Moari

Alles over het geloof, taal & samenlevingsvormen van Maori’s

Nieuw-Zeeland werd bewoond door de Maori toen de Europeanen hier aankwamen. Maori heeft een mooie betekenis, het betekent namelijk ‘gewoon persoon’ in de taal van de Maori’s. In andere talen zoals het Hawaïaans betekent Maori ‘oorspronkelijk’. Als je een reis maakt naar Nieuw-Zeeland, is het verstandig om al enige kennis te hebben over de ontdekkers van Nieuw-Zeeland. Op deze manier zal je gedurende je reis meer begrijpen en alles op een andere manier ervaren. Ik vertel je alles wat je moet weten over de Maori.

De geschiedenis van de Maori’s

De geschiedenis van de Maori gaat tot terug tot de middeleeuwen. Ze woonden eerst in Hawaiki en kwamen met grote boten die ze waka’s noemden naar Nieuw-Zeeland. Ze waren op zoek naar een nieuw vruchtbaar gebied waar ze konden leven. De Maori noemden het land wat ze hadden ontdekt ‘Aotearoa’. Dit heeft als betekenis ‘het land van de lange witte wolk’. Ze hebben het land zo genoemd omdat ze op het moment dat ze het land zagen, een grote witte lange wolk zagen boven het gebied. Ze waren blij met dit gebied omdat het groot genoeg was voor de diverse Maori stammen. Onderling bleek er namelijk ook vaak ruzie te zijn. Op deze manier konden ze vredig leven. In de 18de eeuw kwamen er steeds meer Europeanen naar dit bijzonder land. De Maori waren er niet blij mee dat ze soms grote stukken grond kochten voor enkele zakken zout. In de periode daarna zijn er veel Maori afstammelingen gestorven. Pas in de twintigste eeuw begon het aantal Maori’s weer flink te stijgen.

Maori en de vele mythen

De voorvaderen van de Maori zijn erg belangrijk. Om deze reden spelen ze ook altijd een hoofdrol in de mythen. Hun voorvaders zien ze als goden, deze proberen ze dan ook zoveel mogelijk te aanbidden.  De basis van de Maori is ‘vader de hemel’ ook wel Rangi genoemd en ‘moeder de aarde’, ook wel Papa genoemd. Over het algemeen vinden Maori het erg belangrijk dat ze in harmonie leven met de natuur. Ze zien Nieuw-Zeeland dan ook als een groot geschenk van de goden. Als ze bijvoorbeeld een lekkere fruitboom hebben waar ze fruit van eten, dan zeggen ze ook altijd een kort gebedje op. Op deze manier bedanken ze de goden voor hun geschenk. Zo’n korte gebed wordt ook wel een ‘Karakia’ genoemd. De mythen die ze hebben, bevatten altijd een sterk moraal. Toen de eerste Europeanen naar Nieuw-Zeeland kwamen, zorgden zij ervoor dat veel Maori’s zich bekeerden. Ze werden Christenen. Enkele leiders weigerden dit en dit heeft er uiteindelijk ook voor gezorgd dat wij nog kennis kunnen maken met deze unieke stam en cultuur.

Maori: zang, dans en kunst zijn belangrijk

De Maori kent geen schrift. Als je dat weet, dan vraag jij je natuurlijk af op welke wijze ze anders informatie doorgeven aan hun kinderen. De tradities en verhalen die ze hebben, geven ze door aan hun afstammelingen door middel van zang, dans en verhalen. Ook wordt hier veel kunst voor gebruikt. Als je kijkt naar de manier waarop de mannen en vrouwen van de Maori leven, dan kun je zeggen dat ze erg creatief zijn. De mannen vinden het bijvoorbeeld helemaal geweldig om houten kunstwerken te maken. Zonder dat ze het zelf weten, maken ze waardevolle en prachtige kunstwerken van bijvoorbeeld de kano’s waarmee ze varen.  De vrouwen zijn grote experts in het weven en vlechten. Zonder moeite maken zij prachtige objecten zoals manden. De Maori vinden het hoofd van de mens erg belangrijk, om deze reden zie je vaak het hoofd terugkomen in wat ze doen. Ze dragen vaak maskers. Deze maskers zijn te herkennen aan een uitstekende tong en ook uitpuilende ogen. Vaak doen ze op deze manier de vijand na, deze rituelen worden vaak gedaan gedurende feesten.

Hoe gaat het nu met de Maori?

Als je in Nieuw-Zeeland komt, dan kun je nog steeds Maori’s vinden die dezelfde leefwijze als hun voorouders hanteren. Sommige van deze eerste bewoners leven zelfs nog in het gebied waar de stam van hun voorouders woonden. Veel Maori’s dragen de kleding die vroeger ook werd gedragen, vaak zijn ook hun gezocht getatoeëerd. Het is daarnaast ook een feit dat veel Maori afstammelingen op zoek zijn gegaan naar een beter leven en zijn gaan leven als de echte Europeanen. Uit onderzoek blijkt wel dat ze op het gebied van kennis en vaardigheden nog altijd wel achterblijven.

Maori invloeden in onze maatschappij

De Maori heeft blijvende invloeden gehad op onze huidige maatschappij. Zonder dat we het doorhebben gebeurd er nog veel in Nieuw-Zeeland dat is geïnspireerd op  de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland:

  • In het moderne rugby van Nieuw-Zeeland komen we nog een oude Maori-dans tegen. Voor elke wedstrijd die ze spelen dansen ze een ‘Haka’
  • Een film over een Maori-familie heeft zeven internationale filmprijzen gewonnen.
  • Maori’s groeten elkaar op een leuke manier. Ze drukken hun voorhoofd en neus tegen elkaar. Hiermee laten ze zien dat ze elkaar vertrouwen en dat ze elkaar een gezond leven gunnen.

Maak kennis met de Maori gedurende je reis

Als je reist naar Nieuw-Zeeland, dan is het te begrijpen dat ze zoveel mogelijk wilt zien en leren over deze bijzondere stam. Als je hier aankomt, dan heb je de kans om met een ervaren gids een kijkje te nemen bij de Maori. Vaak gaat het dan ook om een Maori gids. Dit is fijn omdat een insider natuurlijk veel beter kan vertellen over de rituelen en gewoonten. Als je gelukt hebt, dan mag je zelfs kijken bij een ritueel of deelnemen aan een interessant feest. Het is een vriendelijk en gastvrij volk.  Door een kijkje te nemen bij hen in de keuken, zal je het meeste leren over de ontdekkers van Nieuw-Zeeland.

De Maori is een interessante stam en extra bijzonder omdat ze als eerste bewoners Nieuw-Zeeland op de kaart hebben gezet. Door je in te lezen over deze stam, is het prettiger om een reis naar Nieuw-Zeeland te maken. Je hebt namelijk al meer kennis waardoor jij je beter kan inleven als je een bezoek brengt aan een musea of andere bezienswaardigheden.

reacties