santa maria in trastevere

Basiliek Santa Maria in Rome bezoeken? Alles wat je moet weten

In de twaalfde eeuw werd Basilica di Santa Maria in Trastevere gebouwd. Deze kerk is ontzettend populair omdat het bovenop de fundamenten van de eerste christelijke kerk van Rome is gebouwd. Bezoekers in deze kerk kijken hun ogen uit. Je kunt in deze kerk namelijk schitterende gouden details, mozaïek en bijzondere voorwerpen bewonderen. In dit artikel kun je alles lezen over de Santa Maria in Trastevere.

Santa Maria in Trastevere

Je kunt de Santa Maria kerk in Tastevere vinden. Deze oude Mariakerk kun je in Rome vinden en vormt samen met een pleintje het centrum van Trastevere. Volgens verhalen is dit ook de oudste kerk die je in Rome kunt vinden. In het jaar 30 na Christus gebeurde er op deze plek iets bijzonders. Op de plek waar je tegenwoordig het altaar van de kerk kunt bewonderen, ontstond er een bron waar olie uit stroomde. De joodse bewoners van de wijk Trastevere waren vol bewondering en geloofden er heilig in dat dit de aankondiging van de Gezalfde was, de Messias. Gedurende de derde eeuw kon je op de plek van deze kerk een huiskerk vinden. Paus Julius liet tijdens de vierde eeuw op deze plek een enorme basiliek bouwen voor het volk. Hierna is er in de 12de eeuw ook nog een verbouwing geweest. Deze verbouwing was onder begeleiding van paus Innocentius II.

Wat kun je bewonderen in Basilica di Santa Maria?

Als je een bezoek brengt aan Basilica di Santa Maria in Trastevere, dan mag je veel pracht en praal verwachten. In de kerk kun je de mooiste mozaïeken en sierlijke details vinden van goud. De mozaïeken die je hier kunt vinden in de apsis, komen uit de 12de eeuw. Pietro Cavallini hield zich gedurende de dertiende eeuw bezig met de schitterende mozaïeken die je kunt vinden onderin de apsis en op de triomfboog. Je kunt hier verschillende afbeeldingen van Maria in ontdekken. Je kunt er afbeeldingen vinden van Maria die geboren werd, Maria die de belangrijke boodschap kreeg en vervolgens ook de geboorte van Jezus Christus. Als je goed kijkt, dan zie je ook meer over de Aanbidding der Wijzen, Jezus die een opdracht had in de tempel en tot slot de dood van Maria. Deze schitterende afbeeldingen zijn zeker de moeite waard om eens met eigen ogen te bewonderen.

Een kerk met een prachtige middeleeuwse karakter

Basilica di Santa Maria in Trastevere heeft ondanks alle verbouwingen toch haar prachtige middeleeuwse karakter niet kwijt geraakt. Er werden vooral verbouwingen gedaan om er een barok stijl aan te geven. Deze schitterende basiliek heeft de zuilen van een heel oud gebouw. Volgens de verhalen die rondgaan, komen betreffende zuilen van de Thermen van Caracalla. De kerk trekt jaarlijks een enorm aantal mensen die benieuwd zijn naar deze schitterende kerk.

Ontdek Rome: nog veel andere bezienswaardigheden

Als je het Basilica di Santa Maria in Trastevere hebt bezocht in Rome, dan ben je nog lang niet klaar. In deze stad kun je namelijk ontzettend veel bezienswaardigheden vinden die de moeite waard zijn. Bekijk de Top 17 bezienswaardigheden in Rome om te bekijken hoe jij je stedentrip verder kunt invullen. Breng een bezoek aan Villa Borghese of de Sixtijnse Kapel. Rome is geschikt voor iedereen, of je nu een liefhebber bent van kunst, historie of cultuur, in deze stad kun je alles vinden. Bekijk de bezienswaardigheden en plan een onvergetelijke reis naar Rome.

Plaats een reactie