musea londen

Deze 20 interessante musea in Londen mag je niet missen

In de hoofdstad van het Verenigde Koninkrijk valt er op cultureel gebied ontzettend veel te ontdekken. Je kunt er veel verschillende musea vinden die zeker een bezoekje waard zijn. Londen heeft alles in huis, of je nu interesse hebt in kunst, de geschiedenis van Londen of graag eens wassen beelden wilt zien van beroemdheden. Als je voor het eerst in Londen bent, dan bestaat de kans dat het aantal musea overweldigend is. In dit artikel lees je de top 20 musea in Londen die je absoluut niet mag missen in Londen. Zo kun jij de musea die passen bij jouw interesses inplannen voor je reis zodat je een geweldige ervaring kunt beleven.

1. National Gallery: meer dan 2.300 kunstwerken

Als je op zoek bent naar pracht en praal in Londen, dan hoef je niet meer verder te zoeken. Het National Gallery kun je vinden aan de Trafalgar Square en is zeer interessant om te bezoeken. In dit museum kun je meer dan 2.300 kunstwerken bewonderen. Hier zitten ook hele grote namen tussen zoals Vincent van Gogh. Dit museum is extra interessant voor bezoekers omdat je het gratis kunt bezoeken. Het museum is elke dag te bezoeken.

2. Victoria and Albert Museum: design en kunst

Het Victoria and Albert Museum richt zich helemaal op design en kunst. De kunstwerken die je hier tegenkomt trekken veel aandacht. Als bezoeker krijg je veel mee over de gedachten van de kunstenaars tijdens het maken van een kunstwerk. In dit museum zal je op educatief en creatief vlak enorm worden uitgedaagd.

3. Madame Tussauds: bekijk beroemdheden

Elke dag komen er weer duizenden bezoekers naar Madame Tussauds om de wassen beelden van beroemdheden te bekijken. Zorg er wel voor dat je hier op tijd tickets voor in huis haalt, vooral tijdens het hoogseizoen kan het hier namelijk enorm druk worden. Veel mensen staan op deze manier uren in de rij om een glimp op te vangen van de acteurs, sporters, zangers en andere beroemdheden die je hier kunt vinden.

4. The British Museum: de geschiedenis van het Verenigde Koninkrijk

The British Museum bestaat al vanaf 1753. Het is destijds opgezet om geïnteresseerden te informeren over de rijke geschiedenis van het Verenigde Koninkrijk. De kunstwerken die je hier kunt vinden waren van de dokter Hans Sloane. Zijn rijke patiënten gaven hem zo nu en dan bijzondere stukken. Deze stukken begon hij te sparen. Toen hij overleed had hij maar liefst 71.000 objecten in handen. Deze objecten kun je allemaal bewonderen in het museum.

5. Design Museum: alles over design

Als je geïnteresseerd bent in design, is het Design Museum een grote aanrader. Veel bezoekers komen hier om zich te verdiepen in bijzondere vormgeving, inspiratie op te doen of om meer te leren over mode en architectuur. Dit museum is een echte aanrader omdat je hier zelfs de mogelijkheid hebt om leuke workshops te volgen.

6. Imperial War Museum: een populair oorlogsmuseum

Het bekende oorlogsmuseum Imperial War Museum trekt jaarlijks weer duizenden bezoekers. Je kunt het museum vinden in een instituut dat vroeger werd gebruikt als psychitrisch instelling. In dit museum kun je van alles leren en zien over de geschiedenis vanaf de Eerste Wereldoorlog. Dit kan voor sommige mensen best heftig zijn. Het is daarom ook niet aan te raden om dit museum te bezoeken met kleine kinderen. Je kunt in dit museum van alles bekijken, denk hierbij aan kleding, wapens, schilderijen, voertuigen en ontzettend veel beeldmateriaal.

7. Science Museum: wetenschap onder de aandacht

In het Science Museum worden diverse aspecten uit de wetenschap behandeld. Dit gebeurd op een hele interessante manier. In het museum kun je verschillende afdelingen vinden. In totaal zijn er maar liefst 40 zalen die je kunt bezoeken. In het Science Museum leer je van alles over biologie, ruimte, energie, milieu en transport. Dit museum is leuk om te bezoeken voor groot en klein.

8. Charles Dickens Museum: wereldberoemde schrijver

De wereldberoemde schrijver Charles Dickens heeft een eigen museum. Hij is de schrijver van wereldberoemde verhalen als A Christmas Carol en Oliver Twist. Een oude woning is omgetoverd tot het geweldige Charles Dickens Museum waar je van alles kunt zien en leren over deze schrijver. In deze woning heeft de wereldberoemde schrijver nog een aantal jaren met zijn vrouw gewoond. In dit museum kun je, verspreid over vier verdiepingen, veel verhalen lezen, enkele van zijn bezittingen bekijken en schilderijen bewonderen.

9. Guildhall Art Gallery: onder andere prachtige Victoriaanse schilderijen

Vanaf 1999 kun je genieten van het Guildhall Art Gallery in Londen. Hiervoor bestond er een andere vestiging, maar deze was helaas verwoest door een brand. Tegenwoordig die je hier mooie stukken bewonderen die bijzondere en belangrijke gebeurtenissen in Londen laten zien. Het is een museum waar jij je zonder moeite enkele uren kunt vermaken. In de kelder kun je een Romeins amfitheater vinden die zeker de moeite waard is.

10. The Clink: een mysterieuze oude gevangenis

The Clink is waarschijnlijk de oudste gevangenis die je kunt vinden in Engeland. Vanaf 1144 werd The Clink al gebruikt als gevangenis. De gevangenis is tegenwoordig erg bekend en berucht. Je krijgt in dit museum een goed beeld van hoe het er vroeger aan toe ging. Je kunt hier onder andere veel martelwerktuigen vinden. Om deze reden is het ook niet aan te bevelen om kinderen mee te nemen naar de Click.

11. Cartoon Museum: alles over stripverhalen en stripfiguren

Als je een liefhebber bent van stripverhalen en stripfiguren, dan is het Cartoon Museum helemaal geschikt voor jou. In dit museum kun je veel Engelse klassiekers vinden, maar alle karikaturen zullen hier aan bod komen. Dit museum is geschikt voor groot en klein. In de praktijk komen hier echter toch veel meer volwassenen dan kinderen.

12. Tate Modern: moderne kunst

Ter wereld is Tate Modern één van de populairste musea op het gebied van moderne kunst. Veel bezoekers staan vaak al versteld bij binnenkomst van het gebouw. Het gebouw ziet er namelijk al uit als één groot kunstwerk. De collectie die ze hebben is erg breed en interessant. Er is een vaste collectie, maar vaak worden er ook tijdelijke exposities gehouden van beroemdheden uit de moderne kunst. Tate Modern is extra interessant voor bezoekers omdat je het gratis kunt bezoeken. Het museum is in ieder geval de moeite waard om eens te bekijken.

13. Museum of Childhood: kinderen staan centraal

In het Museum of Childhood draait alles om kinderen. Dagelijks worden er de leukste evenementen en activiteiten georganiseerd waar kinderen aan kunnen deelnemen. In dit museum kun je speelgoed bekijken van het jaar 1600 tot en met heden. Dit is natuurlijk voor kinderen én de ouders ontzettend leuk om te zien. Bekijk hier hele oude poppen en zelfs oude kledingstukken. Wist je dat ook jongens rond 1550 jurken droegen? In dit museum leer je er alles over.

14. Natural History Museum: alles over onze planeet

In Londen kun je het schitterende Natural History Museum vinden. Je ziet en leert hier alles over onze planeet. Ze besteden veel aandacht aan de flora en fauna. Daarnaast leer je hier ook meer over de geschiedenis en toekomst van onze planeet. Dit is het grootste natuurhistorische museum dat je in het Verenigde Koninkrijk kunt vinden. Dit museum is leuk voor groot en klein.

15. National Maritiem Museum: scheepvaart staat centraal

Het Nationaal Maritiem Museum is één van de grootste musea die je ter wereld kunt vinden op dit gebied. Bewonder in dit museum maar liefst meer dan twee miljoen voorwerpen. Je kunt hier onder andere kaarten, scheepsmodellen, schilderijen en boeken vinden. Je kunt het museum vanaf 1937 vinden in Greenwich.

16. Jewish Museum Londen: het Joodse leven in Londen

Het Jewish Museum is vanaf 2010 te bezoeken door het publiek. In dit museum leer je alles over het Joodse leven in Londen. Je kunt er kunstwerken bekijken, vaak gaat het dan om internationale Joodse kunst. Dit museum is geopend dankzij donaties en fondsenwerving en is zeker de moeite waard.

17. National Portrait Gallery: gewijd aan portretten

Het National Portrait Gallery is opgericht door Philip Henry Stanhope, Thomas Carlyle en Thomas Babington Macaulay. Binnen de kunst kom je, vroeger en nu, veel portretten tegen. Het is dan ook zeker niet gek dat er een compleet museum is gewijd aan portretten. In dit museum zie je veel portretten van mensen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Engeland.

18. Wallace collection: schitterende historische stukken

Aan de Manchester Square kun je het prachtige Wallace Collection vinden. Dit museum kun je vinden in een herenhuis, ook wel Hertford House genoemd. Er zijn ook veel kunstwerken te bekijken van grote kunstenaars. Denk hierbij aan beroemdheden zoals Titaan en Rembrandt. Als je een liefhebber bent van sculpturen, dan zal jij je hier niet vervelen. Er zijn hier namelijk meer dan 500 sculpturen te bewonderen.

19. Saatchi Gallery: onbekende kunstenaars

Als je een liefhebber bent van kunst, dan sta je open voor diverse kunstvormen en kunstenaars. Dit is de juiste plek om inspiratie op te doen. Wij kennen namelijk veel werk van de bekende kunstenaars, maar hoe zit het met kunstwerken van onbekende of jonge kunstenaars? Het Saatchi Gallery geeft ook deze mensen een podium. Jaarlijks komen er weer duizenden bezoekers om kunstwerken van deze onbekende kunstenaars te bekijken. In het hele gebouw kun je tentoonstellingen vinden met hedendaagse kunst.

20. Sir John Soane’s Museum: de beroemde architect

De beroemde architect Sir John Soane staat centraal in het Sir John Soane’s Museum. Dit museum laat veel zien over zijn werken en verzamelingen. Je kunt het museum vinden in zijn eigen woonhuis. Het was zijn wens om deze open te stellen voor studenten. Aan de inrichting mocht er nadrukkelijk niks veranderd worden. Je kunt in zijn woonhuis van alles vinden. Denk hierbij aan tekeningen, ornamenten, plafonds die zijn gedecoreerd en veel andere kunstwerken.

In dit artikel heb je meer gelezen over de interessantste musea in Londen. Daarnaast valt er nog genoeg te beleven en te zien in Londen. Bekijk de Top 14 bezienswaardigheden in Londen om je reis in te plannen.

Plaats een reactie