Visum Australië aanvragen

Een visum voor Australië aanvragen?

Australië heeft als land een sterke aantrekkingskracht op wereldreizigers en avontuurlijke mensen. Daarnaast is het ook een goede bestemming voor mensen die op zoek zijn naar werk. In Australië is er namelijk veel vraag naar geschoolde werknemers waardoor studenten en afgestudeerden niet lang hoeven te zoeken naar een baan. Als je naar Australië wilt, dan krijg je te maken met de visumplicht van Australië. Dit houdt in dat je over een visum dient te beschikken als je naar het land wilt reizen. Als je een visum Australië wilt aanvragen, dan komt hier veel bij kijken. Als je voor het eerst naar dit bijzondere land reist, dan kan het zijn dat je veel vragen hebt. In dit artikel staat alles wat je moet weten voor het aanvragen van een visum Australië. Op deze manier kun je met een goede voorbereiding vertrekken naar het land van de eindeloze avonturen, indrukwekkende landschappen en eeuwige zomers.

Wie moet visum Australië aanvragen?

De overheid van Australië geeft diverse soorten visa uit. Voor welke visum je in aanmerking komt, hangt af van het doel en duur van je reis. De volgende categorieën kun je in principe onderscheiden met het oog op het doel van je reis naar Australië:

Je gaat voor zaken

Als je naar Australië gaat voor zaken, dan moet je een zakenvisum aanvragen. Een ander woord hiervoor is ‘business visa’. Als je een zakenvisum gaat aanvragen, dan krijg je ook nog eens te maken met diverse typen zakenvisa. Welke visum jij nodig hebt voor je zakenreis hangt af van bepaalde factoren. Relevante factoren zijn bijvoorbeeld de duur van de reis en de aard van de zakelijke activiteiten in Australië. Ga je in Australië ook werken? Dan is een zakenvisum niet voldoende. In dat geval dien je een werkvisum voor Australië aan te vragen.

Je bezoekt het land als toerist

Als je van plan bent om naar Australië te reizen om kennis te maken met het land, is het van belang om een toeristenvisum aan te vragen. Je kunt dan de eVisitor (subclass 651) of een Electronic Travel Authority (ETA subclass 601) aanvragen aanvragen. Beschik je over deze visum? Dan mag je met toestemming naar Australië reizen als toerist of voor een kort zakenbezoekje. Ben je van plan om daar ook daadwerkelijk te gaan werken? Dan is het niet voldoende om te beschikken over een ETA of een eVisitor.
Waarschijnlijk vraag jij je af wat precies het verschil is tussen een ETA en een eVisitor Australië. De eVisitor Australië en ETA zijn beide een elektronische reistoestemming waarmee je naar Australië mag. De geldigheid en voorwaarden zijn in principe ook gelijk. Het verschil is vooral het tarief dat eraan vast zit. Of je een ETA of een eVisitor moet aanvragen, hangt van je nationaliteit af. De eVisitor is goedkoper en wordt afgegeven aan personen met een paspoort van landen waar de Australische overheid afspraken mee heeft gemaakt. De eVisitor kan aangevraagd worden door paspoorthouders van de volgende landen:

Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Republiek San Marino, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Groot Brittannië – British Citizen, Vaticaanstad, Andorra, Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ijsland, Ierland

De ETA wordt normaliter aangevraagd door paspoorthouders van de volgende landen:

Groot-Brittannië British National, Brunei, Canada, Hong Kong (SAR of China), Japan, Maleisië, Singapore, Zuid-Korea, Taiwan

Je bezoekt het land als toerist, maar je wilt er ook gaan werken

De meeste Nederlandse backpackers vragen de Working Holiday Visum Australië (subclass 417) aan. Als je bezit over dit visum mag je namelijk reizen maar óók werken in Australië. Dit betekent dat je bijvoorbeeld rond kunt reizen in het land en daarnaast ook een bijbaantje mag hebben om geld bij te verdienen. Voor backpackers is dit dus zeker een aanrader.
De Working Holiday Visum Australië is niet voor iedereen weggelegd, er zijn namelijk diverse voorwaarden waar je aan moet voldoen om de visum te krijgen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Je dient het visum aan te vragen voordat je de leeftijd van 31 bereikt. Dit is dus een visum die geschikt is voor mensen tussen de 18 en 30 jaar. Heb je goedkeuring? Dan moet je binnen een jaar al naar Australië vertrekken.
 • Deze visum is een jaar lang geldig in Australië om te werken en reizen.
 • Als je eenmaal werkt voor een werkgever, dan mag je dit maar zes maanden doen. Zijn de zes maanden gepasseerd? Dan moet je op zoek naar een andere werkgever.
 • Je moet een bepaald bedrag op je rekening hebben als je het land binnenkomt. Denk aan een minimum van circa € 3.200,-.
 • Wil je studeren in Australië? Met dit visum mag je ook vier maanden lang studeren in Australië.

Het gaat om een overstap of transit

Ga je via Australië vliegen naar een andere bestemming? Dan is de kans groot dat je hiervoor een transitvisum nodig heeft. De transitvisum, subclass 771, brengt je in de gelegenheid om via Australië naar een andere bestemming te vliegen. Je mag hierbij maximaal 72 uur in Australië blijven. De transitvisum heeft wel een voorwaarde dat je per vliegtuig in Australië reist. Als je een transitvisum nodig hebt, dan dien je deze wel op tijd aan te vragen. Het kan namelijk drie dagen duren voordat je deze in je bezit hebt. Breng voordat je deze visum aan gaat vragen eerst in beeld hoeveel uren je tijdens je overstap in Australië moet verblijven. De mogelijkheid bestaat namelijk dat als je minder dan 8 uur in Australië verblijft dat je geen visum hoeft aan te vragen.

Hoe visum Australië aanvragen?

De grote vraag die de meeste mensen hebben met betrekking tot het aanvragen van een visum Australië is hoe je deze dan het beste kunt aanvragen. De snelste en gemakkelijkste manier is om het visum Australië online aan te vragen. Er zijn diverse websites beschikbaar die een visum voor Australië afgeven. Deze websites bieden je ook de mogelijkheid om een visum voor Australië in het Nederlands aan te vragen. Op deze manier ontstaat er ook geen miscommunicatie over de aanvraag.

Stappenplan online visum Australië aanvragen

Wij begrijpen dat het niet voor iedereen even gemakkelijk is om een aanvraag visum Australië in te dienen. Om deze reden gaan wij hieronder in stappen behandelen over welke informatie je dient te beschikken als je een online visumaanvraag doet voor Australië. In de meeste gevallen gaat het online aanvragen van een visum Australië als volgt:

 1. Vul alle algemene gegevens in
  Allereerst is het van belang dat je alle algemene gegevens bij de hand hebt om de aanvraag te kunnen doen. De gegevens die je hiervoor moet invullen zijn bijvoorbeeld:
 • De aankomstdatum
 • E-mailadres
 • Telefoonnummer
 • Woonland, provincie, woonplaats en adres
 1. Informatie reiziger
  Voordat je een visum Australië aanvraagt, moet het duidelijk zijn wie de aanvrager precies is. Om deze reden vul je de algemene informatie per persoon in. De gegevens die je hiervoor moet invullen zijn bijvoorbeeld:
 • Geslacht
 • Nationaliteit
 • Namen en geboortedatum
 • Geboorteplaats en -land
 1. Visumstempel of eerdere visum
  Als je al een visumnummer van Australië hebt, dan moet je deze informatie ook doorgeven. Het visumnummer staat ook wel bekend als ‘visa grant number’. Ook als je een Australische visumlabel in je paspoort hebt staan, dan dien je deze door te geven. Zoek deze er dus even bij als je de aanvraag visum Australië wilt indienen.
 2. Gegevens paspoort
  Daarnaast is het relevant om de gegevens van je paspoort goed door te geven. De gegevens die je hiervoor in moet vullen zijn:
 • Paspoortnummer
  Ben je een Nederlander? Het paspoortnummer begint dan vaak met een letter, de N,B,A,D. Deze is negen karakters lang. Als je een Belg bent, dan heb je te maken met een ander nummer. Vaak heb je dan twee letters gevolgd door zes cijfers. Het paspoort nummer voor Belgen is dan acht karakters lang.
 • Afgifteland en afgifte instantie
 • Afgifte- en vervaldatum
 1. Strafblad en andere nationaliteiten
  In bepaalde situaties moet er extra informatie worden aangeleverd. Als je bijvoorbeeld over meerdere nationaliteiten beschikt, dan dien je deze nationaliteit aan te geven. Ook dien je het aan te geven als je in bezit bent van een strafblad.

Heb je de aanvraag online ingediend? Dan kun je deze, indien er verder geen problemen zijn, al op korte termijn verwachten in je postvak. In de meeste gevallen heb je de visum al binnen 72 uur.

Kosten visum Australië aanvragen

Als je een visum Australië wilt aanvragen, is het fijn om te weten hoeveel je ongeveer moet betalen. Op deze manier heb je al een beeld van je bedrag dat je hieraan kwijt bent. De prijs die je moet betalen voor een visum Australië aanvragen, kan erg verschillen per aanbieder.

 • Online aanvraag doen: de goedkoopste optie
  Je kunt het online aanvragen. Vaak is dit de goedkoopste en snelste manier. Voor een online toeristenvisum betaal je vaak een prijs van circa € 14,95.
 • Aanvraag bij een andere aanbieder doen: voor sommige mensen gemakkelijker, kost wel meer
  Er zijn bepaalde winkels die een visum Australië voor je kunnen regelen. ANWB kan dat bijvoorbeeld voor je doen. Via hun partner dien je dan een aanvraag in, je documenten kun je inleveren in een gekozen winkel en dan kan de aanvraag officieel afgerond worden. Als je visum klaar ligt, kan je deze dan ophalen in de winkel. Dit is echter niet de goedkoopste optie, je moet namelijk nog eens extra € 25,- betalen aan de waarde transport.
 • Het is aan te raden om per aanbieder goed de voorwaarden door te nemen voordat je besluit om daar een aanvraag in te dienen.
 • Het Working Holiday Visum kun je voor circa 440 Australische dollar aanvragen, dit kan gemakkelijk via de website van de Australische overheid. Kom je er niet uit? Dan zijn er ontzettend veel bureaus die je kunnen helpen bij de aanvraag. Het geld moet je voldoen met een creditcard, schaf deze dus op tijd aan.

Bij de meeste websites kun je veilig betalen. Je hebt dan vaak de mogelijkheid om met iDeal of per overboeking te betalen. Als je de betaling doet dan krijg je vaak een digitale factuur. Bewaar deze factuur voor de zekerheid.

Tips visum Australië aanvragen

Om te zorgen voor een soepele reis naar Australië, hebben wij verder nog enkele andere tips met betrekking tot het aanvragen van het visum:

 • Reis je met meerdere mensen naar Australië? Dan is het van belang dat alle reizigers beschikken over een visum. Dit betekent ook dat alle kinderen een aparte visum dienen aan te vragen.
 • Behalve een aparte visum aanvragen, zijn er ook andere zaken die gelden als je gaat reizen met kinderen. Kinderen mogen namelijk niet meer bijgeschreven staan bij de ouders op het reisdocument. Vraag daarom op tijd al een reisdocument aan voor je kinderen. De controles die worden uitgevoerd zijn tegenwoordig namelijk erg streng.
 • Zorg ervoor dat je op tijd het visum aanvraagt. Dit zorgt ervoor dat je bij eventuele onverwachte situaties nog genoeg tijd hebt om het een en ander te kunnen regelen.

Dankzij bovenstaande informatie is het voor jou nu duidelijk waarom je een visum Australië moet aanvragen en hoe je dit het beste kunt doen. Als je bovenstaande tips in acht neemt dan rest er niks anders dan heerlijk vooruit te kijken naar het moment dat je daadwerkelijk in het vliegtuig stapt om te beginnen aan een onvergetelijke reis.

reactie

 • Lees veel over werk vergunning Hoe zit het voor 65+ Wil er voor (vast) blijven wonen
  Is het leven daar duurder of goed koper Een huis kopen of huren