australie reizen kosten

Reis naar Australië: Alles over kosten van het vliegreis, levensonderhoud & backpacken

Voor backpackers is een bestemming zoals Australië thé place to be. Als je voor de eerste keer door dit bijzondere land gaat reizen, dan kan dit veel vragen met zich meebrengen. Het begint al met het boeken van een reis. Weet jij wanneer je teveel voor een ticket betaald? En daarnaast heb je natuurlijk het eten, de overnachtingen en alle activiteiten die natuurlijk ook een centje kosten. In dit artikel informeer ik je over de gemiddelde kosten die een reis door Australië met zich meebrengt. Dit zijn gemiddelde bedragen waar ik op ben gekomen door ervaringen van mij zelf en anderen met elkaar te vergelijken. Iedereen heeft echter een persoonlijke levensstijl waardoor dit natuurlijk niet bij iedereen het zelfde is. Ik vertel je graag met welke kosten je rekening moet houden.

Australië reizen kosten: een ticket boeken

De kosten voor je reis naar Australië, zullen al beginnen met het boeken van een ticket naar je bestemming. De prijzen kunnen per aanbieder en per periode erg verschillen. Het is daarom verstandig om de acties en aanbiedingen goed in de gaten te houden. Als je in het hoogseizoen gaat reizen, dan mag je al verwachten dat je wat meer geld moet neerleggen voor een ticket. Het loont echt om de aanbiedingen in de gaten te houden, want soms heb je ineens een ticket die goedkoop kan worden aangeboden. Je kunt al een ticket krijgen vanaf 800 euro per persoon. Ga je voor een vliegticket met starterspakket, dan zit je al gauw op 1100 euro. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog verzekeringen die ook wat kosten. Een reisverzekering zal je gemiddeld 20 euro per maand kosten en een annuleringsverzekering kost minimaal 30 euro.

Boeken prijzen Gemiddelde prijs
Vliegticket
vliegticket met starterspakket
Vanaf 800 euro
vanaf 1100 euro
Reisverzekering en annuleringsverzekering Samen circa 50 euro.

Australië reizen kosten: overnachten in Australië

Als je in Australië aankomt, dan moet je ook een slaapplek hebben gedurende je reis. Als backpacker betekent dat je om de zoveel dagen een andere slaapplek nodig hebt. Je reist namelijk door het land heen. Het vinden van een slaapplek is geen probleem in Australië. Er zijn namelijk ontzettend veel accommodaties waar je gemakkelijk een kamer kunt krijgen. Hierbij kun je de kosten zelf zo gek maken als je wilt. Je kunt namelijk overnachten in hostels, maar je kunt ook kiezen voor luxe hotels. Als je gaat backpacken, dan zullen luxe hotels te duur worden gedurende je reis.

Het is aan te raden om te kiezen voor een hostel. Veel hostels zijn er speciaal voor backpackers. Zij weten dat je niet te veel wilt besteden aan een overnachting. Per stad kan de prijs voor een hostel verschillen. In onderstaande overzicht kun je de gemiddelde prijzen vinden voor een overnachting.

Overzicht gemiddelde prijzen overnachting Australië

Soort overnachting Gemiddelde prijs per nacht
Dorm (dit is een slaapzaal die je deelt met andere reizigers) 18-19 euro
Eigen kamer met bed Meestal vanaf circa 24 euro. Kan oplopen tot 50 of 60 euro.
Kamperen Als je wild gaat kamperen dan kost dit je natuurlijk niks. Ga je op een camping staan, dan zal dit circa 11 tot 12 euro kosten. Dit hangt ook van je locatie af. Kamperen rondom populaire steden is duurder.

Australië reizen kosten: heerlijk eten in Australië

Als je op vakantie bent, dan wil je natuurlijk lekker eten. Als je gaat backpacken en een lange tijd in Australië wilt verblijven, is het aan te raden om niet al te duur te eten. Je kunt het namelijk zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn genoeg restaurants waar je luxe en lekker kunt eten. Als je geld wilt overhouden voor andere dingen zijn er echter genoeg andere manieren om lekker te eten voor minder. Ook te vaak een café of bar bezoeken is niet verstandig, je zal het namelijk al snel gaan voelen aan je portemonnee. Drankjes zijn in Australië namelijk niet goedkoop. Als je in een café koffie besteld, dan kost dit je al gauw 2 tot 3 euro. Voor biertjes en wijn betaal je al gauw de hoofdprijs. Bier kost gemiddeld 6 euro en kan oplopen tot 8 euro. Voor een huiswijntje betaal je al gauw circa 5 euro. In een bar of café kun je ook beter niet eten, je betaalt namelijk al gauw te veel. Voor een maaltijdsalade betaal je al gauw circa 13 euro. In een supermarkt kun je beter losse groentjes kopen en hier zelf een salade van maken. Op deze manier betaal je een stuk minder. Dan nog zijn de supermarktprijzen nog steeds hoger dan de prijs die we hier in Nederland betalen. Boodschappen zijn daar 10% tot 20% duurder dan in Nederland. Het geld dat je overhoudt kun je goed besteden aan andere leuke dingen.

Eten in Australië Gemiddelde prijs
Zelf maaltijd koken Circa circa 5 euro per persoon
Maaltijd restaurant Gemiddeld 15 euro per persoon

Australië reizen kosten: vervoer/reizen door Australië

Er zijn diverse manieren om op ontdekkingstocht te gaan door Australië. Als je voor korte tijd naar Australië gaat, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een auto te huren. Op deze manier heb je veel bewegingsvrijheid en heb je altijd een plekje om even uit te rusten of te slapen. Je kunt ook een camper huren, hiermee maak jij je reis nog comfortabeler.

Als je voor langere tijd in Australië verblijft, is het verstandiger om zelf een auto of camper te kopen. Hierdoor kom je een stuk goedkoper uit. Dat klinkt ingewikkeld, maar in Australië heb je veel bedrijven die speciaal voertuigen zoeken voor backpackers en andere reizigers die op zoek zijn naar een geschikte vervoersmiddel om door Australië te reizen. Dit klinkt misschien duur, maar als je weer terug zou komen naar Nederland en je vervoersmiddel dus weer moet verkopen, dan kom je totaal een stuk goedkoper uit.

Als je liever geen vervoersmiddel wilt kopen of huren, dan heb je altijd de mogelijkheid om te kiezen voor het openbaar vervoer. In Australië is dit heel goed geregeld en ook niet duur. Het zal je alleen even wat meer tijd en moeite kosten. Hier zal je dan zelf het beste van moeten maken. Ga eens een praatje aan met andere reizigers en de tijd zal voorbij vliegen!

Vervoer in Australië Gemiddelde prijs
huurauto Circa 50 tot 150 A$
Auto kopen Circa 1000 tot 3800 A$
Binnenlandse vlucht Kost circa 150 tot 650 A$

Eén groot voordeel: de brandstof in Australië is goedkoper dan in Nederland. Dit betekent dat je lekker hele stukken kunt doorrijden zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over de brandstofkosten. In Nederland zou je namelijk veel meer moeten betalen voor dezelfde brandstof.

Australië reizen kosten: activiteiten in Australië

In Australië kun je deel nemen aan veel leuke en bijzondere activiteiten. Hier hangt wel een prijskaartje aan. Als je twee dagen Fraser Island wilt bezoeken, dan betaal je hier al gauw een prijs voor die ligt tussen 250 en 350 euro. Als je veel wilt besparen, is het verstandig om gewoon je ogen goed open te doen gedurende je reis. De natuur van Australië is namelijk al een ‘activiteit’ op zich. Alles wat je ziet is zo verbazingwekkend mooi dat je uren kunt kijken naar de uitzichten die je hebt op sommige plekken. Als je dus weinig geld hebt om te besteden aan activiteiten, is het aan te raden om je goed voor te bereiden op de bezienswaardigheden die je gratis in het land kunt bezoeken. De meeste natuurgebieden, stranden en andere gebouwen bezoeken kost je namelijk helemaal bijna niks.

Activiteit in Australië Gemiddelde prijs
Bunjee jumpen 95 A$
Cursus duiken 350 tot 550 A$
Sydney rondvaren 20 tot 100 A$
Bezoek Great Barrier Reef Circa 60 A$

Australië reizen kosten: handige tips

  • Bij de meeste accommodaties in Australië is ontbijt inbegrepen. Informeer daarom altijd van te voren even voordat je zelf een supermarktje zoekt om je ontbijt te kopen.
  • Af en toe is alcohol lekker, als je echter geld wilt overhouden, is het slim om zo min mogelijk alcohol te drinken gedurende je reis in Australië. De prijzen liggen namelijk velen malen hoger dan in Nederland.
  • Een pakje sigaretten kost in Australië al gauw circa 20 euro. Dat is natuurlijk ontzettend duur. Het is daarom verstandig om eigen sigaretjes mee te nemen. Het is nog goedkoper (en gezonder) om te stoppen voordat je naar Australië gaat😉!
  • Het is aan te raden om je boodschappen te doen bij Woolworths of Coles, dit is een goede supermarkt waar je niet teveel betaalt.
  • Als je veel wilt besparen op overnachtingen, dan is het natuurlijk het best om gewoon te kamperen. Dit heb ik ook vaak gedaan, het weer laat het toe, dus waarom niet? Het is ook nog eens heel gezellig!

Hopelijk heb je dankzij dit artikel meer inzicht in de kosten die je kunt verwachten als je gaat reizen in Australië. Breng je budget in beeld zodat je kunt bepalen of je een reis naar Australië kunt betalen.

Plaats een reactie