londen openbaar vervoer

Alles over het openbaar vervoer in Londen

Als je een nieuwe stad bezoekt, dan is het fijn om te weten hoe het openbaar vervoer werkt in die stad. Gebruikmaken van het openbaar vervoer is namelijk een gemakkelijke én goedkope manier om een stad te ontdekken. Het is niet altijd even gemakkelijk om uit te zoeken hoe het openbaar vervoer in een stad werkt. Daarom hebben wij voor jou onderzocht hoe het openbaar vervoer in Londen werkt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten om zorgeloos te reizen met de bus, trein en metro in Londen.

Metrokaart Londen

De metro wordt in Londen ook wel underground of tube genoemd. Als je in Londen gebruikt wilt maken van de metro, dan kun je op verschillende manieren reizen. Je kunt er allereerst voor kiezen om losse kaartjes voor de metro te kopen. Deze methode wordt vaak afgeraden omdat je op deze manier al gauw veel geld kwijt bent. Per rit betaal je namelijk al gauw £2,80  Vooral als je meerdere dagen gebruik wilt maken van de metro in Londen, is het jammer om zoveel geld te betalen. Er zijn goedkopere manieren om gebruik te maken van de metro in Londen. In dit artikel lees je meer over de Oyster Card, dit systeem is te vergelijken met het OV in Nederland.

OV Londen: Oyster Card

De meeste mensen gebruiken in Nederland de OV-kaart als ze willen reizen met het openbaar vervoer. Dit is namelijk de goedkoopste manier om te reizen met de bus, metro en trein in Nederland. In Londen hebben ze hiervoor de Oyster Card. De Oyster Card is qua susteem erg te vergelijke met de OV. De Oyster Card is een blauwe chipkaart die je gemakkelijk kunt opladen. Het opladen van deze kaart kun je gemakkelijk doen bij de oplaadpunten die je vrijwel overal tegenkomt. Heb jij je Oyster Card opgeladen? Dan kun je deze bij de poortjes gemakkelijk gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen ins in- en uitchecken. Als toerist mag je hier in Londen ook gebruik van maken.

Waar kun je de Oyster Card kopen?

De Oyster Card kun je kopen op de grotere metrostations. Dit kun je doen bij de ticketmachines. Kom je een loket tegen van Transport for Londen? Dan kan je ook hier je Oyster Card kopen.

Hoe werkt de Oyster Card?

De Oyster Card moet je allereerst kopen. Hier betaal je vaak een bedrag van circa £5 voor. Vervolgens moet je er ‘credit’ op zetten. Dit is het tegoed waar je uiteindelijk mee kan reizen. Het opladen van je Oyster Card kun je doen bij de speciale ticketmachines, maar als je langs winkels loopt die het logo op hun raam hebben geplakt, kan je daar ook gemakkelijk opladen. Bij deze winkels moet je vaak wel transactiekosten betalen. Het opladen bij een ticketmachine op een metrostation is kosteloos.

Wat moet ik met de Oyster Card als ik Londen weer verlaat?

Ook hier hebben ze een goede oplossing voor bedacht. Als je na je reis in Londen weer naar huis gaat, dan mag je de Oyster Card weer deactiveren. Dit kun je gemakkelijk doen bij een ticketmachine. Het prettige aan deze methode is dat je bij het deactiveren je deposit terug krijgt, maar ook het tegoed die je nog niet hebt gebruikt. Op deze manier zal je dus nooit een cent te veel betalen. Het tegoed dat uiteindelijk niet is verbruikt krijg je zo gemakkelijk weer in je eigen portemonnee.

Oyster Card alvast in Nederland kopen

Als je op reis gaat naar Londen en de Oyster Card alvast in huis wilt hebben, kun je deze ook gemakkelijk online bestellen. Ook kun je hier van te voren al tegoed op zetten zodat je bij aankomst in Londen al direct gebruik kunt maken van het openbaar vervoer. Dit is een fijne methode voor toeristen die geen tijd willen verspillen in Londen om alles uit te zoeken. Het enige nadeel aan deze methode is dat je wel zelf de verzendkosten naar Nederland moet betalen. Hiervoor moet je rekening houden met een bedrag van circa 6 euro.

Waarom is een Oyster Card handig? Alles op een rijtje

 • Het kopen van een Oyster Card is een stuk voordeliger dan het kopen van losse kaartjes. Per rit kun je al gauw meer dan de helft besparen. Dit geld kun je weer aan andere leuke activiteiten besteden in Londen.
 • De Oyster Card heeft ook een Daily Price Cap. Dit betekent dat er per dag een maximum geldt. Meer dan dat bedrag zal je niet betalen. In bepaalde zones staat dit maximum zelfs op minder dan £10 meer dan dat bedrag zal je dus niet betalen.
 • In de bus is het niet meer mogelijk om tickets te kopen
 • Reizen er kinderen mee die de leeftijd van 11 nog niet hebben bereikt? Dan mogen ze gratis meereizen. Een Oyster Card is dan niet nodig.

Openbaar vervoer: Contactloos betalen

Een andere gemakkelijke methode is om met je bankpas te betalen als je gebruik wilt maken van het openbaar vervoer. Er zijn tegenwoordig steeds meer toeristen die op deze manier Londen gaan verkennen. In principe werkt elke bankpas waarmee je contactloos kunt betalen ook in het openbaar vervoer. Je betaalt hiervoor precies dezelfde prijzen die je met een Oyster Card anders ook zou moeten betalen. In de praktijk blijkt deze methode zelfs nog efficiënter te zijn. Je hoeft er namelijk nooit rekening mee te houden of je voldoende tegoed hebt op je kaart en/of te opladen. Als je voldoende geld hebt staan op je bankrekening komt het altijd goed met betalen. Je kunt het in- en uitchecken dus gewoon met je bankpas doen. Ook hiervoor geldt dat er sprake is van een maximum dagelijks tarief dat je moet betalen. Tijdens het reizen wordt het bedrag niet direct van je bankrekening gehaald. Vaak zie je dat het aan het eind van de dag in één keer wordt afgeschreven. Dit werkt fijner omdat je op deze manier direct kunt zien hoeveel je hebt uitgegeven aan het reizen per dag.

Bus in Londen

Als je met de bus wilt reizen door Londen, dan is het goed om te weten dat er in de bus geen kaartjes verkocht worden. De bus is wel een hele goedkope vervoersmiddel om bij je bestemming te komen in Londen. Je zal namelijk vaak niet meer dan £1,50 per rit betalen. Vooral een rit met de dubbeldekker is een leuke ervaring. Tijdens de rit zal je veel van de omgeving van Londen kunnen zien. Als je wilt overstappen naar andere bussen, dan mag je dit binnen één uur kosteloos doen. Je hoeft dus niet meer per bus apart een kaartje te kopen, maar kunt direct mee. In Nederland betaal je in het openbaar vervoer op basis van de afstand die je maakt. In Londen betaal je dus een vast tarief per rit.

Trein in Londen

In Londen kun je ook gebruik maken van de trein. Je kunt er in totaal vijf soorten treinen vinden. Bij sommige treinen kun je de Oyster Card vinden. Er zijn echter ook treinen die buiten Londen gaan. Bij deze treinen is het niet mogelijk om de Oyster Card te gebruiken. De volgende treinen kun je in Londen vinden:

 1. De TFL
  Dit is de treinverbinding tussen Shenfield en Liverpool Street. Je kunt hierbij gebruik maken van de Oyster Card.
 2. De DLR
  Deze korte treinverbinding zorgt voor de verbinding tussen Stratford of tower Gateway en Isle of Dogs en Greenwich.
 3. De Overground
  In principe werkt deze trein als de metro. In het centrum kom je de metro tegen en buiten het centrum krijg je vaak de overground.
 4. De Airport Express Treinen
  Deze treinen worden in gebruik genomen door mensen die van en naar vliegvelden reizen. Deze treinen zijn een stuk sneller dan andere vervoersmiddelen die je in Londen kunt vinden.
 5. Treinen
  Daarnaast heb je gewoonlijke treinen. Deze treinen werken niet allemaal even efficiënt. Dit komt omdat deze treinen niet allemaal horen bij één maatschappij. Er zijn meerdere maatschappijen die dit regelen en dat wekt vaak verwarring op. Let daarom altijd goed op als je deze treinen gebruikt.

Andere vervoersmiddelen in Londen: de boot, taxi’s en fietsen

Natuurlijk zijn er behalve de bus, metro en trein ook andere vervoersmiddelen die je kunt gebruiken om de stad verder te ontdekken.Hieronder lees je meer over de boot, de fiets en de taxi in Londen.

De boot in Londen

Als je Londen wilt ontdekken vanaf het water, is de boot een leuke manier. Neem de Thames Clipper om een sfeervolle tocht te maken over het water in Londen. Je kunt op de boot ook gewoon gebruik maken van de Oyster Card. Erg veel hoef je per rit niet te betalen, vaak zal een rit tussen de £4-6 kosten. Veel toeristen kiezen een boottocht om te genieten van de ervaring.

De fiets in Londen

Londen is ook erg goed fietsend te ontdekken. Als je op zoek bent naar een fiets, dan kun je deze gemakkelijk huren bij Boris Bikes. Dit zijn openbare fietsen die je kunt huren. Overal door de stad kun je punten vinden van Boris Bikes. Dit betekent dat je niet per se terug moet naar de locatie waar jij je fiets hebt gehuurd. Per dag betaal je voor het huren van een fiets maar £2. Deze fietsen kun je gemakkelijk met je bankpas betalen. Dit is een goedkope manier om Londen te ontdekken.

De taxi in Londen

De taxi’s die je in Londen kunt vinden zijn vaak prijzig. De zogenoemde Black cabs zijn wel behoorlijke luxe, dus als je het echt nodig hebt, is het zeker fijn om hier gebruik van te maken. Een goedkoper alternatief is om gebruik te maken van een Uber. Vooral als je met meerdere personen bent en de kosten kunt delen is dit een fijne én goedkope manier om te reizen door de stad.

In dit artikel heb je meer gelezen over het openbaar vervoer in Londen. Weet je al waar je naartoe wilt reizen in Londen? Bekijk de Top 14 bezienswaardigheden in Londen en Top 20 interessante musea om je reis in te plannen.

Plaats een reactie