catacomben rome

Catacomben van Rome bezoeken

Iets spannender, maar toch erg interessant om te bezoeken zijn de Catacomben in Rome. Catacomben zijn tunnels die dienen als begraafplaats. Deze tunnels kun je onder de grond vinden. In Rome zijn er ontzettend veel Catacomben, er zijn er al 40 ontdekt. Sommige van deze begraafplaatsen zijn pas in de 20ste eeuw ontdekt. Er zijn joodse, christelijke en heidense catacomben gevonden. Wil jij een bezoek brengen aan de Catacomben in Rome? In dit artikel lees je er alles over.

Hoe ontstonden de Catacomben in Rome?

Rome beschikt over een enorm ondergrondse wereld, maar hoe is dit eigenlijk zo gekomen? Je zal je waarschijnlijk wel afvragen hoe het komt dat de mensen genoodzaakt waren om hun doden zo diep onder de grond te begraven. Dit is allemaal begonnen met het Christendom. Tegenwoordig is het één van de grootste godsdiensten ter wereld, maar vroeger was hier in Rome het Christendom een hele tijd niet toegestaan. De Romeinen geloofden heilig in meerdere goden, deze godsdienst hadden de destijds overgenomen van de oude Grieken. De christenen waren in minderheid en hielden de kerkdiensten die ze hadden geheim. Niemand mocht erachter komen dat ze toch bijeen kwamen. Zij mochten hun doden niet begraven op de normale manier. Op deze manier is het idee ontstaan om de Catacomben aan te maken. Een hele tijd hebben de christenen op deze manier hun doden begraven.

Catacomben van Rome

In Rome werd al gauw duidelijk dat het erg gemakkelijk was om ondergrondse tunnels te bouwen. Dit kwam omdat de ondergrond van Rome bestaat uit tufsteen. Dit is zacht en dus zeer geschikt om door heen te graven. Op deze manier konden de mensen in Rome snel en gemakkelijk tunnels bouwen zodat mensen begraven konden worden. Tufsteen heeft daarnaast nog een hele positieve eigenschap. Als het namelijk in contact komt met lucht, dan zal het tufsteen na verloop van tijd helemaal uitharden. Op deze manier konden de mensen in Rome al gauw hele stevige tunnels bouwen. Sommige Catacomben in Rome zijn kilometers lang. Enkele Catacomben in Rome hebben zelfs meerdere verdiepingen, soms tot wel vier verdiepingen. Om deze reden zijn er jaarlijks tot een enorm aantal toeristen die benieuwd zijn en hier komen om een kijkje te nemen. Toeristen die hier eerder zijn geweest noemen de Catacomben van Rome indrukwekkend en interessant.

Catacomben van Rome: tijd voor verandering

Een hele tijd hebben de christenen, maar ook mensen van andere geloven die in de minderheid waren, hun doden in de Catacomben begraven. Toen keizer Constantijn aan de macht kwam, kwam hier al snel verandering in. In het jaar 313 na Christus heeft keizer Constantijn er zelfs voor gekozen om het christendom uit te roepen tot het officiële geloof van Rome. Vanaf dat moment werd het leven voor de christenen in Rome een stuk beter. Een nieuw tijdperk voor de christenen was geboren. Er zijn ook veel Joodse en Heidense catacomben gevonden. Deze graven zijn wel een stuk ouder dan de christelijke Catacomben.

Rome Catacomben: wat kun je verwachten?

In totaal kun je in Rome 40 Catacomben vinden. De graven zijn vaak christelijk, Joods of Heidens. Sommige van deze graven kom je tegen in aparte Catacomben, maar je ziet ze ook wel samen. Niet alle 40 Catacomben in Rome zijn te bezoeken. Enkele Catacomben die groot en veilig zijn, zijn wel opengesteld voor het publiek. Een bezoek aan de Catacomben van Rome zal zorgen voor een uniek en onvergetelijke ervaring.

Rome Catacomben: hoogtepunten

Als je Catacomben in Rome wilt bezoeken, maar niet zo goed weet welke je moet kiezen, dan zijn er ook enkele Catacomben die je niet mag missen. Hieronder kun je de meest populaire catacomben van Rome vinden.

 • Catacomben van Domitilla: de grootste en oudste van Rome

  Deze Catacomben zijn erg interessant om te bezoeken. Je mag hier alleen komen als je onder begeleiding bent van een ervaren gids. Dit is ook de beste manier om deze Catacomben optimaal mee te kunnen maken. Deze Catacomben zijn de oudste en oudste die je kunt vinden in Rome. De Catacomben komen uit het einde van de tweede eeuw en worden jaarlijks ontzettend veel bezocht.

 • Catacomben van Sebastiaan: rustplaats van Sint Sebastiaan

  De Catacomben van Sebastiaan is vroeger ontstaan als begraafplaats voor Heidense mensen. Toen Sint Sebastiaan hier werd begraven, werd er een naam gegeven aan deze Catacomben. Er zijn verhalen dat apostelen Paulus en Petrus ook hier begraven liggen. Je kunt boven de grond van de Catacomben ook een hele mooie basiliek bezoeken. Deze basiliek staat in het teken van Paulus en Petrus.

 • Catacomben van Priscilla: schitterende fresco’s

  De Catacomben van Priscilla zijn interessant om te bezoeken, omdat je hier schitterende fresco’s kunt vinden. De fresco’s die je hier kunt vinden zijn ontzettend populair en sommige kenners noemen dit zelfs de mooiste fresco’s die je in Rome kunt bewonderen. De Catacomben die je hier kunt bezoeken zijn opgezet tussen de tweede en vierde eeuw na Christus.

 • Catacomben van Sint-Agnes; rustplaats sint Agnes

  Tussen de derde en vierde eeuw na Christus zou de Catacomben van Sint-Agenes gebouwd zijn. In het oudste gedeelte van de Catacomben ligt de heilige sint Agnes. Dit is nooit bewezen omdat het oudste gedeelte van de Catacomben niet meer te bereiken is. Om de Basiliek van Sint Agnes te bouwen, moest er namelijk een deel van de Catacomben afgebroken worden.

 • Catacomben van Vaticaanse Necropolis: ‘Petrus is hier’

  Deze bijzondere Catacomben kunnen niet zomaar bezocht worden. Op aanvraag is dit echter wel mogelijk. Je kunt deze Catacomben vinden onder de prachtige Sint Pietersbasiliek. Paus Pius IX heeft ervoor gezorgd dat de Catacomben hieronder uitgegraven werden. Dit gebeurde tijdens de tweede Wereldoorlog. Onder de grond werd een bijzondere ontdekking gedaan door ervaren archeologen. Zij hebben de tekst ‘Petrus is hier’ gevonden bij een graf. Bij dit graf zijn ook menselijke botten gevonden. Nog altijd is het een mysterie of dit inderdaad Petrus is geweest. Nog steeds zijn mensen op zoek om te weten hoe het precies zit met deze Catacomben in het Vaticaanse Necropolis.

Catacomben Rome tickets

Als je een bezoek wilt brengen aan de Catacomben in Rome, dan is het een grote aanrader om je ticket online te kopen. Het online kopen van een ticket zorgt ervoor dat je veel geld en tijd kunt besparen. Online heb je de voordeligste prijzen waar je van kunt profiteren. Daarnaast betekent het online kopen van een ticket ook dat je niet meer in Rome op zoek hoeft naar een ticket. Hierdoor kun je veel geld besparen. Je kunt online gemakkelijk de betaling doen, vervolgens zal je een digitale voucher krijgen via de e-mail. Deze digitale ticket kun je bij de Catacomben gemakkelijk omwisselen voor een geldige ticket waar je de Catacomben mee kunt bezoeken. Het is een grote aanrader om te kiezen voor een tour met ervaren gids. Het is namelijk extra interessant om de verhalen bij de verschillende Catacomben te horen van een gids. Het aanbod is groot, je kunt meerdere Catacomben bezoeken in een aantal uren, maar het is zelfs mogelijk om een fietstocht te maken langs de Catacomben in Rome. De tours kunnen 2,5 uur duren, maar ook een hele dag. Breng je wensen in beeld en kies een tour die daarbij past.

Ontdek Rome: nog veel andere bezienswaardigheden

Als je de Catacomben hebt bezocht in Rome, dan ben je nog lang niet klaar. In deze stad kun je namelijk ontzettend veel bezienswaardigheden vinden die de moeite waard zijn. Bekijk de Top 17 bezienswaardigheden in Rome om te bekijken hoe jij je stedentrip verder kunt invullen. Bezoek het Sixtijnse Kapel of ga juist voor het Castel Sant’Angelo.  Rome is geschikt voor iedereen, of je nu een liefhebber bent van kunst, historie of cultuur, in deze stad kun je alles vinden. Bekijk de bezienswaardigheden en plan een onvergetelijke reis naar Rome.

Plaats een reactie