocht maken als je even niet meer wilt wandelen. Met deze boot kun je de westelijke oevers beter bekijken en heerlijk bijkomen.
 • Museum of New Zealand
  Dit museum, ook wel te Papa Tongarewa, is net zo groot als drie voetbalvelden bij elkaar. Dit maakt het museum één van de grootste nationale musea ter wereld. Jaarlijks zijn er meer dan een miljoen bezoekers in dit museum te vinden.
 • Parliament Buildings Wellington
  Sinds 1865 is Wellington de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Daarom kun je in Wellington ook alle parlementsgebouwen vinden. Hier worden vaak leuke tours en rondleidingen aangeboden. Vaak is dit gratis. Er is dan een gids aanwezig die je informeert over de gebouwen die je te zien krijgt. Je hebt ook de mogelijkheid om een debat te bekijken. Dit is erg leuk om een keer mee te maken van dichtbij.

Hoofstad van Nieuw-Zeeland: handig om te weten over Wellington, mijn tips:

 • Als je in Wellington bent, dan kan het zijn dat er andere namen worden gebruikt voor de hoofdstad. In het Maori heeft de hoofdstad namelijk twee namen: Te Whanganui-a-Tara en Poneke.
 • 85,6 % van de inwoners van de hoofdstad is van oorsprong Europeaan.
 • Veel beroemdheden zijn geboren in Wellington. Denk bijvoorbeeld aan de acteur Karl Urban, langebaanschaatser Peter Micheal, Brits wielrenner Daniel McLay, voetballer Vaughan Coveny en de acteur Stephen Hunter.
 • Wellington is voorzien van prachtige kunstgaleries. Deze zijn het zeker waard om eens te bekijken.
 • In het centrum van Wellington kun je erg genieten van de architectuur. Je kunt hier een prachtige mix vinden van allerlei stijlen en daarnaast zijn er ontzettend veel soorten boetiekjes, musea en cafés.
 • Als je een bezoek brengt aan Wellington, dan heb je het voordeel dat alles op loopafstand is. Vooral als je gaat backpacken in de hoofdstad van Nieuw-Zeeland is dat fijn om te weten.
 • Als je bij het Civic Square komt, dan begeef jij je in een prachtige culturele omgeving. Het plein is roze met beige en wordt omgeven door allerlei belangrijke instituten. Enkele voorbeelden hiervan zijn de City Gallery, de Public Library en de Town Hall.

Dankzij deze informatie ben je goed op de hoogte van alles omtrent de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Op deze manier heb je een goede voorbereiding als je deze prachtige stad in Nieuw-Zeeland gaat bezoeken.

Plaats een reactie