tate modern londen

Tate Modern in Londen bezoeken

Het Tate Modern museum is een museum voor moderne kunst in Londen. Dit museum voor moderne kunst is wereldwijd populair. Het is namelijk met recht één van de belangrijkste musea voor moderne kunst ter wereld te noemen. Het Tate Modern Museum is daarnaast ook nog eens het nationale museum van Engeland voor internationale moderne kunst. Dit museum is dan ook zeker de moeite waard om te bezoeken gedurende je tijd in Londen. Wil jij een bezoek brengen aan het Tate Modern Museum in Londen? In dit artikel lees je er alles over.

Over Tate Modern Londen

Het Tate Modern Londen is gevestigd in een schitterend gebouw. Dit gebouw is vroeger een elektriciteitscentrale geweest. Het heette destijds Bankside Power Station. Tegenwoordig wordt het gebouw door ontzettend veel bezoekers bezocht vanwege de moderne kunst die je hier kunt vinden. Giles Gilbert Scott is verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw. Het gebouw is uiteindelijk niet in één keer gebouwd, maar in twee delen. Het is gebouwd tussen 1947 en 1963  en was 99 meter hoog. Bankside Power Station is uiteindelijk in 1981 gesloten. In de periode hierna is alles verbouwd tot museum. Deze verbouwing werd gedaan onder verantwoordelijk van architecten Herzog & de Meuron. Een deel van het gebouw werd destijds nog gebruikt door de energieleverancier. In 2006 kwam hier verandering in. Ook dit deel kwam in handen van het museum waardoor er een extra gedeelte gebouwd kon worden.

Tate Modern Londen: een schitterende collectie

Tate Modern in Londen beschikt over een spectaculaire collectie waar kunstkenners elke keer weer van onder de indruk zijn. Er zijn maar liefst 5 verdiepingen in dit museum die je kunt ontdekken. Overal waar je hier kijkt, kun je hele bijzondere kunstwerken bewonderen. Het museum heeft een vaste collectie die je kunt zien op de 3de en 5de verdieping. Op de overige verdiepingen kun je tentoonstellingen vinden die kunnen wisselen. Je kunt hier het werk bewonderen van grote kunstenaars zoals Pablo Picasso, Andy Warhol en Claude Monet. Alle moderne kunststromingen worden in het museum laten zien. De tentoonstellingen die te maken hebben met de kunststromingen surrealisme, minimal art en futurisme zijn zeker de moeite waard om te bekijken.

Tate Modern Londen: Turbine Hall met internationale kunst

De Turbine Hall in het Tate Modern museum is het zeker waard om even apart te benoemen. De ruimte maakt de Turbine Hall al erg bijzonder. De ruimte is namelijk ontzettend hoog. Hier kun je vooral het werk zien van internationale kunstenaars. Deze tentoonstelling wisselt dan ook regelmatig. Elk jaar kun je hier andere kunstwerken bewonderen van kunstenaars over de hele wereld.

Tate Modern Londen: Switch House met hedendaagse kunst

Het nieuwe Switch house is in 2016 geopend voor het publiek, dit gebouw wordt ook wel het Blavatnik Building genoemd. Ook dit nieuwe gebouw is ontworpen door de architecten Herzog & de Meuron. In dit gedeelte van het museum kun je vooral hedendaagse kunst bekijken. Dankzij dit nieuwe gebouw is het museum met meer dan de helft gegroeid. Dit is voor de bezoekers alleen maar goed, er valt alleen maar meer kunst te bewonderen in het museum. Het is zeker een aanrader om eens naar de bovenste verdieping te gaan van dit gebouw, het uitzicht vanaf dat punt is namelijk adembenemend. Je kunt hier ook het restaurant vinden waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Tate Modern Londen: onderdeel Tate Gallery

Wat veel mensen niet weten, is dat Tate Modern in Londen, onderdeel is van Tate Gallery. Tate Gallery bestaat uit vier musea die je allemaal kunt vinden in Engeland.

  • Tate Modern
  • Tate Britain
  • Tate Liverpool
  • Tate St Ives

Elk jaar houdt Tate Gallery zich bezig met een geweldige kunstwedstrijd. Zij verlenen jaarlijks de Turner Prize. De Turner Prize is bedoeld voor Britse kunstenaars die de leeftijd van 50 nog niet hebben bereikt. Kunstenaars wachten elk jaar weer met smart op het moment dat deze bijzondere prijs wordt uitgereikt.

Tate Modern Londen: een informatieve rondleiding

Als je een bezoek brengt aan Tate Modern Londen, dan komt er ontzettend veel informatie en kunst op je af. Een rondleiding van een ervaring gids is daarom zeker een aanrader. Deze rondleidingen zijn altijd gratis en worden elke dag georganiseerd door het museum. Een rondleiding door het museum zal vaak circa 45 minuten duren. De rondleiding laat je vooral in korte tijd de hoogtepunten van het museum zien.

Tate Modern Londen: gratis te bezoeken

Als je een bezoek brengt aan Tate Modern in Londen, dan is het handig om op de hoogte te zijn van enkele praktische zaken. Als je een bezoek wilt brengen aan het Tate Modern museum in Londen, dan hoef je hier geen ticket voor te kopen. De entree is namelijk gratis. Alle nationale musea in Londen zijn namelijk kosteloos te bezoeken. De kans bestaat dat je voor enkele bijzondere tijdelijke tentoonstellingen wel een ticket moet kopen. Deze tijdelijke tentoonstellingen zijn voor kinderen onder de 12 jaar altijd gratis te bezoeken.Het is daarnaast goed om te weten dat je vooraf door een veiligheidscontrole moet. Er worden namelijk speciale regels gehanteerd met betrekking tot de bagage die je mee naar binnen mag nemen. Ook is het niet toegestaan om eten en drinken mee te nemen in het museum. Hieronder lees je enkele regels

  • Er mogen geen koffers mee naar binnen
  • Er mogen geen trolleys mee naar binnen
  • Handtassen die groter zijn dan 55 x 40 x 20 cm mogen niet mee naar binnen

Tate Modern Londen: bereikbaarheid en openingstijden

Het museum kun je gemakkelijk bereiken met het openbaar vervoer. Je kunt Tate Modern namelijk vinden in het centrum van Londen. Als je met de metro komt, dan kun je het beste uitstappen bij metrostation Southwark. Deze kun je vinden op de Jubilee Line. Je hoeft daarna maar een klein stukje te lopen naar het museum. Als je met de bus wilt komen, is dit ook mogelijk. Het is dan aan te raden om te kiezen voor lijn 45, 63 en 100. Stap vervolgens uit bij halte Blackfriars Bridge Road. Je kunt elke dag een bezoek brengen aan het Tate Modern Museum. Van zondag tot en met donderdag kun je het museum bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur. Vrijdag en zaterdag is het museum langer geopend, je kunt hier dan terecht van 10.00 tot 22.00 uur.

In dit artikel heb je meer gelezen over Tate Modern in Londen. Wil je meer interessante musea in Londen bezoeken? Bekijk dan de Top 20 interessante musea in Londen om de rest van je reis in te plannen. Het Cartoon Museum en The Clink zijn grote aanraders.

Plaats een reactie