feestdagen italie

Alles over de officiële feestdagen in Italië

Als je op reis gaat naar Rome, dan is het verstandig om van te voren even te bekijken welke officiële feestdagen in Italië worden gevierd. Het zou namelijk jammer zijn als jij je weekendje weg of stedentrip in Rome gepland hebt gedurende deze dagen. De meeste winkels zijn gedurende deze dagen gesloten en de inwoners van Italië zijn vrij. Aangezien jij gedurende je tijd in Rome meer wilt zien dan je hotelkamer, is het verstandig om te zorgen voor een goede voorbereiding. In dit artikel lees je alles over de officiële feestdagen in Italië.

Feestdagen Italië

Net als in alle andere landen, heeft ook Italië enkele officiële feestdagen. Hieronder kun je alle officiële feestdagen van Italië vinden. Ga je op reis naar Rome? Dan is het verstandig om deze lijst even na te lopen op je eigen reisperiode. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je precies wat je kunt verwachten.

Datum Feestdag Italië
1 januari Nieuwjaarsdag (Capodanno)
6 januari Driekoningen (Befana, Epifani)
Maart/april Pasen (Sant’Angelo / Pasquetta)
25 april Bevrijdingsdag (Giorno Della Liberazione)
1 mei Dag van de Arbeid (Festa del Lavoro)
2 juni Nationale Dag ( Festa della Repubblica)
15 augustus Maria Hemelvaart (Ferragosto)
1 november Allerheiligen (Ognissanti)
8 december Maria Onbevlekte Ontvangenis (Immacolata Concezione)
25 december Eerste Kerstdag (Natale)
26 december Tweede Kerstdag (Santo Stefano)

Italië en de feestdagen: hoe zit dat?

Het grootste gedeelte van de bewoners van Italië is Katholiek. Om deze reden kent Italië ook veel Katholieke feestdagen. Ze vieren bekende feestdagen zoals kerst en oud en nieuw, maar hebben ook een speciale dag waarop de patroonheilige wordt geëerd. Wat kun je verwachten op deze feestdagen? Als je in Rome bent gedurende deze dagen, is het goed om te weten dat gedurende bovenstaande feestdagen alles in Italië even stop wordt gezet. De instanties zoals banken, postkantoren en instellingen van de gemeente zijn dan in ieder geval gesloten. Ook de deuren van de meeste winkels in Italië blijven deze dagen gesloten. Als deze feestdagen op een donderdag vallen, dan zorgt Italië er vaak voor dat ook vrijdag iedereen thuis kan blijven zodat er een aangesloten vrije periode ontstaat.

Feestdagen in Italië vieren

In Italië zijn de officiële instanties, postkantoren, banken en winkels vaak gesloten. In Nederland zie je vaak dat sommige winkels openen zodat je toch heerlijk kunt winkelen tijdens deze vrije dagen, maar in Italië gaat dit vaak niet zo.De bewoners van Italië vinden dat je deze tijd met je familie en vrienden moet vieren. De Italianen zijn over het algemeen warme mensen die veel waarde hechten aan hun familie. Tijdens de feestdagen wordt er dan ook volop gekookt en genieten families van heerlijke verse maaltijden die ze samen hebben gemaakt.

La Befana komt snoep en cadeaus brengen voor lieve kinderen

In Nederland komen Sinterklaas en de Kerstman cadeaus en snoepgoed brengen voor de kinderen die lief zijn geweest. In Italië is dat La Befana. La Befana is een kleine oude vrouw en typisch Italiaans. La Befana vliegt al eeuwen met haar bezemsteel over de stad. Deze vrouw komt alle kinderen die lief zijn geweest in de nacht van 5 op 6 januari cadeaus en lekkers brengen. Dit wordt in Italië dan ook groots gevierd.

Naamdag, onomastico: net als een verjaardag

In Italië vieren ze fanatiek de naamdagen. Omdat de meeste mensen in Italië een heilige naam dragen, zijn er diverse dagen gekoppeld aan heilige namen. Deze dag voelt dan bijna als een verjaardag, deze mensen worden gefeliciteerd en krijgen vaak cadeaus. In Italië hebben de mensen vaak maar één naam, een doopnaam is niet gebruikelijk. Heet je Celiano, dan is je naamdag 15 december. De mensen die Cleto heten vieren de naamdag op 26 april en Clara’s op 12 augustus. Zo bestaat er een hele naamkalender die je kunt raadplegen om te zien op welke dag jouw naam gevierd wordt.

Zorg voor een goede voorbereiding

In dit artikel heb je meer gelezen over de officiële feestdagen die in Italië worden gevierd. Het is handig om op de hoogte te zijn van deze informatie voordat je op reis gaat naar Rome. Daarnaast is het ook goed om je in te lezen over de volgende onderwerpen zodat je zorgeloos kunt genieten van je tijd in deze mooie stad:

Plaats een reactie