wat moet je doen als je een beer tegenkomt

Wat moet je doen als je een beer tegenkomt? Onmisbare tips en een handige stappenplan

Als je op vakantie gaat naar een land zoals Canada, dan bestaat de kans dat je gedurende een bezoek aan de Rocky Mountains plotseling oog in oog staat met een beer. Als dit gebeurd, dan zal je waarschijnlijk worden overvallen door veel emoties. Ga je hard schreeuwen en rennen of juist proberen om rustig weg te sluipen? Wat moet je doen als je een beer tegenkomt? Ik geef je onmisbare tips zodat je goed kunt omgaan met deze situatie.

Wat moet je doen als je een beer tegenkomt: verklein de kans en volg wandelpaden

Als je wilt voorkomen dat je in aanraking komt met een wilde beer, dan zijn er bepaalde manieren waarop je de kans kunt verkleinen dat dit je overkomt. Maak je een wandeling? Dan is het aan te raden om de wandelpaden te volgen. Als je de paden volgt, dan is de kans kleiner dat je een beer tegenkomt. Beren willen namelijk ook niet in contact met mensen komen en vaak weten ze dan dat zo’n pad veel bewandeld wordt door reizigers. Om deze reden blijven ze dan uit de buurt. Indien je de wandelpaden verlaat, dan is de kans ook groter dat je in aanraking komt met een beer.

Wat moet je doen als je een beer tegenkomt: maak veel geluid

Omdat beren ook liever niet bij jou in de buurt komen, is het verstandig om een beer zo snel mogelijk te laten merken dat je er bent. Dit kun je het beste doen door zo veel mogelijk geluid te maken. Op deze manier geef je de beren de kans om ook weg te gaan. Als je samen met een ander bent kun je dit doen door hard te gaan praten of zingen. Ben je alleen? Dan kun je ook hard met je handen klappen of gaan zingen. Het is in zo’n geval verstandig om niet alleen te gaan wandelen, als je bent met meerdere mensen, zal dit beren ook eerder afschrikken. Als je een wandeltocht maakt door een gebied waar beren voorkomen, zijn er vaak ook speciale organisaties die je een wandeltocht in een groep kunnen aanbieden. Als je echt alleen een wandeling moet of wilt maken, dan kun je ook een bear bell aanschaffen, dit is een bel die ervoor zorgt dat een beer schrikt en dus weggaat. In de praktijk blijkt dit niet altijd een succes, enkele reizigers hebben dit uitgeprobeerd maar de beer vluchtte vervolgens niet.

Wat moet je doen als je een beer tegenkomt: neem een fles Bear Spray mee

Als je toch in aanraking komt met een beer, is het fijn om iets bij je te hebben om de beer te kunnen verjagen. Een beer verjagen kun je doen met een fles Bear Spray. Dit is een soort pepper spray, maar dan speciaal voor beren. Als je een wandelliefhebber bent en naar Canada gaat, dan is het zeker geen overbodige luxe om dit bij je te hebben. Het is goed om te weten dat het gebruik van Bear Spray niet giftig of dodelijk is. Als je gebruik maakt van deze spray, dan is het belangrijk om minimaal 8 seconden de spray in te drukken, anders zal het geen effect hebben. Als je alleen bent of met een ander, is één busje voldoende. Ga je met een hele groep? Zorg er dan ook dat je meerdere bussen bij je hebt. Het is aan te raden om te kiezen voor een kwalitatieve Bear Spray, op deze manier weet je altijd dat je een Bear Spray bij je hebt die goed werkt. In Canada zijn er nog geen kwaliteitseisen opgesteld voor deze sprays, soms kom je dan ook hele goedkope busjes tegen die misschien haar werk niet goed doen. Voorkomt dit en koop een kwalitatieve Bear Spray. Vaak blijft een Bear Spray wel tot vier jaar goed, het is dan ook zeker een goede investering als je voor langere tijd in Canada bent. Kies voor merken als Frontiersman en Counter Assault als je een kwalitatieve Bear Spray wilt kopen.

Wat moet je doen als je een beer tegenkomt: handige stappenplan, dit moet je doen

Hierboven kun je handige tips vinden, maar als een beer je aanvalt dan moet je eigenlijk in stappen weten wat je moet doen. Hieronder kun je in enkele stappen vinden hoe je het beste kunt omgaan met de situatie als je in aanraking komt met een beer:

  1. Je ziet een beer. Probeer allereerst kalm te blijven. Als je gaat schreeuwen en rennen, zorgt dit er juist voor dat de beer agressiever gaat worden.
  2. Blijf rustig, maar grijp daarna direct naar je bear spray. Het is verstandig om de bear spray dus op een plek te hebben waar je meteen bij kunt. Dus niet in je rugzak!
  3. Verwijder de veiligheidsclip van de bear spray en probeer de bus vast te houden met beide handen. Je moet de spray net iets boven de kop van de beer richten. Dan zal de spray precies op de juiste plek vallen. Spray voor minimaal 8 seconden. Spray ook niet te lang, het kan namelijk zo zijn dat je niet de juiste plek hebt genomen waardoor de beer nog steeds agressief reageert.
  4. Gaat de beer zichzelf wassen of trekt hij zich terug? Dan is het tijd om zo snel mogelijk uit deze situatie te komen. Dit moet je snel doen, maar ga absoluut niet rennen. De beer kan dit namelijk weer als bedreigend ervaren.
  5. Heb je beer spray gebruikt maar gaat het ineens plotseling waaien waardoor jij alles in je gezicht krijgt? Dan krijg je te maken met dezelfde situatie als de beer. Je huid zal direct rood worden omdat de capsaicine die erin zit er bijtend is. Ook zullen je ogen ontzettend prikken en krijg je te maken met opgezwollen slijmvliezen van je neus en mond. Spoel je gezicht direct met koud water. Doe dit met zoveel mogelijk water. Na een kwartier zullen de klachten verminderen en is het aan te raden om een dokter te bezoeken voor een controle.

Bovenstaande informatie is onmisbaar om door te nemen als je op vakantie gaat naar Canada of een ander land waar je in aanraking kunt komen met beren. Beren hebben vaak een lieve uitstraling, maar in realiteit kunnen deze dieren erg agressief zijn. Het blijven echte jagers. Gun jezelf deze informatie zodat je een optimale voorbereiding hebt. Als jij in aanraking komt met een beer, dan weet jij precies hoe je dient te handelen.

Plaats een reactie