san clemente rome

Basiliek van San Clemente in Rome bezoeken

Als je op zoek bent naar een bijzondere kerk in Rome, dan is San Clemente in Rome zeker een grote aanrader. De basiliek is gewijd aan Paus Clemens I en trekt elk jaar weer ontzettend veel bezoekers die hier graag een kijkje komen nemen. San Clemente bestaat niet uit één kerk. Eigenlijk gaat het om een complex van schitterende gebouwen die je om de kerk kunt vinden uit de 12de eeuw. Het bijzondere aan de kerk is dat deze bovenop een andere kerk en oude Romeinse huizen is gebouwd. San Clemente is interessant voor groot en klein. Onder de grond, heel diep, valt er namelijk ontzettend veel te ontdekken. Loop door een oud straatje en bekijk resten van een bijzondere schuilkerk. Deze schuilkerk was geheim omdat je destijds geen christen mocht zijn. Wil jij graag een bezoek brengen aan San Clemente in Rome? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

San Clemente Rome

De San Clemente in Rome is een hele oude kerk. Het behoort zelfs tot één van de oudste kerken die je in Rome kunt vinden. San Clemente is extra bijzonder, omdat de kerk op oude gebouwen is gebouwd. Deze gebouwen die je kunt vinden onder de grond zijn nog ouder. De oude woonhuizen die zijn gevonden zitten maar liefst twintig meter diep. Deze woningen komen uit de Romeinse Republiek en zijn destijds verwoest door een grote brand. Keizer Nero was destijds aan de macht. Toen Rome weer werd opgebouwd, was er een sterke fundering nodig. De oude huizen zijn om deze reden als fundering gebruikt voor de nieuwe gebouwen.

San Clemente Basiliek: wat kun je verwachten?

Als je San Clemente een bezoek gaat brengen, dan mag je veel schitterende gebouwen verwachten. Allereerst kun je onder de grond, op een diepte van ongeveer 7 meter diep, een schuilkerk vinden. Deze schuilkerk heeft de vorm van een grote woonhuis. De schuilkerk komt nog uit de tijd dat er geen sprake was van vrijheid van godsdienst. De vrijheid van godsdienst werd namelijk pas 313 na Christus ingevoerd. Mensen die christelijk waren, moesten voor die tijd nog in het geheim samenkomen. De schuilkerk was van Titus Flavius Clemens. Deze Romein was één van de eerste Romeinen van hoge status die koos voor het christendom. Daarnaast zijn er op deze locatie ook resten gevonden van de Mithrastempel. In deze schitterende tempel stond de Perzische zonnegod centraal. De initiatie rituelen werden in deze kerk uitgevoerd. Toen de Romeinen bijna allemaal bekeerden tot het christendom, werd de tempel niet meer in gebruik genomen.

San Clemente Basiliek: een rijke geschiedenis

Toen het christendom het officiële geloof werd van Rome, werd er boven de oude schuilkerk van Clemens een nieuwe kerk gebouwd. Dit gebeurde gedurende de 4de eeuw na Christus. De Heilige Clemens stond in deze kerk centraal. Dit was ook de derde opvolger van Petrus als Paus. De periode hierna waren er ontzettend veel beeldhouwers en schilders geïnteresseerd in de basiliek. Zij gingen aan de slag in de basiliek. Als je een liefhebber bent van kunst, dan is het zeker een aanrader om een bezoek te brengen aan deze schitterende kerk in Rome. De San Clemente Basiliek is namelijk prachtig gedecoreerd door beroemde kunstenaars. Je kunt hier prachtige beelden vinden, maar ook mooie schilderijen. Deze kerk in Rome staat bekend als één van de mooist versierde kerken die je in het hele land kunt vinden. Het is dus zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen.

San Clemente Rome: symbool Katholieke Kerk

De San Clemente in Rome die bovenop de schuilkerk werd gebouwd staat symbool voor de Katholieke Kerk. Het verhaal van de woning die uiteindelijk een geheime schuilkerk werd, is te vergelijken met de populariteit van het christendom gedurende deze tijd. Niemand mocht christelijk zijn en daarom kwamen de christenen in het geheim bijeen. Uiteindelijk heeft er een enorme ontwikkeling plaatsgevonden en is het christendom één van de grootste en populairste godsdiensten geworden die je in de wereld kunt vinden. Deze periode is te vergelijken met de kerk die er tegenwoordig staat. Het gebouw die er tegenwoordig staat is indrukwekkend, sterk en schitterend gedecoreerd.

San Clemente Rome: eerste basiliek verwoest, tweede basiliek gebouwd

Helaas werd de basiliek die bovenop de schuilkerk was gebouwd verwoest. Dit gebeurde door de Noormannen en vond plaats in 1084. Er werd een nieuwe kerk gebouwd. Paus Paschalis II gaf de opdracht om deze prachtige nieuwe kerk te laten bouwen. De kerk die er tegenwoordig staat wordt door veel mensen de ‘tweede kerk’ genoemd. Deze nieuwe kerk heeft nog steeds delen van de oude kerk. De kooromheining die je in de tweede kerk kunt bewonderen, is een onderdeel van de eerste oude kerk die nog wel gered kon worden. De oude kerk kun je verder niet meer bewonderen, omdat de tweede kerk een stevige basis moest hebben, werden veel ruimtes van de oude kerk volgestort. De afgelopen periode zijn er echter veel opgravingswerkzaamheden geweest die veel delen weer zichtbaar hebben gemaakt. Vanaf 1862 zijn er veel Romaanse fresco’s weer te zien. Sinds 1667 hoort er ook een klooster bij de kerk.

San Clemente Rome: praktische zaken

De San Clemente is maandag tot en met zaterdag geopend vanaf 9.00 uur tot en met 12.30 uur. Hierna is er een pauze die tot 15.00 uur duurt. De basiliek is op deze dagen geopend tot 18.00 uur. Op zondag en feestdagen is er sprake van gewijzigde openingstijden. San Clemente is dan te bezoeken van 12.15 uur tot en met 18.00 uur. Als je in deze kerk komt, dan moet je wel rekening houden met de kleding die je dan draagt. In de meeste kerken van Rome is het namelijk niet toegestaan om bepaalde kledingstukken te hebben. Knieen en schouders moeten bedekt zijn. Ook is het niet netjes om slippers te dragen. Probeer hier rekening mee te houden tijdens je bezoek aan kerken in Rome. San Clemente is namelijk niet de enige kerk die deze regels hanteert, deze kledingvoorschriften gelden bij elke kerk in Rome.

San Clemente Rome: ticket kopen

Als je een bezoek wilt brengen aan San Clemente in Rome, dan is het fijn om te weten dat de basiliek gratis te bezoeken is. Als je echter graag de onderste twee bouwlagen wilt bewonderen, dan zal je hier wel extra voor moeten betalen. Hier kun je meerdere bijzondere opgravingen zien. De kosten die je hiervoor moet betalen zijn circa 10 euro. Ben je 16 jaar of jonger? Dan hoef je niks te betalen om hier een kijkje te nemen.

Ontdek Rome: nog veel andere bezienswaardigheden

Als je San Clemente hebt bezocht in Rome, dan ben je nog lang niet klaar. In deze stad kun je namelijk ontzettend veel bezienswaardigheden vinden die de moeite waard zijn. Bekijk de Top 17 bezienswaardigheden in Rome om te bekijken hoe jij je stedentrip verder kunt invullen. Breng een bezoek aan Trinita dei Monti of de basiliek Santa Maria. Rome is geschikt voor iedereen, of je nu een liefhebber bent van kunst, historie of cultuur, in deze stad kun je alles vinden. Bekijk de bezienswaardigheden en plan een onvergetelijke reis naar Rome.

Plaats een reactie