montserrat barcelona

Montserrat in Barcelona: klooster, Zwarte Madonna & een schitterend uitzicht

Montserrat is een prachtige rotsformatie die je kunt vinden in Barcelona. Rondom Montserrat hangt een spirituele sfeer die jaarlijks ontzettend veel pelgrims, wandelaars en andere toeristen aantrekt. Je kunt Montserrat op ongeveer 50 kilometer afstand vinden van de stad Barcelona. Je kunt de schitterende gebergte van een afstand al zien liggen. Wil jij een bezoek brengen aan Montserrat in Barcelona? In dit artikel lees je er alles over.

Montserrat in Barcelona

Montserrat is een schitterend stukje natuur in de buurt van Barcelona. Jaarlijks komen er ontzettend veel bezoekers een kijkje nemen. Als je met het openbaar vervoer naar deze locatie reist, dan zal je dit circa twee uur kosten. Je kunt op Montserrat van alles zien en beleven. Hieronder lees je meer over enkele hoogtepunten van deze gebergte:

 • Kunstliefhebbers kunnen zich goed vermaken in het Museum van Montserrat
 • Het klooster van Montserrat bezoeken
 • Je kunt de Zwarte Madonna bewonderen
 • Fanatieke wandelaars vanuit de hele wereld komen graag naar Montserrat voor een stevige wandeling. Ook voor beginners zijn er voldoende wandelmogelijkheden.
 • Het klooster heeft een jongenskoor die schitterend kan zingen. Hier kun je een optreden bekijken

Montserrat Barcelona: Het klooster

Montserrat in Barcelona is wereldwijd een populaire pelgrimsoord. De Zwarte Madonna is vaak de grootste reden dat gelovigen hier graag naartoe willen. Het heilige beeld is in 880 gevonden in een donkere grot. Deze plek is ontdekt omdat een groep herders door een fel licht naar deze plek zijn gekomen. Dit is meerdere keren gebeurd totdat er uiteindelijk een prachtige schilderij is verschenen van de Heilige Maagd. De bisscoppen waren zo onder de indruk, dat ze het schilderij wilden verplaatsen naar de stad. Dit bleek echter geen gemakkelijke taak, het schilderij was heel erg zwaar. Dit was voor de gelovigen een hele belangrijke teken. Dit liet namelijk zien dat het schilderij niet verplaatst wilde worden. In plaats van het schilderij te verplaatsen, werd er dus voor gekozen om een kapel te bouwen om het schilderij heen. Elk jaar komen er ontzettend veel katholieke pelgrims naar Santa Cova, de heilige grot, en de kapel om te bidden. Het beeld La Moreneta, ook wel de Zwarte Madonna genoemd, is een beeld dat komt uit de 12de eeuw. Het beeld is grotendeels van goud gemaakt. Volgens het verhaal heeft de Zwarte Madonna eigenlijk geen donkere huidskleur. Het donkere gezicht zou zijn ontstaan door de rook van de kaarsen die je in het klooster kon vinden. Als je in het klooster bent, is het zeker een aanrader om eens te luisteren naar het koor l’Escolanía. Dit is één van de oudste koren die je in Europa kunt vinden. Het bestaat uit 30 jongens die in het klooster leven en hier ook onderwijs krijgen.

Montserrat Barcelona: het museum van Montserrat

Als je een echte liefhebber bent van geschiedenis en kunst, dan is het museum van Montserrat een grote aanrader. Dit museum is aan het begin van de 20ste eeuw officieel geopend voor het publiek. In totaal zijn er circa 1.300 stukken te bewonderen. Je kunt hier van alles bekijken:

 • Schilderijen uit de Renaissance
 • Schilderijen uit de barok tijd
 • Je kunt hier kunst vinden van grote kunstenaars zoals Picasso en Salvador Dali
 • Etnologische stukken
 • Archeologische vondsten
 • Zoölogische stukken
 • Er is in het museum een mummie aanwezig uit het Oude Egypte

Ticket Montserrat Barcelona

Als je een bezoek wilt brengen aan de gebergte Montserrat, dan is het handig om hier een ticket voor te kopen. Als je een ticket koopt, dan zit hier meestal ook al een georganiseerde rondleiding bij in, een touringbus die je er naar toe brengt en een ticket voor de trein die je de berg opbrengt. Een ticket kopen is dan ook zeker de moeite waard. Als er tijdens je bezoek ook een repetitie is van het jongenskoor in het klooster van de berg, dan mag je deze met een geldige ticket ook gratis bijwonen. Als je Montserrat op wilt, dan kun je dit doen met een treintje of de kabelbaan. Hier moet je tickets voor kopen, bij de meeste georganiseerde bustours zitten deze tickets al inbegrepen.

Montserrat Barcelona bezoeken: handige tips

Er zijn enkele handige tips die goed zijn om te weten. Hieronder lees je er meer over:

 • Het klooster is dagelijks te bezoeken van 7.30 tot 20.00 uur. Het klooster is kosteloos te bezoeken.
 • In het klooster mag je foto’s nemen, maar de flits mag niet gebruikt worden. Let hier daarom ook goed op.
 • In het klooster is het wel de bedoeling dat je respectvolle kleding draagt en je stem niet verheft.
 • Het museum is dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 18.45 uur. In de winterperiode gelden er andere openingstijden, het museum is dan vaak geopend tot 17.45 uur.
 • Met het openbaar vervoer kun je Montserrat gemakkelijk bereiken. Je kunt met de bus of trein komen. Een andere grote aanrader is deel te nemen aan een georganiseerde bustour. Als je deelneemt aan een georganiseerde bustour, dan wordt alles voor je bezoek aan Montserrat voor je geregeld. Denk hierbij aan het vervoer, de rondleiding en de bezienswaardigheden in het gebied.
 • Het is goed om te weten dat je op de berg te maken hebt met lagere temperaturen. Als de temperatuur in Barcelona aangenaam is, is de kans erg groot dat het op Montserrat wat kouder is. Zorg er daarom voor dat je een vest of jasje bij je hebt.

Montserrat Barcelona: eten en drinken

Als je een bezoek brengt aan Montserrat, dan zal dit wel een dag gaan duren. Als je boven op de berg bent, dan is het fijn om te weten dat er een restaurant aanwezig is waar je terecht kunt voor een heerlijke lunch. Wil je liever niet lang lunchen, maar gewoon snel wat kopen om te eten tussendoor? Dan is er boven op de berg ook een supermarkt waar je snacks en drinken kunt kopen. Hier kun je ook terecht voor leuke souvenirtjes.

In dit artikel heb je meer gelezen over Montserrat in Barcelona. Wil je meer interessante bezienswaardigheden in Barcelona bezoeken? Denk hierbij aan CaixoForum, Port Aventura World en Placa de Catalunya. Bekijk dan de Top 18 bezienswaardigheden in Barcelona om de rest van je reis in te plannen.

Plaats een reactie