tips backpacken

Tips backpacken: 77 gouden tips die je moet weten

Als je voor het eerst gaat backpacken, dan komt er ontzettend veel op je af. Welke items zijn echt onmisbaar en wat kun je beter thuis laten? Op basis van onze eigen ervaringen en ervaringen van onze lezers hebben wij een handige lijst met maar liefst .. tips voor jou opgesteld. Op deze manier zie jij niks over het hoofd als jij gaat backpacken en ben je klaar voor een onvergetelijke reis.

Tips backpacken: 77 handige tips die je móet weten voordat je gaat backpacken

 1. Neem een kopie van al je reisdocumenten mee. Erg handig als jij je paspoort bent verloren of in het geval van diefstal.
 2. Draag enkel een klein portemonnee bij je met contant geld. Grotere geldbedragen kun je beter in een veilige moneybelt opbergen.
 3. Een goede backpack kiezen zorgt ervoor dat je een stuk comfortabeler kunt reizen.
 4. Neem een neppe bankpas mee in je portemonnee. Als je te maken krijgt met diefstal, dan kun je deze meegeven. Helaas krijgen backpackers hier toch veel mee te maken.
 5. Een goede tip is om je dure camera niet in een cameratas op te bergen. Voor iedereen, inclusief dieven, is het namelijk direct duidelijk wat hier in zit. Stop je camera in een veilige tas die er niet uitziet als een cameratas en stop deze in je backpack.
 6. Als je een backpack meeneemt, dan wil je deze niet te zwaar inpakken. Zorg er altijd voor dat er wat extra ruimte is voor souvenirs en aankopen die je doet gedurende je reis.
 7. Voordat je gaat reizen, is het goed om een foto te maken van alles wat je hebt meegenomen. Je reisverzekering kan hier namelijk om vragen als er iets gebeurd. Maak een foto van de inhoud van je backpack zodat je altijd bewijs bij de hand hebt.
 8. Als jij je kleren oprolt, bespaar je erg veel ruimte in je tas. Kies voor materialen die licht zijn.
 9. Probeer niet veel te veel vooruit te boeken, op deze manier kun jij je zelf een teleurstelling besparen als je toch langer op een bepaalde plek wilt blijven.
 10. Verdiep je in de inentingen zodat je zorgeloos kunt backpacken.
 11. Als je een wereldreis wilt maken, dan kan een around the world ticket erg voordelig uitpakken. Doe hier onderzoek naar zodat je zoveel mogelijk geld kunt besparen. Een wereldreis is namelijk al duur genoeg.
 12. Lees je van tevoren goed in over de locaties waar je komt. Zo mis je geen enkele bijzondere en mooie plek.
 13. Tijdens het reizen is het erg goed om te praten met locals en andere backpackers die je tegenkomt. Hier kun je veel van leren en misschien geven zij je net een gouden tip voor een mooie locatie. Zij kunnen je vast ook meer vertellen over goede routes en de veiligheid in een bepaald gebied.
 14. Soms kan vooruit boeken van een hostel erg handig zijn. Dit is vooral op drukke locaties het geval. Bekijk welke locaties druk zijn en zorg er dan voor dat je op tijd een slaapplek boekt.
 15. Neem in je backpack extra tassen mee. Denk hierbij aan een opvouwbare rugtas. Dit is handig als je een hostel hebt waar jij je grotere tas kunt achterlaten en met een kleinere tas de locatie kan verkennen.
 16. Doe van te voren onderzoek hoe je het beste geld kunt overmaken naar een ander land. Dit is vooral handig om te weten als je van plan bent om een lange reis te maken.
 17. Als backpacker is het verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan gedurende je reis.
 18. Als je gaat backpacken in een ver land, dan is het goed om te weten hoe je een jetlag kunt voorkomen. Op deze manier herstel je een stuk sneller zodat jij je bestemming kunt ontdekken.
 19. Als je gaat backpacken is het erg leuk om te gaan kamperen in de natuur. Hier heb je wel een goede tent voor nodig. Een goede tent kan voor iedereen wat anders betekenen.
 20. Als je op wereldreis gaat, moet je altijd de instellingen van je pinpas aanpassen. Vaak staat de pinpas ingesteld op ‘Europa’. Dit moet je wijzigen naar ‘Wereld’. Dit klinkt als een hele voor de hand liggende tip, maar het is opmerkelijk hoeveel reizigers dit alsnog vergeten te doen.
 21. Zorg er altijd voor dat je extra geld bij je hebt in de valuta van het eerste land dat je bezoekt. Wie weet werkt je pinpas namelijk niet direct in het buitenland. Terwijl je dit regelt, kun jij in ieder geval wel gewoon wat eten en drinken.
 22. Heb je dure spullen mee tijdens het backpacken? Laat deze dan zo min mogelijk zien. Op deze manier trek je namelijk dieven aan. Stop dure sieraden het liefst weg.
 23. Zorg voor een internationaal rijbewijs. Dit is vooral handig als je van plan bent om een auto en/of camper te huren op reis. In Nederland kun je deze krijgen voor een kleine 20 euro.
 24. Neem altijd een WC-rol mee voor onderweg. De meeste toiletten die je onderweg tegenkomt zullen namelijk geen rollen papier bevatten.
 25. Neem een slot mee voor het kluisje in een hostel. Ga voor een kwalitatieve slot zodat je zeker weet dat je spullen veilig zijn.
 26. Als je een online boeking doet voor je reis, bekijk dan altijd de reviews. Op deze manier voorkom je teleurstellingen.
 27. Op reis wil je niet het slachtoffer worden van oplichting. Om dit te voorkomen is een goede voorbereiding nodig. Doe onderzoek naar de manieren van oplichting in de landen waar jij naartoe reist. Op deze manier zal jij namelijk minder snel de dupe worden.
 28. Reis niet te snel. Beter enkele bestemmingen goed bekeken dan meerdere locaties maar vluchtig.
 29. Verdiep je voordat je op reis gaat in de lokale simkaarten. Niet overal is er een WiFi-verbinding waar je direct gebruik van kunt maken.
 30. Zorg voor een goede ziekteverzekering als je op reis bent. Medicijnen en zorg in een ander land kunnen erg duur zijn.
 31. Je zal meer uit het reizen halen als je minder verlegen hebt. Stap op mensen af en maak zo nu en dan een praatje. Je zal zien dat dit zorgt voor een nog betere ervaring in een onbekend land.
 32. Veel backpackers vinden het heerlijk om tijdens het reizen boeken te lezen over de landen die ze bezoeken. Het is een geweldige manier om tot rust te komen en meer te snappen over het land waar je op dat moment reist.
 33. Neem voor tijdens het backpacken genoeg belangrijke medicijnen mee. Denk aan medicijnen tegen hoofdpijn, diarree en misselijkheid.
 34. Het is niet erg om te eten van straatkraampjes, het is echter wel verstandig om te kiezen voor gerechten zonder vlees en kip. Vaak ligt dit eten al een tijdje in de warme zon en hierdoor kan je er misschien sneller ziek van worden.
 35. Neem oordopjes mee tijdens het reizen. Als backpacker kom je zo nu en dan op locaties waar je anders niet in slaap kunt komen.
 36. Ga je uit op reis? Neem dan zo min mogelijk mee. Het nachtleven in het buitenland is anders dan het nachtleven dat we gewend zijn in Nederland. Neem liever geen portemonnee mee en bewaar je telefoon op een veilige plek.
 37. Zorg voor voldoende ruimte op je telefoon en camera.
 38. Besparen tijdens het backpacken is goed, maar zorg er wel voor dat je geniet van elke bestemming. Proef, ervaar en beleef.
 39. Het is fijn om enkele internationale talen te spreken. Neem daarom van te voren een taalcursus of neem eventueel een (digitale) taalgids mee.
 40. Neem meerdere pasfoto’s mee op reis.
 41. Ga niet te veel af op adviezen van anderen, probeer zelf ook te ervaren.
 42. Verdiep je in de gebruiken en normen en waarden van de landen die je gaat bezoeken. Niet overal geven ze elkaar namelijk een hand als groet. Het is verstandig om je hier van te voren in te verdiepen zodat je tijdens het reizen goed voorbereid bent.
 43. Verdiep je in handige reisapps zoals Google Maps en Booking.com.
 44. Vind je een bestemming niet interessant? Blijf hier dan niet en reis verder. Backpacken zorgt er ook voor dat jij als persoon kunt ervaren of reizen wel echt iets is voor jou. Is dit het geval? Dan is het ook niet erg om naar huis terug te keren.
 45. Hostelpersoneel kun je vaak het beste vertrouwen als je met vragen zit of informatie nodig hebt. Sommige hostels zijn zelfs voorzien van een eigen reisbureau.
 46. Als backpacker is het goed om zo nu en dan te onderhandelen. Je zal merken dat je vaak niet te maken hebt met een vaste prijs en op deze manier heb jij meer geld over om te gebruiken gedurende je reis.
 47. Als je tussendoor tickets boekt, dan is het goed om prijzen te vergelijken. Zo kun je veel geld besparen.
 48. Welke stekkers worden gebruikt in de landen waar je naartoe reist? Het is fijn om dit van te voren te weten zodat je wel je apparatuur direct kunt opladen.
 49. Zorg voor een goed middel tegen muggen. In sommige landen kun je namelijk goed ziek worden van een beet.
 50. Neem warme én luchtige kleding mee, het weer kan erg onvoorspelbaar zijn.
 51. Zorg voor kwalitatieve wandelschoenen. Als backpacker zal er namelijk veel van je voeten gevraagd worden.
 52. Wil je niks van je avonturen vergeten? Een reisdagboek is erg leuk om bij te houden. Vloggen wordt ook erg veel gedaan.
 53. Van alleen reizen groei je ontzettend als persoon. Ga dus niet opdringerig op zoek naar andere backpackers waarmee je kunt reizen.
 54. Tijdens het backpacken is het niet meer dan normaal dat jij je zo nu en dan eenzaam voelt. Zorg er daarom altijd voor dat je even contact kunt zoeken met ‘thuis’ zodat je weer nieuwe energie krijgt.
 55. Belangrijke telefoonnummer opslaan op je mobiel is niet voldoende. Zorg ervoor dat je deze gegevens ook online kunt vinden, sla ze op in een e-mail zodat je er altijd bij kunt.
 56. Neem zonnebrandcrème mee.
 57. Een goede poncho kan erg goed van pas komen op reis. Zorg voor een ruim model die je ook over je backpack kunt dragen.
 58. Regel op tijd een visum. In sommige landen kun je ook een visum regelen als je er aankomt. Het kan fijn zijn om dit van te voren al te regelen zodat je hier bij aankomst niet meer aan hoeft te denken.
 59. Als je foto’s maakt gedurende een lange reis, dan is het goed om deze online op te slaan. Icloud is bijvoorbeeld een goede optie. Als je camera gestolen is, dan zou het erg jammer zijn als je direct alle foto’s kwijt bent.
 60. Boek je een kamer in het buitenland? Dan is het in veel landen erg normaal om te vragen of jij je kamer mag zien voordat je deze boekt. Je wilt namelijk niet betalen voor een kamer waar je achteraf spijt van krijgt.
 61. Slim inpakken zorgt voor veel extra ruimte in je backpack. Oprollen blijkt een gouden tip te zijn.
 62. Neem altijd plastic zakjes mee voor onderweg. Hier kun je vuile wasgoed in doen.
 63. Als je in het buitenland bent, dan bestaat de kans dat je sommige zaken niet goed kunt regelen. Zorg er daarom voor dat je mensen thuis machtigt om zaken voor je te regelen. Denk hiervoor aan handelingen zoals het aanvragen van een nieuwe bankpas of het aanpassen van je telefoonabonnement en reisverzekering.
 64. Geef de mensen regelmatig een update. Zo weten altijd enkele mensen waar  je bent en dat zorgt voor een veilig gevoel.
 65. Kleed je als de locals. Op deze manier val je minder op als reiziger.
 66. Als je een liefhebber bent van de natuur, is het goed om je te verdiepen in de dieren die je gedurende je reis tegen kunt komen. Hoe moet jij je bijvoorbeeld gedragen als je oog in oog komt met een wilde beer? In sommige gebieden is dit namelijk niet onmogelijk.
 67. Extra betalen voor een hostel inclusief ontbijt? Dit is niet altijd nodig. Er is altijd wel een winkeltje in de buurt waar je terecht kunt voor een heerlijk broodje.
 68. Liften kan een goedkope manier zijn om bij je bestemming te komen, maar stap niet zomaar bij iedereen in.
 69. Verdiep je in de ritprijzen van taxi’s en bussen zodat je tijdens het reizen weet wat gangbare prijzen zijn. Je kunt je taxi ook gemakkelijk delen met andere reizigers.
 70. Wees nooit te open over wie je bent en waar je vandaan komt. Sommige mensen kunnen hier namelijk misbruik van maken. Probeer je identiteit altijd te beschermen.
 71. Als je als backpacker een lange tijd wil reizen, dan kan het zeker leuk zijn om tussendoor te gaan werken. De meeste landen zijn erg enthousiast over buitenlandse medewerkers. Denk hierbij aan werk op boerderijen en in de horeca.
 72. Ben je wel in voor een feestje? Dan is dat natuurlijk erg gezellig. Zorg er alleen wel voor dat je altijd op je hoede bent met alcohol op reis. Je weet namelijk nooit zeker of jij je gezelschap wel goed inschat. Je wilt niet wakker worden om er vervolgens achter te komen dat al je persoonlijke bezittingen weg zijn.
 73. Drink en eet goed tijdens het reizen. Veel backpackers vergeten tijdens het reizen namelijk hun eigen gezondheid. Gezond eten en drinken is erg belangrijk voor je energieniveau.
 74. Ooit gehoord van een reis waslijn? Dit is een super handige waslijn die je met een kliksysteem kunt ophangen. Ideaal om gewassen kleding te laten drogen.
 75. Als backpacker zal je op veel verschillende locaties slapen. Wil je altijd een fris gevoel hebben tijdens het slapen? Neem dan je eigen vertrouwelijke kussensloop mee zodat je tijdens het reizen kunt slapen als een roosje.
 76. Hygiëne is erg belangrijk tijdens het reizen. Desinfecterende handgel is zeker geen overbodige luxe.
 77. Als laatste is het erg belangrijk om vooral niet te veel na te denken, maar lekker te genieten!

In dit artikel heb je maar liefst 77 gouden tips gekregen voor een succesvolle backpack reis. Bekijk de tips goed zodat je met een goede voorbereiding kunt beginnen aan een geweldige reis. Op onze website kun je veel andere reistips vinden, denk hierbij onder andere aan goedkoop backpacken tips en tips backpacken Azië.

Plaats een reactie