Mount Cook

Alles over het beklimmen, wandelen en het weer op de Mount Cook

Ongetwijfeld zal je er wel eens van gehoord hebben, Mount Cook. Ook wel de hoogste berg van Nieuw-Zeeland genoemd. Mount Cook kun je vinden op het Zuidereiland en is maar liefst 3.724 meter hoog. De berg is een echte trekpleister voor toeristen en wordt elk jaar weer bezocht door duizenden reizigers die ook een glimp van deze geweldige berg willen oppakken. Tegenwoordig wordt Mount Cook steeds vaker Aoraki genoemd. Dit is de Maori naam voor deze bijzondere berg. Aoraki betekent ‘de berg die de wolken pakt’. Een prachtige naam voor de hoogste berg die je kunt vinden in Nieuw-Zeeland. Ik vertel je alles wat je moet weten over Mount Cook.

Mount Cook genoemd naar James Cook

Deze hoge berg in Nieuw-Zeeland is genoemd naar James Cook. Hij was een Engelse zeevaarder. Deze zeevaarder had Nieuw-Zeeland ontdekt voor Groot Brittannië. De naam Mount Cook is officieel gegeven door kapitein Stokes. Kapitein Stokes was een cartograaf. Destijds was hij degene die dit gebied in kaart bracht. Deze berg heeft in totaal drie pieken. Je hebt namelijk de Lage top, de Middelste top en de Hoge top. De berg Mount Cook kun je vinden in een spectaculair natuurpark in Nieuw-Zeeland.

Nationaal park Aoraki/Mount Cook

Mount Cook kun je vinden in het park Nationaal park Aoraki/Mount Cook. Dit park is in 1953 officieel geopend voor bezoekers en sindsdien is het een razend populaire park waar toeristen graag een kijkje komen nemen. Dit park is daarnaast ook één van UNESCO World Heritage Sites. Dit park is voor toeristen erg aantrekkelijk, omdat je er ontzettend veel kunt bekijken. Niet om niets is dit park namelijk wereldberoemd. Hieronder vertel ik wat je allemaal kunt bewonderen in dit prachtige park:

  • In dit gebied kun je maar liefst 140 bergtoppen vinden die hoger dan 2000 meter zijn. Dit zorgt ervoor dat je overal een geweldige uitzicht hebt.
  • In het park zijn er 72 gletsjers aanwezig.
  • Hier kun je zelfs sneeuw zien, een derde van het park is zelfs het hele jaar door bedekt met een prachtige witte sneeuwlaag.
  • Ben je een echte plant- en bloemliefhebber? Dan mag je een bezoek aan dit park zeker niet overslaan. In dit park kun je maar liefst meer dan circa 300 diverse soorten bloemen en planten vinden.
  • Als je hier loopt hoor je het al: de vogels fluiten prachtig gedurende een wandeling door dit gebied. Vogelliefhebbers kunnen zich hier helemaal uitleven. In dit nationale park zijn er maar liefst 40 vogelsoorten die je tegen kunt komen.
  • Er lopen in dit park veel diverse dieren rond. Denk aan hermelijnen, gemzen en leuke konijntjes. Voorgaande dieren zijn hier met hulp van de Europese kolonisten gekomen.

Een bijzondere Maori betekenis

Rondom de berg Mount Cook wordt vaak gesproken over een legende. De Maori geloven in een prachtig verhaal over het ontstaan van deze hele hoge berg. Zij zijn ervan overtuigd dat de bergen en de pieken erom heen zijn ontstaan omdat een jongen met de naam Aoraki en zijn drie broers vanuit de hemel waren afgedaald. Zij waren afgedaald om Moeder Aarde te bezoeken. Dit deden ze in een kano. Zij geloven dat de kano omsloeg en op het moment dat ze op de achterkant van deze boot wilden klimmen dit al te laat was. Ze veranderden in steen.

Heerlijk wandelen en klimmen

Als je een bezoek brengt aan dit gebied, is het aan te raden om je wandelschoenen in ieder geval niet te vergeten. Dit nationale park is namelijk geschikt om een adembenemende wandeling te maken. Gedurende een wandeling kom je hier namelijk veel moois tegen. De planten, dieren, en natuurlijk de bijzondere bergen zijn een traktatie voor het oog. Als je nooit eerder lange wandelingen hebt gemaakt, dan is dat geen probleem. Of je nu een beginner bent of een gevorderde, dit gebied is geschikt voor elke wandelaar. Je kunt in dit gebied namelijk veel wandelroutes vinden. De routes zijn over het algemeen goed onderhouden en duidelijk zichtbaar. Indien je bij aankomst niet zo goed weet hoe je moet lopen, dan kun je dit ook altijd even navragen bij het Mount Cook National Park Visitor Centre. Dit centrum beschikt over onder andere handige boekjes waar alle wandelroutes duidelijk in staan weergegeven. Ook als je graag wilt klimmen, dan kun je hier goed terecht. Als je een beginner bent, is het aan te raden om wel even na te vragen waar je als beginner het best kunt klimmen. Het is verstandig om te kiezen voor een wandeling die door de Hooker Valley loopt. Deze wandelroutes zijn wat gemakkelijker omdat je hierbij niet veel hoeft te klimmen. Als je kiest voor de Hooker Valley Walk, dan moet je er rekening mee houden dat je circa 4 uur aan het wandelen bent. In slechts vier uurtjes kun je hier ontzettend veel zien, bekijk hier de mooiste gletsjers en ga het avontuur aan op hangbruggen die hangen over wilde rivieren.

Overnachten in Nieuw-Zeeland

Als je het Nationale park Mount Cook wilt bezoeken, dan kun je overnachten in The Hermitage. Dit is één van de populairste hotels die je kunt vinden in Nieuw-Zeeland. Als je hier een lekker drankje haalt, dan zit je in de bar waar je een geweldig uitzicht hebt op de Mount Cook. De prijzen die je hier moet betalen zijn over het algemeen wat hoger dan gemiddeld, maar dat is het ook helemaal waard. Als je wilt wandelen volgens vaste wandelroutes, dan is de kans groot dat je bij dit hotel moet starten. De meeste wandelroutes door dit gebied hebben The Hermitage namelijk als startpunt opgenomen.

Op avontuur in Nieuw-Zeeland

Voor reizigers die op zoek zijn naar meer avontuur, kunnen dit zeker vinden gedurende een bezoekje aan het Nationale park Mount Cook. De langere klim- en wandeltochten vragen wel veel conditie en energie van je. Een tocht die valt onder de zwaarste categorie is de Copland Pass Track. Dit is een tocht waarbij je in aanraking komt met de steilste hellingen en heetwaterbronnen. Gedurende deze zware tocht is het wel één en al genieten van de prachtige natuur in dit gebied.

Als je de Mount Cook wilt zien, dan moet je een bezoek brengen aan het Nationale park Mount Cook. Natuurlijk kom je hier om deze bijzondere berg te bekijken, maar behalve dat valt er nog ontzettend veel te beleven in dit gebied. Maak een lange wandeling en bewonder de mooiste bloemen, planten en dieren. Wat je hier tegenkomt zal zorgen voor een schitterende en onvergetelijke ervaring in Nieuw-Zeeland.

Plaats een reactie