St. Paul's Cathedral Londen

St. Paul’s Cathedral in Londen bezoeken

St. Paul’s Cathedral is één van de grootste kerken die je in Europa kunt vinden. Je kunt de schitterende kathedraal vinden in de binnenstad van Londen. De St. Paul’s Cathedral staat vooral bekend om haar prachtige koepel. Je hebt tijdens een bezoek de mogelijkheid om in de koepel naar boven te lope. Na 257 treden kom je aan in het bijzondere Whispering Gallery. Praat je hier langs de muur? Dan kunnen anderen je op grote afstand nog verstaan. Ga je verder en loop je de 530 treden, dan wordt je getrakteerd op een adembenemend uitzicht over Londen. De kathedraal vormt de zetel van de Anglicaanse bisschop van Londen. Wil jij graag een bezoek brengen aan de St. Paul’s Cathedral? In dit artikel lees je er alles over.

St. Paul’s Cathedral Londen: het ontwerp

Sir Christopher Wren heeft de St. Paul’s Cathedral ontworpen. Hij is de populairste architect die Londen ooit heeft leren kennen. De kathedraal heeft de vorm van een kruis. De enorme koepel kun je in het midden van deze kruis vinden. De bouw van de kathedraal is begonnen in 1675. De kathedraal was pas in 1710 klaar voor gebruik. De kerk is hierna meerdere malen beschadigd geraakt door aanvallen, maar gelukkig wist de kathedraal er altijd bovenop te komen. De laatste beschadigingen heeft de kathedraal opgelopen in 1940. In oktober werd de kathedraal toen geraakt door een bom. Gelukkig viel de schade mee.

St. Paul’s Cathedral in de Skyline van Londen

Een tijd geleden viel de kathedraal ontzettend op in de skyline van Londen. Met maar liefst 108 meter was het vroeger een van de hoogste gebouwen die je in Londen kon vinden. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Vanaf 1962 is het namelijk niet meer het hoogste gebouw van Londen. Er komen nu steeds meer hoge wolkenkrabbers die hoger zijn. De kathedraal blijft echter wel één van de populairste gebouwen van Londen.

St. Paul’s Cathedral Londen: een bijzondere koepel

De koepel die je kunt vinden in de St. Paul’s Cathedral is erg bijzonder. Het is namelijk de op een na grootste koepel die je ter wereld kunt vinden. De koepel is 111 meter hoog en heeft het bijzondere gewicht van maar liefst 65.000 ton. De koepel heeft echter wel een bijzonder geheim. In feite is de koepel namelijk geen echte koepel. Het is een bouwwerk dat kegelvormig is. Acht steunpilaren zorgen ervoor dat dit bouwwerk op het fundament rust. Maar hoe komt het dan dat het écht op een koepel lijkt van onderaf gezien? Dit komt omdat er gebruikt is gemaakt van een speciale manier van metselen. De ramen zijn zo gemetseld dat van de onderkant de illusie wordt gewekt dat het een koepel is. Deze enorme koepel is ook te beklimmen. Je moet hiervoor wel 530 treden beklimmen. Het uitzicht dat je daarna hebt over Londen is echter de moeite helemaal waard.

St. Paul’s Cathedral Londen: Whispering Gallery

Als je in de koepel naar boven loopt langs de trap, dan kom je na 257 treden bij de Whispering Gallery. De Whispering Gallery is in principe een loopbrug die loopt in de vorm van een cirkel. Je kunt het halverwege de koepel vinden aan de binnenkant. Jaarlijks komen er ontzettend veel toeristen naar Londen toe om deze bijzondere Whispering Gallery te ervaren. Als je hier namelijk praat langs de muur, dan kunnen mensen die op grote afstand lopen je verstaan. Een goede tip is dus, zoals de naam al zegt, om hier te fluisteren.

St. Paul’s Cathedral Londen: Stone Gallery

Als je bij de Whispering Gallery bent geweest, dan kom je bij de Stone Gallery. Hier kom je na 376 treden uit. Vanaf de Stone Gallery heb je de mogelijkheid om naar buiten te lopen. Je kunt vanaf dit punt genieten van een schitterend uitzicht over Londen.

St. Paul’s Cathedral Londen: Golden Gallery

Als je bij de Stone Gallery bent geweest op 376 treden, dan kun je nog verder doorlopen. Na 528 treden kom je helemaal boven in de koepel. Helemaal boven in de koepel kun je de Golden Gallery vinden. Ook in de Golden Gallery heb je de mogelijkheid om naar buiten te lopen. Het uitzicht dat je vanuit het hoogste punt hebt is adembenemend.

St. Paul’s Cathedral Londen: onder het gebouw

Onder het gebouw van de St. Paul’s Cathedral kun je enkele tomben vinden van bekende personen. Vaak waren dit volkshelden of andere personen die erg belangrijk waren voor het volk. In 1723 werd hier de architect Sir Chrisopher Wren als eerste begraven. Winston Churchill en admiraal Nelson liggen hier onder andere ook. Je kunt hier nog ontzettend veel andere gedenktekens vinden. Het oudste gedenkteken is die van de dichter John Donne.

St. Paul’s Cathedral Londen: veel interessants te zien

In de kathedraal kun je nog veel meer andere interessante bezienswaardigheden bekijken. Je komt hier onder andere een groot monument tegen van de hertog van Wellington. Je kunt deze hertog ook vinden in de crypte. Hij ligt hier naast zijn begraafwagen. Daarnaast is het ook leuk om te weten dat Lady Diana en prins Charles in deze kathedraal zijn getrouwd. Vaak viert Elizabeth hier ook haar verjaardag.

St. Paul’s Cathedral Oculus: een bijzondere filmervaring

Als je een bezoek brengt aan de kathedraal, dan is het zeker leuk om Oculus eens te ervaren. Oculus staat voor een film ervaring die zelfs al een award in de wacht heeft gesleept. Oculus laat je kennis maken met een 270 graden filmervaring. Tijdens deze filmervaring lijkt het er even op dat de geschiedenis van de kathedraal tot leven komt. Je waant je helemaal terug in de tijd en hebt even het gevoel dat jij je in een andere tijd bevindt. De geschiedenis van de kathedraal is ruim 1400 jaar oud. Je kunt deze filmervaring vinden in de schatkamer van de crypte. Ga terug in de tijd en bekijk de bouw van de kathedraal tot aan de situatie zoals die nu is. Als je in bezit bent van een entreeticket voor de kathedraal, dan kun je de Oculus gratis zien.

St. Paul’s Cathedral Oculus: guided tours

In de kathedraal worden guided tours georganiseerd. Deze tours vinden vaak plaats van maandag tot en met zaterdag. Dagelijks worden er dan meerdere gratis rondleiding georganiseerd door een gids die Engels spreekt. Je krijg in deze tour ook plekjes te zien die de gewoonlijke bezoekers niet te zien krijgen. Een dergelijke tour zal ongeveer 90 minuten duren. Het is goed om te weten dat het aantal plekken voor deze tours maar beperkt zijn. Zorg er om deze reden voor dat jij je op tijd aanmeldt bij de balie. Wil je een reservering doen? Dan kun je dit doen bij de guiding desk in de kathedraal. Je kunt deze vinden bij de ingang.

St. Paul’s Cathedral Oculus: ticket kopen

Als je een bezoek wilt brengen aan de St. Paul’s Cathedral  is het aan te raden om je ticket alvast online te kopen. Door je ticket voor de kathedraal online te kopen, kun je namelijk profiteren van de laagste prijs. Daarnaast voorkom je op deze manier ook lange wachtrijen. Op deze manier ben je verzekerd van een kaartje en kun je zonder zorgen een bezoek brengen aan deze schitterende kathedraal gedurende je tijd in Londen. De kosten voor een ticket zijn 19 euro voor een volwassene. Als je kinderen mee hebt die onder de 6 jaar oud zijn, dan mogen ze gratis mee naar binnen. Kinderen vanaf 6 tot en met 17 jaar mogen de kathedraal extra goedkoop bezoeken, zij betalen voor een ticket 9 euro. Een ticket zorgt voor:

 • Toegang tot de kathedraal
 • Toegang tot de crypte
 • Toegang tot de Whispering Gallery
 • Toegang tot de Stone Gallery
 • Toegang tot de Golden Gallery
 • Gratis rondleiding inclusief audiotour
 • Multimedia Gids met achtergrondinformatie over de kathedraal

St. Paul’s Cathedral Oculus: praktische informatie

Als je een bezoek brengt aan de kathedraal, dan is het handig om van bepaalde zaken op de hoogte zijn. Hieronder lees je alles wat je moet weten voor je bezoek aan de kathedraal:

 • Je mag niet fotograferen en filmen in de kathedraal
 • De kathedraal is ook geschikt voor rolstoelgebruikers
 • Je kunt de kathedraal vinden in de binnenstad van Londen, op Ludgate Hill
 • Je kunt de kathedraal gemakkelijk bereiken met de bus of metro
 • Kom je met de fiets? Er zijn gratis fietsenstallingen waar je gebruik van mag maken
 • Kom je met de auto? Dan is het verstandig om te parkeren in een publieke parkeergarage

In dit artikel heb je meer gelezen over St. Paul’s Cathedral in Londen. Plan deze interessante bezienswaardigheid gedurende de dagen dat je in Londen bent. Bekijk de Top 14 bezienswaardigheden in Londen om de rest van je reis in te plannen.

Plaats een reactie