british museum londen

Het British Museum in Londen bezoeken

Aan Great Russell Street in Londen kun je het British Museum vinden. Het British Museum is het nationale museum van Engeland. De kunstvoorwerpen die je in dit museum kunt vinden zijn erg bijzonder en uniek in de wereld. De collectie van dit museum hoort bij de grootste collecties die je wereldwijd kunt vinden. Elk jaar zijn er weer meer dan 6 miljoen mensen die benieuwd zijn naar dit museum en een kijkje komen nemen. Wil jij ook de kunstvoorwerpen uit het British Museum bewonderen? In dit artikel lees je er alles over.

British Museum Londen: wat kun je hier bewonderen?

Het British Museum in Londen heeft één van de grootste collecties die je wereldwijd kunt vinden. De kunstvoorwerpen die je hier kunt bewonderen zijn uniek en erg bijzonder. De kunstvoorwerpen die je in dit museum kunt vinden, komen uit oude en hedendaagse beschavingen. Sommige kunstvoorwerpen gaan meer dan een miljoen jaar terug in de tijd. Om deze reden is het British Museum erg populair en komen bezoekers hier graag.  In het midden van het British Museum kun je een enorm plein vinden. Deze plein wordt ook wel de Queen Elizabeth II Great Court genoemd. Deze heeft in 2000 een nieuwe overkapping gekregen. Het advies is om niet te lang naar deze nieuwe overkapping te staren. Je kunt er namelijk behoorlijk duizelig van worden. Het plein voorzien van een bibliotheek die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Hier kom je namelijk veel bijzondere boeken tegen. Verder is het British Museum voorzien van alle gemakken. Je hebt hier openbare toiletten en een café waar je tussendoor terecht kunt voor een hapje en drankje. Er is ook een museumwinkel waar je leuke items kunt kopen.

Geschiedenis van British Museum Londen

Sir Hans Sloane heeft ervoor gezorgd dat het British Museum is ontstaan. Dit heeft hij gedaan door een enorm verzameling aan boeken en kunstwerken na te laten aan de Britse regering. Het parlement heeft in 1753 besloten om deze verzameling voor de natie te bewaren. Op dat moment bekrachtigde het parlement de British Museum Act. Vervolgens werd er een loterij georganiseerd om geld in te zamelen voor het museum. Er werden beheerders benoemd en de gehele verzameling werd ondergebracht in Montagu House. Dit gebouw was bezit van de regering. In de loop van de jaren werd de collectie alleen maar groter. Dit gebeurde voornamelijk door gulle schenkingen. Montagu House werd veel te klein. Om deze reden ging Sir Robert Smirke aan de slag met het ontwerp voor een nieuw gebouw. In 1823 heeft hij het schitterende neoclassicistische museumgebouw ontworpen. Zijn broer heeft in 1854 de Reading Room van de bibliotheek gebouwd. De koepel die je hier kunt vinden is één van de grootste die je ter wereld kunt vinden. De bibliotheek hoort inmiddels niet meer bij het British Museum, maar de Reading Room kun je hier nog wel altijd vinden.

British Museum Londen: de collectie

In het British Museum kun je tegenwoordig meer dan 13 miljoen objecten bewonderen. Dit zijn allemaal verschillende soorten kunstvoorwerpen. Denk hierbij aan boeken, vazen, tekeningen, beeldhouwwerk, sieraden en munten. Je kunt hier zelfs veel voorwerpen vinden uit de brons- en steentijd. Ook zijn hier objecten uit de Middeleeuwen te zien. Ben je een liefhebber van postzegels? In dit museum ku je de grootste postzegelverzameling ter wereld vinden. Het museum heeft een efficiënte onderverdeling. Het is namelijk verdeeld met kunst uit verschillende landen en werelddelen. Je hebt bijvoorbeeld kunst uit Europa en uit de prehistorie. Ook kun je in het museum kunst bewonderen uit Egypte, Soedan, Australië, Amerika en Afrika.

Hoogtepunten uit de collectie British Museum

In het museum kun je veel werken vinden die wereldberoemd zijn. Veel toeristen komen hier dan ook graag om een glimp op te vangen van deze bekende werken. Maar wat zijn nu de absolute hoogtepunten uit de collectie van het British Museum? Hieronder kun je een greep vinden uit de hoogtepunten van de collectie.

  • Je kunt in het museum de Steen van Rosetta bewonderen
  • Je kunt in het museum werken van Aurel Steun en Albrecht Durer vinden
  • Items uit het Mausoleum van Halikarnassos
  • In het museum kun je Egyptische mummies vinden
  • De doodskisten van Henoetmehit. De doodskisten zijn verguld.
  • Je kunt er veel wandreliëfs vinden. Deze wandreliëfs komen uit paleizen in oa Kalhu en Ninive
  • Londow Man uit de ijzertijd
  • Warren Cup is een zilveren drinkbeker met afbeeldingen
  • Verzameling marmeren sculpturen van het Parthenon, Elgin Marbles

British Museum Londen: praktische zaken

Als je een bezoek wilt brengen aan het British Museum, dan is het goed om te weten dat het museum gratis te betreden is. Dit betekent dus dat je geen ticket hoeft te kopen. Als er echter speciale tentoonstellingen plaatsvinden in het museum, bestaat de kans dat je hiervoor wel een ticket moet kopen. Dit kan per bezoekdatum verschillen.

In dit artikel heb je meer gelezen over The British Museum in Londen. Wil je meer interessante musea in Londen bezoeken? Bekijk dan de Top 20 interessante musea in Londen om de rest van je reis in te plannen. Het Wallace Collection en Madame Tussauds zijn grote aanraders.

Plaats een reactie