victoria and albert museum londen

Victoria and Albert Museum in Londen bezoeken

Aan de Cromwell Gardens en de Exhibition Road in Londen kun je het schitterende Victoria and Albert Museum in Londen vinden. Het Victoria and Albert Museum in Londen staat ook wel bekend als het V&A museum in Londen. In dit museum kun je een enorme collectie toegepaste kunst bewonderen. Denk hierbij aan industriële vormgeving, voorwerpen en kleding. Dit museum heeft een professioneel team aangenomen van deskundigen die verantwoordelijk zijn voor de verzameling van het museum. Wil jij een bezoek brengen aan het Victoria and Albert Museum in Londen? In dit artikel lees je er alles over.

De geschiedenis van Victoria and Albert Museum

Elk jaar heeft het museum meer dan 3 miljoen bezoekers die een kijkje komen nemen. In 1852 werd het South Kensington Museum opgericht. Dit werd gedaan onder verantwoordelijkheid van het Britse Ministerie van Wetenschappen en Kunst. Henry Cole was de stichtende directeur. Hij begon met het verzamelen van interessante kunst. Door de jaren heen breidde de collectie alleen maar verder uit. Er werd ook kunst geschonken. De verzameling Sheepshanks (schilderkunst) en Bandinel (porselein en keramiek) is hier een voorbeeld van. Het Victoria and Albert Museum in Londen  was één van de eerste musea die in 1857 kon genieten van een restaurant. In dit tijd was dat nog niet vanzelfsprekend en werd dit gezien als een enorme innovatie. Vanaf 1899 kreeg het South Kensington Museum een andere naam. Het werd vernoemd naar Koningin Victoria en prins Albert. Vanaf dat moment werd het museum Victoria and Albert museum genoemd. In de loop van de jaren zijn er ontzettend veel directeuren geweest. Tristram Hunt is in 2017 als laatste benoemd tot directeur van het museum.

Victoria and Albert Museum in Londen: collectie en opdracht

Het Victoria and Albert Museum houdt zich voornamelijk bezig met wetenschappelijk onderzoek naar de collectie. Een andere taak waar ze mee bezig zijn is de conservering van de verzameling. Het museum beschikt over verschillende departementen. Allereerst is er een keramiek en glas afdeling. Hier kun je veel glas in lood, porselein en glaswaren bewonderen. Ten tweede heb je de meubelafdeling waar je vooral westerse meubels kunt bekijken. Bij de metaalwerk afdeling kun je ook voorwerpen van metaal zien en hier liggen ook veel sieraden. In het Victoria and Albert Museum kun je veel verschillende nationale verzamelingen vinden. Hier zitten veel bijzondere verzamelingen tussen. Denk hierbij aan een spectaculaire verzameling van behangpapier, stoffen, miniaturen en juwelen. In het museum kun je veel indrukwekkende galerieën bekijken die zeker de moeite waard zijn. Hieronder kun je enkele absolute hoogtepunten vinden:

  • Het museum bevat maar liefst 17.000 beeldhouwwerken
  • Het museum bevat maar liefst 750.000 boeken
  • Het museum bevat maar liefst 500.000 foto’s
  • Het museum bevat maar liefst 10.000 schilderijen en tekeningen
  • Het museum bevat maar liefst 45.000 metaal voorwerpen
  • Het museum bevat maar liefst 75.000 keramische voorwerpen

Victoria and Albert Museum in Londen: bezoeken

Als je een bezoek wilt brengen aan het Victoria and Albert Museum, dan zijn er enkele praktische zaken die handig zijn om te weten. Je hoeft in ieder geval niet op zoek te gaan naar een voordelige ticket, het museum is namelijk gratis te bezoeken. Het is aan te raden om hier met de metro naar toe te reizen. Het museum is namelijk ondergronds verbonden met een metrostation. Het metrostation South Kensington is ondergrond verbonden met het V&A museum. Heb je de kans om dit museum op een zondag te bezoeken? Dan is dat zeker een aanrader. Elke zondag organiseert het museum namelijk een gezellige brunch met jazzmuziek. Dit zal je bezoek natuurlijk extra leuk maken.

In dit artikel heb je meer gelezen over Victoria and Albert Museum in Londen. Wil je meer interessante musea in Londen bezoeken? Bekijk dan de Top 20 interessante musea in Londen om de rest van je reis in te plannen. Het National Galllery en Sir John Soane’s Museum zijn grote aanraders.

Plaats een reactie