tips kamperen

Tips kamperen: 41 handige tips die jij móet weten voordat je vertrekt

De eerste keer kamperen kan erg spannend zijn. Welke items zijn onmisbaar en waar moet je allemaal aan denken? Een grote fout die veel beginners maken is ontzettend veel spullen halen die ze in de praktijk niet nodig blijken te hebben. Als je voor het eerst gaat kamperen, is het vooral een kwestie van ervaren. Tijdens deze eerste keer zal je al gauw merken welke items jij nodig hebt en wat je de volgende keer gerust thuis kunt laten. In dit artikel geven wij je 41 handige tips om succesvol te kamperen.

41 Onmisbare Tips Kamperen

 1. Als je voor het eerst gaat kamperen, is het verstandig om je goed te verdiepen in het kopen van passende tent. Voor iedereen kan dé perfecte tent namelijk wat anders betekenen.
 2. Ga je in de zomer kamperen? Dan betekent dit alsnog dat je warme kleding moet meenemen. Je bent buiten, dus ook als het plotseling regent. Draag je kleding in laagjes en zorg voor stevige laarzen.
 3. Heb je nieuwe kampeerspullen gekocht zoals een tent? Probeer deze dan eerst thuis even uit. Zo kun je alvast een beetje oefenen en gaat het op de camping een stuk sneller.
 4. Vergeet de belangrijke documenten niet als je gaat kamperen. Denk hierbij onder andere aan paspoorten, de groene kaart, kentekenbewijzen en pasje van de wegenwacht.
 5. Verdiep je ruim van te voren al in de omgeving van de camping. Wat valt hier allemaal te beleven en welke winkels heb je allemaal in de buurt? Dit zorgt voor minder stress en daarnaast weet je ook precies welke items je daar kunt kopen en wat je beter mee kunt nemen van thuis.
 6. Zorg voor goede verzekeringen zodat je ontspannen kunt kamperen. Denk hierbij aan een reisverzekering, een annuleringsverzekering en verzekeringen voor apparatuur.
 7. Neem een kwalitatieve luchtbed mee zodat je comfortabel kunt slapen.
 8. Neem slippers mee voor tijdens het douchen op de camping. Je zal je een stuk schoner voelen.
 9. Vertrek op tijd. Het is fijn om op tijd aan te komen op de camping zodat je nog tijd hebt om je spullen uit te pakken en wat te eten.
 10. Twijfel je nog of kamperen wel wat voor je is? Leen dan een tent van vrienden of familie. Op deze manier kan jij de eerste keer even aankijken of het wat voor je is en alsnog een tent aanschaffen.
 11. Bekijk de eerste dag direct hoe de zon op komt. Het is namelijk niet fijn om in de ochtend wakker te worden omdat het in je tent te heet wordt. Zet je tent op in de schaduw zodat je comfortabel kunt slapen.
 12. Neem voor onderweg allerlei lekkere snacks mee en zorg voor goede muziek. Je vakantie begint in principe al met het autoritje naar de camping.
 13. Neem een waterdichte documentenmap mee. Hier kun jij je relevante documenten, contant geld en andere belangrijke papieren in bewaren. Regent het? Dan zal er in ieder geval met deze documenten niks gebeuren.
 14. Neem een koelbox mee voor de spullen die niet te heet mogen worden. Denk bijvoorbeeld aan lenzenvloeistof en medicijnen.
 15. Neem niet te veel eten mee. Dit neemt namelijk veel ruimte in. Neem eten voor enkele dagen mee. In de buurt is er meestal een supermarkt en/of bakker waar je terecht kunt voor eten.
 16. Als je toch eten wilt meenemen, neem dan eten mee wat je snel kunt klaarmaken. Je kunt veel kant en klare gerechten meenemen die je alleen hoeft op te warmen.
 17. Denk van te voren al goed na over handige spullen om bij je te hebben tijdens het kamperen. Denk bijvoorbeeld aan batterijen, reserve lampen, een luchtpomp, een koelbox en gereedschap.
 18. Wil je niet al te veel geld uitgeven aan kampeerspullen? Dan is het toch een aanrader om te kiezen voor een kwaliteitsmerk. Je zou veel geld kunnen besparen door het product tweedehands te kopen of te kiezen voor een ouder model.
 19. Wacht met het kopen van kampeerspullen tot het najaar. De meeste items gaan dan in de uitverkoop.
 20. Neem een slot mee om je tent op slot te doen. De meeste campings zijn redelijk veilig, maar het kan zeker geen kwaad om dit voor de zekerheid toch te doen.
 21. Goed drinken tijdens het kamperen is erg belangrijk, maar water hoeft tegenwoordig niet meer in flessen te zitten. Ken jij de waterzak al? Deze waterzakken zijn vaak lichter en nemen ook minder ruimte in beslag.
 22. Als je de tent gaat opzetten, is het goed om de grond allereerst goed te controleren. Er kunnen scherpe voorwerpen liggen die de tent kunnen beschadigen.
 23. Kamperen moet hygiënisch gebeuren. Neem daarom een afvalbakje mee, vuilniszakken en kleine zakjes mee.
 24. Neem een grondzeil mee om de grond te bedekken voordat je de tent opzet. Op deze manier heb je een mooie en veilige basis voor je tent.
 25. Verlichting voor in de tent is handig als je in de avond wat langer op wilt blijven. Neem ook een zaklamp mee.
 26. Krijg je snel last van koude voeten in een slaapzak? Neem dan een warme kruik mee. Stop hier een kwartier voor het slapen heet water in en leg deze in het voeteneinde. Je zal heerlijk uitgerust wakker worden omdat koude voeten je niet meer wakker zullen houden.
 27. Neem oordopjes mee en een oogmasker. Dit kan je helpen om overdag toch rustig een dutje te doen.
 28. Als je tijdens het kamperen de was wilt doen, dan heb je ook een droogrek en wasknijpers nodig om je gewassen kleding te laten drogen.
 29. Neem een extra deken en/of slaapzak mee. In de avond kan het behoorlijk afkoelen.
 30. Zoek leuke boeken uit om mee te nemen. Kamperen is een geweldig moment om hier even tijd voor vrij te maken.
 31. Als je de vrijheid hebt om te reizen wanneer je wilt, dan is het een aanrader om buiten het hoogseizoen te gaan. Je hebt dan vaak nog mooi weer, kunt profiteren van voordelige prijzen én extra ruimte op de camping.
 32. Het is zeker niet leuk om aan te deken, maar op een camping is het zeker niet onmogelijk dat je te maken krijgt met een tekenbeet. Zorg er daarom voor dat je de juiste hulpmiddelen bij je hebt om een teek te verwijderen.
 33. Een kleine draagbare speaker zorgt voor extra sfeer op de camping. Zet een gezellig achtergrondmuziekje op en het ontspannen kan beginnen.
 34. Een kampvuur maken is gezellig, maar zorg er dan wel voor dat je goed weet je hoe zo’n vuurtje kunt aansteken. Je wilt het namelijk niet onveilig maken.
 35. Het is handig om kampeerstoelen en een tafel mee te nemen. Hier kun je ontspannen, eten en spelletjes spelen.
 36. Ga je kamperen met kinderen? Dan zijn er veel zaken waar je extra rekening mee moet houden. Omdat kinderen vaak veel spullen hebben en speelruimte willen, is het goed om na te denken over een extra ruime tent. Voor kinderen heb je vaak extra eten, kleding, luiers en speelgoed nodig.
 37. Als je gaat kamperen, is lekkere koffie onmisbaar. Bekijk daarom van te voren al goed hoe je deze koffie gaat klaarmaken.
 38. Neem een plasemmer mee. Uit ervaring kan er gezegd worden dat het erg vervelend is als je deze s’ nachts niet bij je hebt.
 39. In de tent komen al gauw vervelende muggen. De meeste tenten hebben horren. Maak hier gelijk vanaf de eerste dag gebruik van.
 40. Neem je de tent weer mee naar huis? Dan is het erg belangrijk dat je de tent allereerst goed laat drogen. Op deze manier voorkom je dat schimmel zich kan vormen. Door je tent goed te verzorgen, gaat de tent ook een stuk langer mee.
 41. Tot slot is het erg belangrijk om te genieten vanaf het begin. Als je naar de camping toe rijdt, dan moet het genieten eigenlijk al starten. Zorg ervoor dat je uitgerust bent zodat je geduldiger bent als zaken toch anders blijken te gaan dan je wilt.

In dit artikel hebben wij je 41 handige tips gegeven om succesvol te kamperen. Op onze website kun je veel handige reistips vinden die je helpen om een zorgeloze reis te ervaren. Denk hierbij aan onder andere handige backpacken tips, de kosten voor een around the world ticket en handige reistips met kinderen.

Plaats een reactie