bezienswaardigheden in rome

Top 17 bezienswaardigheden in Rome die je niet mag missen

Tijdens een stedentrip in Rome hoef jij je geen moment te vervelen. De Spaanse Trappen, de schitterende Trevifontein en natuurlijk het wereldberoemde Colosseum zijn slechts enkele bezienswaardigheden die je hier tegen zal komen. Deze Italiaanse stad is interessant voor iedereen. Bekijk de adembenemende bezienswaardigheden, eet ijs en pizza in de beste restaurants en ontspan op de gezelligste terrasjes met een heerlijke cocktail. In dit artikel lees je meer over de Top 17 bezienswaardigheden in Rome die je niet mag missen.

1. Trevifontein: de mooiste fontein ter wereld

Als je in Rome bent, is het een grote aanrader om de Trevifontein te bekijken. Deze fontein staat ook wel bekend als de mooiste fontein die je ter wereld kunt vinden. De wereldberoemde Fontana di Trevi werd in 1762 gebouwd. Een Italiaanse architect heeft deze fontein ontworpen. Niccolò Salvi is helaas overleden voordat de fontein klaar was waardoor beeldhouwer Pietro Bracci het heeft overgenomen. De Trevifontein heeft een prachtige betekenis. De beelden die je bij de fontein kunt vinden vertellen namelijk meer over Neptunus, de godinnen van gezondheid, Salus, en de godinnen van overvloed, Abundantia.

2. Forum Romanum: schitterende ruïnes uit een bruisende periode

Er is een tijd geweest dat Forum Romanum het bruisende centrum was van de stad Rome. Als je hier nu naar toe gaat, dan zal je veelal ruïnes zien. De resten van een schitterende periode. Forum Romanum was de locatie voor festiviteiten, belangrijke toespraken en zelfs de verkiezingen werden hier gehouden. Vroeger had je in dit gebied ook veel tempels. De mensen konden hier terecht om te bidden en om tot rust te komen. Je kunt Forum Romanum vinden in de buurt van de Palatijn en het Capitool. Vooral als je meer weet over de geschiedenis van deze plek, is Forum Romanum zeker een bezoekje waard.

3. Colosseum: spannende gladiatorengevechten

De meeste toeristen die naar Rome komen, verlaten de stad niet zonder een bezoek te brengen aan het Colosseum. Het is dan ook de populairste bezienswaardigheid van Rome. Het Colosseum is een grote amfitheater die je kunt vinden in het centrum van Rome. Het Colosseum komt uit de eerste eeuw na Christus en is ontzettend populair. Het was bedoeld om de mensen destijds te entertainen, hier konden de mensen na een lange dag terecht voor spannende gladiatorengevechten en andere gevechten die werden gehouden met gevaarlijke dieren. Het Colosseum heeft een rijke geschiedenis en is opgericht door Vespasianus.

4. Pantheon: een eeuwenoude schitterende bouwwerk

Keizer Hadrianus liet dit prachtige bouwwerk bouwen en sindsdien is het ontzettend populair. Het gebouw heeft een mooie koepel en is adembenemend om te zien. Het Pantheon is een gebouw uit de Romeinse Tijd die erg goed bewaard is gebleven. Als je in het Pantheon bent, dan kun je genieten van een prachtige lichtdans. Het gebouw heeft in het plafond een gat waar licht door heen kan schijnen. Je kunt in het Pantheon diverse schilderijen, altaren en beelden bewonderen. Momenteel wordt het gebouw gebruikt als Sint Maria en de martelaren kerk.

5. Santa Maria in Trastevere: schitterende mozaïek en relikwie

In de 12de eeuw werd Santa Maria in Trastevere gebouwd. Dit gebouw staat ook wel bekend als Basilica di Santa Maria in Trastevere. De zuilen die je aan de binnenkant van dit gebouw kunt vinden, zijn al eeuwenoud. Het fundament van dit gebouw hoort bij de eerste christelijke kerk die je in heel Rome kon vinden vroeger. Als je binnenkomt in de Santa Maria in Trastevere, dan kun je schitterende mozaïek kunst bewonderen en waardevolle relikwie bekijken.

6. Thermen van Caracalla : badhuis ruïnes

De Thermen van Caracalla komen uit de 3de eeuw. Keizer Caracalla liet deze schitterende badhuizen bouwen om iets goeds te doen voor zijn mensen. De badhuizen waren voorzien van bijzondere vloerverwarming en waren erg geliefd door het volk. De ruïnes die je nu kunt vinden zijn niet volledig te bezoeken. Bezoekers mogen slechts een gedeelte van de Thermen van Caracalla bekijken.

7. Piazza Navona : een prachtige locatie voor kerstmarkten en festiviteiten

Piazza Navona is een bekende plein in Rome. Dit schitterende plein wordt vaak gebruikt voor gezellige kerstmarkten en andere leuke festiviteiten. Veel toeristen komen hier om het prachtige Fontana dei Quattro Fiumi te bewonderen die je op dit plein kunt vinden. Gian Lorenzo Bernini heeft dit prachtige Vierstromenfontein met obelisk ontworpen. Dit heeft hij gedaan in de 17de eeuw.

8. Trinita dei Monti: een prachtige Italiaanse Renaissance kerk

Trinita dei Monti kun je vanaf de Spaanse Trappen zien. De Trinita dei Monti is een grote kerk met twee hoge torens. Als je de trappen gaat beklimmen, dan zie je de torens van deze mooie kerk al van een afstand. Deze kerk is van de 16de eeuw en trekt jaarlijks ontzettend veel bezoekers. Deze kerk is gebouwd in opdracht van de Franse Lodewijk XIII. Hij wilde een kerk laten bouwen waarbij je de Franse stijl goed kon zien. Tegenwoordig is de Trinita dei Monti een echte Renaissance kerk met Italiaanse stijl. De kerk heeft een schitterende dubbele trap waar toeristen vaak even stoppen om een mooie foto te maken.

9. Vaticaanstad : De Heilige Stoel en waardevolle kunstwerken

Vaticaanstad kun je vinden in Rome en is een autonome staat. Je kunt hier onder andere de Heilige Stoel vinden. Liefhebbers van kunst kunnen zich in deze stad ontzettend goed vermaken. In deze staat kun je veel bezienswaardigheden vinden die zeker de moeite waard zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn de populaire Vaticaanse tuin, het Apostolische Paleis en een interessante Vaticaanse museum. In Vaticaan kun je ook de Sixtijnse Kapel vinden die zeker de moeite waard is.

10. Sixtijnse Kapel: officiële verblijf van de paus

In Vaticaanstad kun je de prachtige Sixtijnse Kapel vinden. De Sixtijnse Kapel is zo populair omdat dit het officiële verblijf is van de paus. Je kunt dit schitterende kapel vinden bij het Apostolisch Paleis. De beroemde Michelangelo heeft dit kapel gedecoreerd. In dit kapel zijn ook meerdere populaire kunstwerken te bewonderen. Denk hierbij aan kunstwerken zoals Het Laatste Oordeel en andere kunstwerken van grote meesters zoals Botticelli en Hendrick van den Broeck. Het Sixtijnse Kapel is een traktatie voor je ogen.

11. Tuinen van Villa Borghese : ontspannen en genieten van de natuur

De prachtige Tuinen van Villa Borghese zijn een grote aanrader om te bezoeken. Het is circa 80 hectare groot en je kunt het dicht in de buurt vinden van het centrum van Rome. Vanaf de 16de eeuw is de familie Borghese eigenaar van dit landgoed. In de realiteit lijken deze tuinen meer op een groot park waar je terecht kunt om heerlijk te ontspannen. Je komt hier veel gezinnen tegen en mensen die hier komen om te sporten. In de Tuinen van Villa Borghese hoef jij je geen moment te vervelen, behalve het maken van een wandeling en genieten van al het groen om je heen, is er namelijk nog van alles te beleven. Je kunt hier onder andere een bezoek brengen aan een gezellige dierentuin en een Zoölogisch Museum.

12. Spaanse Trappen: een adembenemend uitzicht

De Spaanse Trappen zijn in Rome ontzettend populair. De trap bestaat uit 138 treden en geven je een ontzettend mooi uitzicht over de stad. Veel toeristen gaan zitten op de treden om even te rusten en te genieten van de mooie omgeving. Scalinata di Spagna is een plek die veel creatievelingen en kunstenaars aantrekt. Dit is een geweldige plek om inspiratie op te doen voor kunstwerken en mooie gedichten. Als je de trappen gaat bezoeken, dan is er in de omgeving nog erg veel te doen. Je kunt er onder andere de kloosterkerk bezoeken en het schitterende Fontana della Barcaccia.

13. Catacomben van Rome: een ondergrondse begraafplaats

Als je op zoek bent naar wat meer spanning, dan is het zeker een goed idee om een bezoek te brengen aan de Catacomben van Rome. Dit is een ondergrondse begraafplaats die toeristen kunnen bezoeken. In Rome was deze vorm van begraven erg populair. Het kostte namelijk een stuk minder dan iemand op de normale manier begraven. De Catacomben van Rome zijn erg interessant en bijzonder om te zien. De Catacomben van Rome waren vaak erg mooi gedecoreerd met tekeningen en teksten. Rome kent meerdere Catacomben die werden gebruikt om mensen te begraven. Een voorbeeld hiervan is de Catacomben van Sebastianus en Domitilla.

14. Palatijn: spannende legendes en mooie gebouwen

Palatijn wordt vaak ook de heuvel Palatino genoemd. Deze heuvel laat je erg veel zien van het Oude Rome. Hier krijg je onder andere een spannende legende te horen. Volgens het verhaal werden hier namelijk kinderen gevonden met de naam Remus en Romulus. Deze kinderen kregen hun voeding van een wolvin. Op de heuvel Palatino werden hierna schitterende paleizen gebouwd. Deze paleizen waren van machtige personen zoals Domitianus en Augustus. Er is op Palatijn ook een museum aanwezig. In dit museum kun je veel oude voorwerpen vinden die zijn gevonden tijdens lange opgravingen in het gebied.

15. Basiliek van San Clemente: één van de oudste christelijke kerken in Rome

Deze adembenemende Basiliek van San Clemente is prachtig om te bezoeken als je in Rome bent. Basiliek van San Clemente is Rooms-Katholiek en kun je vinden aan de Via Labicana. De basiliek is gewijd aan Paus Clemens I en is zelfs één van de oudste christelijke kerken die je in Rome kunt vinden. De basiliek is op te delen in drie stukken. De eerste en tweede gedeelte is van de 1ste-4de eeuw. Deel drie is jonger en komt uit 1100. Aan de Basiliek van San Clemente hebben veel grote kunstenaars bijgedragen.

16. Castel Sant’Angelo : een museum met rijke geschiedenis

Castel Sant’Angelo is een museum met een rijke geschiedenis, het wordt ook wel Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo genoemd. In Nederland noemen we dit monument ook wel Engelenburcht. Castel Sant’Angelo  is namelijk het Mausoleum van de beroemde keizer Hadrianus. Keizer Hadrianus liet dit Mausoleum bouwen in de tweede eeuw. Dit Mausoleum is op verschillende manieren in gebruik genomen. Het is gebruikt als ruimte waar executies werden gedaan, maar het is ook een tijd gebruikt als pauselijk fort. Tegenwoordig is het Castel Sant’Angelo een museum waar je terecht kunt voor de interessante geschiedenis van dit gebouw. De geschiedenis van deze burcht gaat tot ver terug.

17. Basiliek van Sint Paulus Buiten De Muren: San Paolo

Deze schitterende basiliek noemen de mensen in Rome kortweg San Paolo. Basilica Papale di San Paolo Fuori le Mura is een pauselijke basiliek. In Rome kun je nog vier andere pauselijke basilieken vinden. Basiliek van Sint Paulus is in de 4de eeuw ingewijd. In de basiliek kun je genieten van schitterende mozaïek kunstwerken. San Paulo hoort bij het Vaticaan. De basiliek heeft meerdere tegenslagen gehad in de vorm van aardbevingen waardoor de basiliek meerdere malen hersteld moest worden. De basiliek is momenteel voorzien van een schitterende interieur en is zeker de moeite waard om te bezoeken als je in Rome bent.

In dit artikel heb je meer gelezen over de Top 17 bezienswaardigheden in Rome die de moeite waard zijn. Bekijk welke bezienswaardigheden in Rome passen bij jouw interesses en plan ze in voor je stedentrip in Rome om een onvergetelijke reis te ervaren.

Plaats een reactie